Aρχισε η δίκη των υπευθύνων του σκανδάλου Enron

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006 19:42

Με την επιλογή των ενόρκων ξεκίνησε στο Χιούστον η δίκη των δύο υπευθύνων του ενεργειακού ομίλου της Enron, που κατέρρευσε το 2001.

Οι Κεν Λέϊ και Τζέφρι ΣκίλινγκΛέϊ ήταν επικεφαλής του ομίλου, που κατά την φάση της ακμής του στα μέσα της περασμένης δεκαετίας έφθασε να κατατάσσεται ο έβδομος μεγαλύτερος όμιλος στις ΗΠΑ.

Συνολικά οι κατηγορίες είναι περίπου 30 και επισύρουν μεγάλες ποινές. Για τον Λέϊ άνευ συγχωνεύσεως η προβλεπόμενη ποινή είναι 175 έτη, ενώ για τον Σκίλινγκ 325 έτη. Η υπόθεση είχε και πολιτικό αντίκτυπο, καθώς ο Λέϊ υπήρξε δωρητής στην προεκλογική εκστρατεία του σημερινού προέδρου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δίκη θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Στο στάδιο της προανάκρισης οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι ο όμιλος λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα, αλλά η μετοχή κατέρρευσε λόγω αθρόων πωλήσεων μετοχών, επειδή το στέλεχος του λογιστηρίου, Αντριου Φάστοου, έκανε λόγο για σφετερισμό μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων, επειδή υπήρχαν λογιστικά ανοίγματα κυρίως από πολλά κρυφά εταιρικά χρέη.

Ο Φάστοου έχει δηλώσει εξαρχής ένοχος και έτοιμος να καταθέσει σε βάρος των πρώην προϊσταμένων του, ώστε να επιτύχει μείωση της ποινής του.

Το 2002 εγκρίθηκε από το Κογκρέσο η νομοθετική πράξη Sarbanes (από το επώνυμο του ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή)- Oxley Act, που απαιτεί πολύ ενισχυμένες εξουσίες των ορκωτών λογιστών στα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Στην υπόθεση Enron καταρρακώθηκε το κύρος του οίκου ορκωτών λογιστών Arthur Andersen.

Εχουν ήδη κριθεί ένοχοι τέσσερις χρηματιστές για την κίνηση μετοχών του ενεργειακού ομίλου.

AΠE-MΠE, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα