Bενεζουέλα: 3,25 δισ. δολ. για τη δημιουργία 11 κρατικών εταιρειών

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 12:02

ΣΧΕΔΙΑ να δαπανήσει 3,25 δισ. δο.. για τη δημιουργία 11 κρατικών εταιρειών που θα παράγουν αγαθά από βαμβάκι μέχρι ατσάλι, στο πλαίσιο των προσπαθειών να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μειώσει τις εισαγωγές, κάνει πρόεδρος τη Βενεζουέλας, Hugo Chavez.

Οι εταιρείες, θα περιλαμβάνουν ένα νέο κρατικό μύλο ατσαλιού, μία εταιρεία κατασκευής αλουμινίου και εταιρείες βάμβακος, σιδηρομεταλλεύματος, εξόρυξης, τσιμέντου και πολτού χάρτου, σύμφωνα με την ομιλία του Chavez διάρκειας τριών ωρών από την τηλεόραση του Καράκας. O Chavez είπε ότι οι εταιρείες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, καθώς επεκτείνεται η σοσιαλιστική επανάσταση στη χώρα αυτή της Ν. Αμερικής.

«Μηδέν διαφθορά, μηδέν γραφειοκρατία», είπε ο Chavez για τις νέες εταιρείες, συμπληρώνοντας: «Δεν θα έχουν κτίρια με κλιματισμό. Προτιμώ να έχουν λειτουργικές εγκαταστάσεις στη χώρα».

Η Βενεζουέλα, η Πέμπτη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής αργού πετρελαίου στον κόσμο, εισάγει περίπου το 70% των αγαθών που καταναλώνει. Ο Chavez υποσχέθηκε αυτόν τον μήνα ότι θα επενδύσει τα έσοδα από το πετρέλαιο σε εταιρείες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας.

Ο υπουργός Βασικών Βιομηχανιών και Ορυχείων, Victor Alvarez είπε ότι οι νέες εταιρείες θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας. «Πολλά από τα προϊόντα θα αντικαταστήσουν τις εισαγωγές», επεσήμανε ο υπουργός, πριν την ομιλία του Chavez.

Οι νέες εταιρείες θα ανταγωνιστούν επίσης με διεθνείς και ιδιωτικές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Siderurgica del Orinoco CA, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού της χώρας και πουλήθηκε από την κυβέρνηση το 1997.

Οι 11 εταιρείες θα αποτελέσουν μέρος του σχεδίου της νέας εταιρείας συμμετοχών βαρέων βιομηχανιών της χώρας, Compania Nacional de Industrias Basicas.

Τα κεφάλαια για αυτές τις επενδύσεις θα προέλθουν από ένα ειδικό κεφάλαιo επενδύσεων διεθνών αποθεμάτων που δημιούργησε πέρυσι η κυβέρνηση, είπε ο Chavez. Σήμερα, το κεφάλαιο έχει περίπου 7,9 δισ. δολ. και θα έχει επιπλέον 5 δισ. δολ. φέτος, συμπλήρωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα