Ομόλογα: Υποχώρησαν οι αποδόσεις, νέο ιστορικό χαμηλό για το γερμανικό 10ετές

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 20:21
UPD:20:24
REUTERS/Ralph Orlowski

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κατευθύνθηκαν εκ νέου προς τα πρόσφατα χαμηλά ιστορικά ρεκόρ (το γερμανικό 10ετές σημείωσε νέο ρεκόρ), πριν από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Fed κι εν μέσω ανησυχιών στους επενδυτικούς κύκλους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και αν οι αξιωματούχοι της θα ανοίξουν το δρόμο για τυχόν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων δεν υπήρξε μεγάλη κινητικότητα.

Παράλληλα, αναδύθηκε προβληματισμός από τα προκαταρκτικά στοιχεία αναφορικά με την επίδοση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο του 2019 και τον πληθωρισμό τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το ΑΕΠ αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 0,2% το β΄ τρίμηνο του 2019, από 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, επιστρέφοντας στα αναιμικά επίπεδα του γ΄ και δ΄ τριμήνου του 2018, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει τον Ιούλιο στο 1,1%, από 1,3% τον Ιούνιο, η χαμηλότερη ανάγνωση των τελευταίων 17 μηνών.

Τα στοιχεία αυτά αναθέρμαναν τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας τα επιτόκια.

Στην ΗΔΑΤ οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς, με τη μεγαλύτερη μεταβολή να την καταγράφει η απόδοση του 10ετούς τίτλου, που έπεσε στο 2,02%, από 2,05% την Τρίτη, με το spread έναντι του γερμανικού αντίστοιχου τίτλου που έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στο -0,438%, να διαμορφώνεται στις 245 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του βραχυπρόθεσμου 3τούς ομολόγου έπεσε στο 0,67%%, αυτού με λήξη το 2024 - συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 9 εκατ. ευρώ - διαμορφώθηκε στο 1,37%, στο 1,68% έκλεισε η απόδοση του καινούργιου 7ετούς τίτλου.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters στη Γερμανία ανώτερο δικαστήριο της χώρας εξέτασε κατά πόσο το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 2,6 τρισ. ευρώ αν ήταν επιβλαβές για τους καταθέτες και για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι το πρόγραμμα δεν είναι επωφελές, τότε έχει δικαίωμα να απαγορέψει από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας να λάβει μέρος στο πιθανό νέο γύρο εξαγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα