Σε νέο ομολογιακό δάνειο 35 εκατ. στοχεύει η Elbisco

Βασική επιδίωξη η ενίσχυση της εξωστρέφειας
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 11:00
UPD:11:11

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Σε διαδικασία υπογραφής νέου ομολογιακού δανείου ύψους 35 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Elbisco, με την εταιρεία να επιδιώκει, πέρα από το «νοικοκύρεμα» των δανειακών της υποχρεώσεων, την επιστροφή της σε κερδοφόρα τροχιά, τη διεύρυνση των εγχώριων μεριδίων, καθώς και την περαιτέρω διείσδυση στις διεθνείς αγορές. 

Αρχής γενομένης με την επικείμενη έκδοση νέου ομολογιακού, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, για δάνειο 35 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων υποχρεώσεών της.

Δανειακές υποχρεώσεις
Σημειώνεται ότι στις 31/12/2018 οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις διαμορφώνονταν σε 60,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 44,8 εκατ. ευρώ αποτελούν μακροπρόθεσμο δανεισμό και 15,5 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμο. Ο μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός διαμορφώνεται σε 25,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2018 η εταιρεία υπόγραψε σύμβαση εκδόσεως Κοινού Ομολογιακού Δανείου με την Alpha Bank ύψους 9 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2015 η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη Κοινού Ομολογιακού ύψους 28,9 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Αττικής. Το υπόλοιπο του εν λόγω ομολογιακού δανείου στις 31/12/2018 ανέρχεται σε 18,9 εκατ. ευρώ. 

Σχεδιασμοί
Σε ό,τι αφορά τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, η εταιρεία κινείται στον άξονα της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της θωράκισης της εγχώριας δυναμικής της. 

Σχετικά με την υλοποίηση της νέας μονάδας παραγωγής μπισκότου στη Σαουδική Αραβία που εξετάζει η Elbsico, επένδυση η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσω κοινοπραξίας με την Gulf Catering Foods Factory (GCFF), βασική προϋπόθεση αποτελεί η πορεία των πωλήσεων στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει επιτευχθεί διπλασιασμός τζίρου στην ευρύτερη περιοχή, εξέλιξη που δημιουργεί την αισιοδοξία ότι στον βαθμό που οι ρυθμοί συνεχίζουν να είναι αυξητικοί τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη νέα μονάδα. Σημειώνεται ότι η σκέψη είναι το εργοστάσιο να γίνει στο Ριάντ μέσω joint venture με τον συνεργάτη στην περιοχή, την GCFF. 

Ταυτόχρονα, η αρτοβιομηχανία εμπλουτίζει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο με ειδικά λανσαρίσματα για την αμερικανική αγορά. Στον χώρο των εξαγωγών, η Elbisco έχει παρουσία σε περισσότερες από 20 αγορές, με πωλήσεις που εκπροσωπούν το 14% του συνόλου του κύκλου εργασιών στις κατηγορίες των μπισκότων, αλμυρών κράκερ και φρυγανιάς.

Σε εγχώριο επίπεδο φέτος αναμένονται οι πρώτες «αποδόσεις» μετά τις κινήσεις επανατοποθέτησης στην αγορά των ισχυρών της brands, με βασική επιδίωξη την περαιτέρω διεύρυνση των μεριδίων της αρτοβιομηχανίας. 

Σημειώνεται ότι η κατηγορία του ψωμιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Elbsico, που εμφανίζεται να κατέχει μερίδιο 21-22% σε όγκο. Συνολικά η κατηγορία του τυποποιημένου ψωμιού υπολογίζεται σε 43.000 τόνους, ενώ σε επίπεδο αξίας διαμορφώνεται στα 100 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, υψηλότερες επιδόσεις αναμένονται και στην κατηγορία της φρυγανιάς, στην οποία η Elbisco εμφανίζεται να διατηρεί ηγετικά μερίδια αγοράς (σ.σ.: 42% στους επώνυμους κωδικούς και 30% στην ιδιωτική ετικέτα). Ωστόσο, αιχμή του δόρατος και για τις φρυγανιές αποτελούν οι εξαγωγές, που σήμερα αφορούν στο 20% του όγκου.

Μέσω αυτών των αναπτυξιακών κινήσεων η εταιρεία προσβλέπει στην επιστροφή σε κερδοφορία από τη φετινή χρονιά. 

Αποτελέσματα 2018
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων της περσινής χρήσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης του 2018, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 4,6% στα 114,4 εκατ. ευρώ, έναντι 109,3 εκατ. ευρώ το 2017. Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση των πωλήσεων προέκυψε κυρίως από τη μητρική εταιρεία, καθώς τα έσοδα της θυγατρικής Zitoluks A.D Skopje παρουσίασαν οριακή μείωση (-1%) κυρίως λόγω κατάργησης προϊόντων χαμηλής κερδοφορίας. Τα αποτελέσματα προ φόρων διατήρησαν το αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν σε ζημιές 2,7 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2017, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μετά φόρων μολονότι ήταν ζημιογόνο εμφάνισε βελτίωση σε σχέση με το 2017, καθώς οι ζημιές μετά φόρων περιορίστηκαν σε 0,846 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα