Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
O Aμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πήγε κόντρα στις συστάσεις όλων των συμβούλων του, με τους οποίους και λογομάχησε έντονα για την επιβολή δασμών στην Κίνα, όπως μεταδίδει η WSJ. Tη στάση αυτή θα πληρώσει ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί ο οίκος Moody’s. Το ίδιο πιστεύουν και οι αγορές, που απαντούν με ένα ξεπούλημα των μετοχών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας ο Τραμπ ξεκαθάρισε στους συμβούλους του ότι η υπομονή του εξαντλήθηκε με την Κίνα και αποφάσισε, ενάντια στις προειδοποιήσεις του, να προχωρήσει σε εκείνη την ανάρτηση με την οποία άρχισαν οι αναταράξεις στις αγορές. Ο ίδιος θα επιμένει να επιρρίπτει την ευθύνη σε Πεκίνο και… FED, αλλά αυτό δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.
Το Πεκίνο από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στο μέτωπο των δασμών. Και τούτο γιατί εισάγει πολύ λιγότερα προϊόντα από όσα εξάγει στην αμερικανική αγορά. Εμφανίζεται όμως αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει κάθε άλλο όπλο, που έχει στη διάθεσή του.
Έδωσε μία πρώτη γεύση του τι μπορεί να κάνει, αφήνοντας το γιουάν να διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2008. Η ραγδαία αυτή υποτίμηση συμπαρέσυρε και τα άλλα νομίσματα της περιοχής, ενώ ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών. Και σαν αυτό να μην είναι αρκετό, η BofA ήρθε να προειδοποιήσει πως το Πεκίνο έχει ακόμη ένα ισχυρότατο όπλο στα χέρια του.
Δεν πρόκειται για τα αμερικανικά ομόλογα, όπως συχνά αναφέρεται, αλλά για το πετρέλαιο. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα παρουσιάζει ως πιθανό ένα σενάριο κατά το οποίο η Κίνα αρχίζει να αγοράζει και πάλι μεγάλες ποσότητες ιρανικού αργού, κόντρα στο αμερικανικό εμπάργκο. Πέραν των γεωπολιτικών επιπτώσεων, που μία τέτοια κίνηση θα είχε θα «βύθιζε» στα 30 ή και 20 δολάρια την τιμή του πετρελαίου, προκαλώντας νέους τριγμούς στις αγορές.
Σε αυτό το περιβάλλον η Moody’s κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις των δασμών στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Εάν οι αμερικανικές εταιρείες μετακυλήσουν το κόστος των δασμών 10% στους καταναλωτές, τότε για το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ ο λογαριασμός θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 240 δολάρια, όπως υπολογίζει ο οίκος. Με τις καταναλωτικές δαπάνες να καλύπτουν τα ¾ της οικονομικής δραστηριότητας, η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα κατεβάσει ταχύτητα.
Οι αγορές δεν κρύβουν τους φόβους και λένε με κάθε τρόπο στον Αμερικανό πρόεδρο ότι έκανε λάθος. Σήμερα οι ρευστοποιήσεις άρχισαν από νωρίς το πρωί στην Ασία, όπου οι αγορές έζησαν τη χειρότερη συνεδρίαση από τις αρχές του έτους, για να επεκταθούν πολύ γρήγορα στην Ευρώπη.