Αίτημα για ενισχύσεις στις υδατοκαλλιέργειες σε περίπτωση ασθενειών

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 19:06

Την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ειδών υδατοκαλλιέργειας με αυτή των χερσαίων ζώων ζήτησε με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Γκλαβάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Αλιείας με εκπροσώπους της Κομισιόν. Η τροποποίηση του Κανονισμού είναι αναγκαία προκειμένου να παρασχεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας επαρκής χρηματοδοτική στήριξη στα Κράτη Μέλη, ώστε να αντιμετωπίζονται τυχόν σοβαρές ασθένειες στις υδατοκαλλιέργειες, ιδίως σε περιπτώσεις που η κοινοτική νομοθεσία επιβάλει την θανάτωση των εκτρεφόμενων ειδών, υποστήριξε ο κ. Γκλαβάκης.

Υπενθύμισε ότι το 2004 η αξία ψαριών, μαλακίων και καρκινοειδών στην Ε.Ε. ξεπέρασε τα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι απώλειες λόγω ασθενειών (θνησιμότητα, μειωμένη ανάπτυξη και χαμηλότερη ποιότητα) υπολογίζονται στο 20% της αξίας της παραγωγής.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Γκλαβάκης ανέφερε ότι «ο συγκεκριμένος τομέας στην Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία από κοινωνικοοικονομική άποψη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέχουμε μια από υψηλότερες θέσεις με αξία παραγωγής που ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα