Κρίσιμες επαφές του Βούλγαρου υπ. Ενέργειας στη Μόσχα

Για παροχή φυσικού αερίου και πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 13:43
UPD:22/01/2007 18:07

Κρίσιμες επαφές με τις ρωσικές αρχές θα έχει σήμερα και αύριο στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Οβτσάροφ, για το θέμα της παροχής φυσικού αερίου αλλά και για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Ο βούλγαρος υπουργός αναμένεται να δώσει «σκληρή μάχη» με τη Gazexport, ώστε να διατηρηθούν ως έχουν οι τιμές για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από το βουλγαρικό έδαφος.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν ακόμη το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε, ωστόσο το υπ' αριθμόν ένα θέμα στην ατζέντα εκτιμάται ότι θα είναι αυτό του φυσικού αερίου, καθώς σε διάφορες περιπτώσεις, η Μόσχα ζήτησε την υιοθέτηση νέας φόρμουλας για τις προμήθειες στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρί», ο κ.Οβτσάροφ εμφανίζεται μέχρι στιγμής αποφασισμένος να επιμείνει ότι στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν λόγοι για αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης συμφωνίας για το φυσικό αέριο, που κανονικά λήγει στο τέλος του 2010.

Προς το παρόν, η Βουλγαρία λαμβάνει αέριο σε χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς, καθώς η χώρα έχει αντισταθμιστικά οφέλη λόγω του ότι λειτουργεί ως μεταφορέας φυσικού αερίου προς Τουρκία, Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Όσον αφορά το θέμα του πετρελαιαγωγού, που προβλέπεται ότι θα μεταφέρει 35 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως από την Κασπία στο Αιγαίο και θα κοστίσει περίπου 800 εκατ. δολάρια, ο βούλγαρος υπουργός Ενέργειας θα επιδιώξει πρόοδο στο project, αν και τα βουλγαρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Οπως γράφει η «Παρί», παρά τον ενθουσιασμό που επιδεικνύουν για το έργο η Ελλάδα και η Βουλγαρία, τα τελευταία δέκα χρόνια ο πετρελαιαγωγός έχει επανειλημμένως «σκοντάψει» σε διαδοχικές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω της απροθυμίας του τρίτου εταίρου, της Ρωσίας, να προμηθεύσει τις απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου για τη λειτουργία του.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Μπέλενε, ο κ.Οβτσάροφ αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων στην κατασκευή του έργου. Ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλες γερμανικές τράπεζες, όπως η Commerzbank και η Deutsche Bank.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα