Κοντά η Deca Investments στη Μινέρβα Ελαιουργική

Δεν θα καταθέσει βελτιωμένη πρόταση η Μέλισσα Κίκιζας
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 10:34

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη 
[email protected] 

Με μοναδικό ενδιαφερόμενο την Deca Investments συνεχίζεται η διαδικασία πώλησης της Μινέρβα Ελαιουργικής μετά και την αποχώρηση από την «κούρσα» διεκδίκησης της Μέλισσα Κίκιζας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Μέλισσα Κίκιζας προσήλθε στον διαγωνισμό με μια συγκεκριμένη προσφορά και δεν επέλεξε να προχωρήσει σε βελτίωση της πρότασής της προκειμένου να συμπεριλάβει υψηλότερο τίμημα εξαγοράς.
Συνεπώς στο τραπέζι των διεκδικητών παραμένει μόνο η Deca Investments, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τον μητρικό όμιλο της Μινέρβα την PZ Cussons, σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του διαγωνισμού, την KPMG. 

40 εκατ. ευρώ
Παρότι o σύμβουλος πώλησης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το προτιμητέο τίμημα προσέγγισε τα 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 10 φορές τα EBITDA της τελευταίας χρήσης της Μινέρβα, εξέλιξη που φέρεται να συμφωνεί και με τις επιδιώξεις της PZ Cussons.  

Στο βαθμό που οι δύο πλευρές συμφωνήσουν και στα «σημεία», τότε ο έλεγχος της Μινέρβα θα περάσει στην Deca Investments. Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας έτρεξαν γρήγορα, ωστόσο οι εκτιμήσεις θέλουν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων και στο πλαίσιο αυτό τοποθετούν την οριστική  συμφωνία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, η εξαγορά θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Με γνώμονα ότι η Μινέρβα δε αποτελεί μια προβληματική «κοκκινισμένη» εταιρεία, η επικείμενη αλλαγή σκυτάλης στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς έχει προκαλέσει ενδιαφέρον, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά τροφίμων. Σημειώνεται ότι η ιστορία της Μινέρβα ξεκινάει το 1887, ενώ το 1977 εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο ο πολυεθνικός όμιλος PZ Cussons, ο οποίος 42 χρόνια μετά επιλέγει να αποεπενδύσει.

Σε κάθε περίπτωση, τα δυνατά σημεία της Μινέρβα περιλαμβάνουν ένα ιστορικό εγχώριο brand και ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων με σήματα τα οποία έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών, ενώ η γκάμα εκτείνεται σε τυροκομικά με αιχμή: φέτα, ελαιόλαδο, βούτυρο και μαργαρίνη, ξίδι και βαλσάμικο, βιολογικά προϊόντα, λειτουργικά τρόφιμα. 

Μικρή κάμψη
Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31.5.2018 η Μινέρβα εμφάνισε μειωμένα έσοδα κατά 13% στα 55,64 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η κάμψη των πωλήσεων αποδόθηκε αφενός στην πίεση που δέχθηκε η κατανάλωση ελαιόλαδου, και αφετέρου στην πολιτική της εταιρείας για διατήρηση προσιτών τιμών και προωθητικών ενεργειών.

Να σημειωθεί ότι το 35% του core business της εταιρείας αφορά την κατηγορία του ελαιόλαδου και περί το 20% τις μαργαρίνες.  Αντίστοιχα επιβαρυμένο ήταν το κόστος πωληθέντων από τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών σε βούτυρο και ελαιόλαδο, που οδήγησε το περιθώριο μικτού κέρδους στο 19% από 22%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση των καθαρών προ φόρων κερδών, που διαμορφώθηκαν στις 617 χιλ. ευρώ έναντι των 2,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. 

Σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2018, η Μινέρβα ολοκλήρωσε ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας στη γραμμή τυροκομικών της μονάδας των Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος της Ανδραβίδας. 

Επιπλέον, στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής προϊόντων ΤΟΠ από τον Πειραιά στο Σχηματάρι, μια επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα