Ν. Κορέα: Η χαμηλότερη αύξηση των εξαγωγών σε τρία χρόνια

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 08:15

ΜΕ τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές της Ν. Κορέας, καθώς οι εταιρείες εξήγαγαν λιγότερα προϊόντα κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Νέου Ετους της Σελήνης, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος, ουόν.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 4,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στα 23,4 δισ. δολ. μετά την άνοδο 11% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορείου, Βιομηχανίας και Ενεργείας. Αυτή ήταν και η χαμηλότερη αύξηση των εξαγωγών από τον Μάϊο του 2003 και χαμηλότερη της πρόβλεψης των εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, για αύξηση 9,1%.

Το νόμισμα της Ν. Κορέας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ ετών εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της χώρας έναντι των ιαπωνικών, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που περιόρισαν την εξωτερική ζήτηση. Ξαφνική μείωση των εξαγωγών, που αποτελούν το 40% της οικονομίας των 737 δισ. δολ., ενδέχεται να απειλήσει την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% φέτος.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές με τον δείκτη Kospi να σημειώνει απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο έξι ημερών, καθώς οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Hyundai Motor Co. και της Samsung Electronics Co., κινήθηκαν πτωτικά. Ο Kospi υποχώρησε 1,8%, φθάνοντας στις 1374,94 μονάδες στη 1:22 μ.μ. στη Σεούλ.

Το ουόν διαπραγματεύθηκε στα 960,90 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:10 μ.μ., 1% υψηλότερα στη Σεούλ και νωρίτερα άγγιξε τα 957, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Νοεμβρίου του 1997, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα