Ποιος θα διαδεχθεί την Λαγκάρντ στο τιμόνι του ΔΝΤ: Τα φαβορί, οι διαφωνίες των Ευρωπαίων και η «εναλλακτική λύση»

Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 06:27
UPD:14:08
REUTERS/YURI GRIPAS

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ύστερα από αρκετές εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. κατέληξε στη λύση της ψηφοφορίας για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Γενική Διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι φωνές εκείνες, που ζητούν  ο επικεφαλής του διεθνής οργανισμού να μην είναι Ευρωπαίος, αλλά να εκπροσωπεί τον λεγόμενο «αναδυόμενο κόσμο», η Ένωση επιμένει στην άτυπη συμφωνία, που την θέλει εκείνη να αναλαμβάνει τα ηνία του Ταμείου, αφήνοντας την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας στις ΗΠΑ. Ποιος θα είναι λοιπόν ο υποψήφιός της; 

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των 28 κρατών- μελών θα αποστείλουν μέσω email την πρότασή τους, αφού ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ, που είχε αναλάβει τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων απέτυχε να οδηγήσει τα κράτη μέλη σε έναν συμβιβασμό ή έστω να πείσει κάποιον από τους επίδοξους διαδόχους της Λαγκάρντ να αποσυρθεί από την κούρσα. 

Τρία πρόσωπα διεκδικούν τελικά το χρίσμα των Ευρωπαίων για την ηγεσία του Ταμείου: ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν, η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κριστάλινα Γκεοργκίεβα και ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup. Από την κούρσα αποσύρθηκε τελικά η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ Νάντια Καλβίνο, ενώ υποψήφιο δεν κατέθεσε ούτε η Βρετανία, που  αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε Τζορτζ Όζμπορν και Μαρκ Κάρνι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο πρώτα ονόματα διεκδικούσαν με αξιώσεις και την προεδρία της ΕΚΤ, θέση την οποία τελικά αναλαμβάνει η Κριστίν Λαγκάρντ ύστερα από δύο θητείες στο ΔΝΤ. Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία αντιτίθενται σθεναρά στην υποψηφιότητα Ντάισεμπλουμ, ο οποίος όμως έχει τη στήριξη της Γερμανίας. Η Γαλλία από την άλλη στηρίζει την Γκεοργκίεβα, η οποία όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλη στήριξη. Η επιλογή του προσώπου θα γίνει με ενισχυμένη πλειοψηφία. Πιθανότατα θα χρειαστεί να διεξαχθούν δύο γύροι για την οριστική απόφαση. 

Η αποτυχία των Ευρωπαίων να συμβιβαστούν σε έναν υποψήφιο μέσω διαπραγματεύσεων έχει πάντως ενισχύσει τις ελπίδες τρίτων χωρών για μία εναλλακτική υποψηφιότητα που δεν θα προέρχεται από την ήπειρο. Το ΔΝΤ έχει θέσει προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο για τις επίσημες υποψηφιότητες και θέλει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία τον Οκτώβριο. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα