Ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών το δεύτερο τρίμηνο, αφού τα περισσότερα μέλη του είπα ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές για να δικαιολογήσουν τη μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
«Ναι, συμφώνησαν όλοι», είπε μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο Ali al-Naimi, μετά τη σύσκεψη των μελών του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε πριν την επίσημη αυριανή σύσκεψή του στη Βιέννη. «Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε», συμπλήρωσε. Ο Seham Abdul Razak Razzouqi, απεσταλμένος του Κουβέϊτ στη σύσκεψη, είπε επίσης ότι όλα τα μέλη συμφώνησαν. Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει πάλι τον Μάρτιο.
Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αντλούν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και η άνοδος της παραγωγής υστερεί στη Ρωσία, ενώ στις ΗΠΑ παραμένει μειωμένη μετά τους τυφώνες που έπληξαν πέρυσι τη χώρα. Η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι επιθέσεις ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία, ώθησαν ανοδικά την τιμή του αργού πετρελαίου, η οποία την περασμένη εβδομάδα άγγιξε τα 69,20 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων μηνών.
Οι 11 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, παραγωγοί πλέον του 1/3 του αργού πετρελαίου παγκοσμίως, τυπικά μειώνουν την παραγωγή τους το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση μειώνεται στο βόρειο ημισφαίριο της Γης με την άνοδο των θερμοκρασιών, μειώνοντας την ανάγκη θέρμανσης. Η αύξηση της χρήσης από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, όπως από την Κίνα και την Ινδία τα δύο τελευταία χρόνια περιόρισαν την εποχιακή πτώση της κατανάλωσης.
«Η ανάπτυξη, η οικονομική ανάπτυξη, οδηγεί τη ζήτηση», είπε χθες ο al-Naimi φθάνοντας από το Χονγκ Κονγκ μετά την επίσκεψή του με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Abdullah στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων και σταθμών στην Κίνα και την Ινδία.
Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία θα τονώσουν επιπλέον τη ζήτηση για ενέργεια φέτος.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Edmund Daukoru, είπε, ότι η αγορά βρίσκεται σε ισορροπία.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Abdullah bin Hamad al-Attiyah, είπε ότι η πτώση των τιμών ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόφαση μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ κατά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου.
Οι περισσότεροι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ δεν θέλουν η τιμή να πέσει κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι, είπε ο γραμματέας Ενεργείας της Λιβύης, Fathi Ben Shatwan, συμπληρώνοντας: «Όπως είναι η κατάσταση με τις τιμές ψηλά δεν υπάρχει θέμα μείωσης της παραγωγής τον Μάρτιο».
Σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο 64 σετνς, φθάνοντας στα 68,40 δολ. το βαρέλι, στις 7:45 π.μ., ώρα Λονδίνου, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το πετρέλαιο σε σύγκριση με πέρυσι είναι 42% ακριβότερο.
«Ολες οι εκδοχές είναι ανοιχτές στο θέμα των ποσοστώσεων κατά την επόμενη σύσκεψη του ΟΠΕΚ», είπε ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, al-Attiyah.