Μεξικό: Μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 0,09% του ΑΕΠ

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 11:18

ΜΕΙΩΘΗΚΕ πέρυσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του Μεξικό και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, αύξησαν τα έσοδα από τις εξαγωγές ενεργείας.

Συνεχή μείωση εμφανίζει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του Μεξικό, από το 2002, χρονολογία ανάληψης του προεδρικού θώκου της χώρας, από τον Vicente Fox.

Το έλλειμμα των 7,5 δισ. πέσο (705 εκατ. δολ.) αποτέλεσε το 0,09% του ΑΕΠ, κάτω από τον στόχο του 0,2% που ενέκρινε το Κογκρέσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας από το Μέξικο Σίτι. Η οικονομία αναπτύχθηκε 3% το 2005, επανέλαβε το υπουργείο.

Το Μεξικό μειώνει κάθε χρόνο από το 2002 το έλλειμμα του προϋπολογισμού, μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Vicente Fox, ο οποίος τόνωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών, Petroleos Mexicanos εξήγαγε κατά μέσον όρο πετρέλαιο στην τιμή των 42,65 δολ. το βαρέλι, δίνοντας στην κυβέρνηση έσοδα 109 δισ. πέσος, 10,2 δισ. δολ., περισσότερα από τον στόχο.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,3% το 2005 και στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον τριών δεκαετιών, ενώ το εξωτερικό χρέος μειώθηκε 8,3%, στα χαμηλότερα επίπεδα 42 ετών, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Η απόδοση 8% των κρατικών ομολόγων που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2015 έκλεισε στα 8,22% χθες. Ο δείκτης των ομολόγων δεκαετούς διάρκεια υποχώρησε από το 9,55% πριν από έξι μήνες.

Η χώρα έδωσε 66 δισ. πέσος των εσόδων από τα πετρέλαια στην Petroleos Mexicanos και τις τοπικές κυβερνήσεις να επενδύσουν. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος, για το κόστος από τις φυσικές καταστροφές και την αύξηση των δαπανών των κρατικών υπηρεσιών, καθώς και σε ένα fund πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα