Ομόλογα: Νέα ιστορικά χαμηλά για τον πυρήνα της Ευρωζώνης

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 21:21
UPD:21:23
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Η ελεύθερη πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης συνεχίσθηκε καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά, με την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιουάν που ξεπέρασε το 7 προς 1 και κατρακύλησε σε χαμηλό 11 ετών,  να συμπαρασύρει μαζί του τις αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η εξέλιξη αυτή εκλήφθηκε ως απάντηση του Πεκίνου στις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Επιτρέποντας το Πεκίνο στο κινεζικό νόμισμα να αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό καθιστά τα κινεζικά αγαθά φθηνότερα, μία πρακτική που βοηθά στο να αντισταθμιστεί εν μέρει το κόστος των αμερικανικών δασμών.

Η νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο, έδωσε το έναυσμα στους επενδυτές για άλλη μία συνεδρίαση να στραφούν στην ασφάλεια των κρατικών τίτλων χρέους και στα πολύτιμα μέταλλα.

Η προνομιακή «ομάδα» των τίτλων που διαπραγματεύονται με αρνητικό επιτόκιο μεγάλωσε χθες εισχωρώντας 2 καινούργια μέλη, μετά την είσοδο στην αρνητική επικράτεια του 30ετούς κρατικού ομολόγου (έκλεισε σχεδόν στο -0,02%) και του 10ετούς ιρλανδικού (έκανε πέρασμα από το -0,05% για να κλείσει τελικά στο 0,31%).

Ο 30ετής ολλανδικός τίτλος πέρασε σε αρνητικό έδαφος μία μόλις ημέρα αφότου έπραξε το ίδιο ο αντίστοιχος γερμανικός τίτλος, ενώ πρώτη φορά που έπεσε κάτω από το 0 τόσο μακροπρόθεσμο κρατικό ομόλογο, ήταν τον Ιούνιο του 2016 το 30ετές της Ελβετίας.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό πέφτοντας ενδοσυνεδριακά στο -0,55%, ενώ σε ιστορικά χαμηλά σημείωσαν και οι αντίστοιχοι τίτλοι των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Στην ΗΔΑΤ άλλη μία συνεδρίαση κινήθηκε στο κλίμα του Αυγούστου με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα της συνεδρίασης της Παρασκευής (καταγράφοντας μεταβολές μίας μονάδας βάσης), σε αντίθεση με τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης που σημείωσαν άνοδο (με εξαίρεση αυτών της Ιρλανδίας).

Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 2,03% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να ανοίγει στις 259 μονάδες, η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2022 υποχώρησε στο 0,68%, του 5ετούς έκλεισε στο 1,09%, ενώ αυτή του καινούργιου 7ετούς ανέβηκε στο 1,70%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα