Δυναμικό ράλι για τα ομόλογα, σε ναδίρ οι αποδόσεις

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 16:00
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Καθώς η αγωνία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας χτυπάει κόκκινο και οι κεντρικές τράπεζες βγάζουν από τη φαρέτρα των όπλο των επιτοκίων και όχι μόνο, οι κυβερνήσεις βλέπουν το κόστος δανεισμού να βυθίζεται σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. 

Μεγάλος πρωταγωνιστής στην αγορά ομολόγων είναι βεβαίως τα γερμανικά, τα οποία θεωρούνται το απόλυτο καταφύγιο σε περιόδους έντονων αναταράξεων στις αγορές. Εδώ και καιρό το επιτόκιο του δεκαετούς Bund έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από του καταθετικού της ΕΚΤ, καθώς η τιμή του επιδίδεται σε ένα ξέφρενο ράλι. 

Σήμερα, Τετάρτη, η απόδοσή του υποχωρεί στο νέο ναδίρ του -0,59%, με βουτιά πέντε μονάδων βάσης ή 9,70% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Σε αρνητικό έδαφος κινείται και η απόδοση του γερμανικού 30ετους ομολόγου, ενώ οι δεκαετείς τίτλοι Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Φινλανδίας και Γαλλίας είναι επίσης υπό το μηδέν, δοκιμάζοντας συνεχώς νέα χαμηλά. 

Mία ανάσα από το μηδέν έχουν φτάσει και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιβηρικής. Εκείνη του ισπανικού είναι στο 0,17% και του πορτογαλικού στο 0,19%. Το ατίθασο παιδί της Ευρωζώνης, η Ιταλία, επωφελείται επίσης τα μέγιστα από το διεθνές περιβάλλον, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί σήμερα κατά έξι μονάδες βάσης, στο 1,45%. Από κοντά και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς στο 2%, μειωμένη κατά πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με τη χθεσινή συενδρίαση. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα