Το μειωμένο clawback ενισχύει τα κέρδη του Metropolitan

Ο όμιλος Hellenic Ηealthcare S.r.l. απαριθμεί πλέον 5 νοσηλευτικά ιδρύματα
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 10:21
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το Metropolitan General (πρώην Ιασώ General) εξαγοράστηκε τον Απρίλιο 2018.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Η μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) τόνωσε σημαντικά τα κέρδη του ομίλου Περσεύς Α.Ε., ο οποίος ελέγχει την κλινική Metropolitan, το 2018. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα αποτελεσμάτων προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 3,814 εκατ. ευρώ, έναντι 47 χιλ. ευρώ το 2017 και όπως σημειώνει η διοίκηση, η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των περικοπών για clawback συγκριτικά με το 2017, χρήση στην οποία είχαν κοινοποιηθεί αναθεωρημένα σημειώματα για προηγούμενα έτη (π.χ. 2013-2014).

Τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου για τη χρήση 2018 ανήλθαν σε 91,18 εκατ. ευρώ έναντι 91,658 εκατ. ευρώ το 2017 (προ rebate & clawback) παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξης του 0,52%, ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 19,079 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8,9% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η ανοδική πορεία του Metropolitan Hospital συνεχίστηκε για το 2018. Οι εισαγωγές ασθενών αυξήθηκαν κατά 1,8% φθάνοντας τις 37.381, ενώ οι ημέρες νοσηλείας παρουσίασαν αύξηση 6,4%. Τέλος, οι συνεργάτες ιατροί ανήλθαν σε 2.702 το 2018 από 2.616 το 2017 (αύξηση 3,3%).

Η εταιρεία επισημαίνει επίσης ότι πέρυσι προχώρησε στη σύναψη νέου μακροπρόθεσμου δανείου ποσού 32 εκατ. ευρώ με την EBRD για τη μερική αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου δανείων, τη χρηματοδότηση του προγράμματος κεφαλαιουχικών δαπανών και του κεφαλαίου κίνησης, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και την απελευθέρωση της ρευστότητας για τα επόμενα έτη. 

Επενδύσεις
Επίσης πέρυσι προχώρησε στην έναρξη της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος που αφορά μεταξύ άλλων την ανασυγκρότηση των κτηρίων και τις επενδύσεις σε νέο ιατρικό εξοπλισμό, με σκοπό την αναβάθμιση και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου. Το 2018 υλοποιήθηκαν επενδύσεις αξίας 5,6 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούσαν κυρίως νέο τεχνολογικό εξοπλισμό όπως τη ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική (Da Vinci Xi, Excelsius GPS Robotic System μοναδικό στην Ευρώπη) και την ανανέωση του στόλου ασθενοφόρων. 

Η διοίκηση επισημαίνει επίσης ότι η δυναμική του Metropolitan Hospital επαυξάνεται υπό το πρίσμα του ευρύτερου ομίλου Hellenic Healthcare, που θα προσδώσει μεγαλύτερη ανάπτυξη στην εταιρεία μέσα από την ολοκλήρωση των συνεργειών το 2019. Ταυτόχρονα, το 2019 διευρύνονται οι συνεργασίες με τους ασφαλιστικούς φορείς, εξασφαλίζοντας στους ασφαλισμένους αυτών πλήθους παροχών από το δίκτυο του Hellenic Healthcare Group. 

Ακόμη η εταιρεία έχει σε εφαρμογή ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα κτηριακών βελτιώσεων και ιατρικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης και εμπιστοσύνης των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Hellenic Ηealthcare S.r.l. απαριθμεί πλέον 5 νοσηλευτικά ιδρύματα εντάσσοντας στο δυναμικό του τον Όμιλο Υγεία τον Νοέμβριο 2018 μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Metropolitan General (πρώην Ιασώ General) τον Απρίλιο 2018. H διοίκηση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η υλοποίηση των δημιουργούμενων συνεργειών από την κεντρικοποίηση λειτουργιών και την υιοθέτηση "best practices" ανάμεσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ομίλου ξεκίνησε το 2018 με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες να γίνουν προσιτές σε μεγαλύτερο πληθυσμό και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών».    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα