ΥΠΕΧΩΔΕ: Ενσωμάτωση Οδηγίας για τη Διαλειτουργικότητα των Συστημάτων Τηλεδιοδίων

Προβλέπειται η δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ηλεκτρονικών Διοδίων
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 16:37

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 2004/52/ΕΚ σχετικά με τη Διαλειτουργικότητα των Συστημάτων Τηλεδιοδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, «με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 2004/52/ΕΚ σχετικά με την διαλειτουργικότητα των συστημάτων τηλεδιοδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούμε το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο ώστε η χώρα μας να μπορέσει να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις της τηλεματικής στον τομέα των οδικών μεταφορών».

«Οι νέες και ευέλικτες τεχνολογίες δορυφορικού εντοπισμού, που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου 2007, θα συμβάλλουν στην δραστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας, παρέχοντας μία σειρά από νέες υπηρεσίες ενημέρωσης και ασφάλειας που θα βοηθούν τους οδηγούς να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη μετακίνησή τους. Ταυτόχρονα, όμως, θα αναβαθμίσουν και θα διευρύνουν τη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων συλλογής διοδίων στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους», πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς.

Η Κοινοτική Οδηγία 2004/52/ΕΚ αποβλέπει στη διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων συλλογής των διοδίων και θα εφαρμοστεί στην ηλεκτρονική είσπραξη των οδικών τελών όλων των ειδών στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας.

Η Οδηγία προβλέπει τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ηλεκτρονικών Διοδίων, η οποία θα θέτει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του ευρωπαϊκού συστήματος τηλεδιοδίων και θα εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων για τη διαλειτουργικότητα των ήδη υπαρχόντων συστημάτων συλλογής διοδίων με αυτά που θα εισαχθούν μελλοντικά.

Αντίστοιχα, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ θα ιδρυθεί η Εθνική Υπηρεσία Τηλεδιοδίων, σκοπός της οποίας θα είναι η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας τόσο στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, όσο και γενικότερα μέσα στον Ευρωπαϊκό χώρο για το χρήστη των συστημάτων τηλεδιοδίων που είναι ήδη εγκατεστημένα στα κράτη-μέλη ή πρόκειται να εγκατασταθούν μελλοντικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα