Γόνιμη και δημιουργική χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/01/30/1147670.htm ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, που ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή κατέληξε σε επτά σημεία:
- στη δημιουργία επιτελικής ομάδας εργασίας την οποία θα απαρτίζουν εμπειρογνώμονες που θα ορισθούν από τους κοινωνικούς εταίρους και θα επεξεργάζονται προτάσεις προς την Επιτροπή Απασχόλησης με στόχο συγκεκριμένες πολιτικές μείωσης της ανεργίας.
- Συμφωνήθηκε να προωθηθούν στοχευμένες περιφερειακές και τοπικές πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης που θα διαφέρουν κατά περιφέρεια ή κλάδους. Οι πολιτικές αυτές θα σχεδιάζονται με βάση μελέτες και θα εφαρμόζονται μέσα από την λογική των τοπικών συμφώνων απασχόλησης που θεσμοθέτησε το 1998 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
- Συμφωνήθηκε ότι ο διάλογος στην Επιτροπή Απασχόλησης δεν υποκαθιστά τη διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων. Γι' αυτό είπε δεν συμπεριλάβαμε στη συζήτηση την πρόταση του ΣΕΒ για πάγωμα των συμβάσεων στους τέσσερις νομούς υψηλής ανεργίας.
- Συμφωνήθηκε να προωθηθούν εξειδικευμένες πολιτικές σε επίπεδο κλάδων (π. χ. κλωστοϋφαντουργία) ή περιφερειών (π.χ. Ημαθία, Νάουσα, Κοζάνη, Δράμα κλπ) με μοναδικό κριτήριο να μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις απασχόλησης.
- Συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η σύνδεση μεταξύ κατάρτισης και αγοράς εργασίας. Ακόμη συμφωνήθηκε να προχωρήσει η συζήτηση ώστε οι δαπάνες για την κατάρτιση από επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα να εκπίπτουν από τη φορολογία.
- Συμφωνήθηκε να αναζητηθούν νέες συμφωνίες για την απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
- Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν μέτρα για την απασχόληση αλλά και την επιχειρηματικότητα των γυναικών.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι θεωρεί τη σημερινή συζήτηση ως έμμεση δέσμευση του υπουργού ότι οι πρωτοβουλίες των κοινωνικών εταίρων που δεν επιφέρουν κόστος στον προϋπολογισμό θα θεσμοθετούνται πλέον από την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι για την ανεργία δεν φέρουν ευθύνη οι εργαζόμενοι αλλά κυρίως φταίνε οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν και οι επιχειρηματίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ