Ξαφνική ανατροπή στα εργασιακά των τραπεζών

Δεν δέχονται διαπραγμάτευση κλαδικής σύμβασης με την ΟΤΟΕ
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 09:12

NΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ στα εργασιακά των τραπεζών δημιουργεί η απόφαση των έξι μεγαλύτερων τραπεζών -Εθνική, ΑΤΕ, Alpha, Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς- να αρνηθούν διαπραγμάτευση κλαδικής συλλογικής σύμβασης με την ΟΤΟΕ και να προωθήσουν διαδικασίες επιμέρους συμβάσεων. Οι έξι ταυτόσημες επιστολές που έλαβε χθες η ΟΤΟΕ μετά το πρώτο μούδιασμα, πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Με επιστολές που έστειλαν χθες προς την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, της Εμπορικής κ. Γ. Προβόπουλος, της Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank κ. Δ. Ματζούνης και της Εurobank EFG κ. Ν. Νανόπουλος και ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Δ. Μηλιάκος ενημερώνουν για την απόφαση τους να μην εξουσιοδοτήσουν αυτή τη φορά για διαπραγματεύσεις την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τους συλλόγους υπαλλήλων των Τραπεζών για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων.

Στις επιστολές που έστειλαν επισημαίνεται ότι οι συνθήκες της τραπεζικής αγοράς έχουν μεταβληθεί ριζικά και το καθεστώς κάθε τράπεζας διαφοροποιείται σημαντικά ώστε η σύναψη κλαδικής σύμβασης δεν δίνει πλέον τις κατάλληλες λύσεις, είναι το γενικό επιχείρημα των τραπεζιτών που αρνούνται τη συμμετοχή σε διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ. Η κίνηση των τραπεζών στηρίζεται στην κοινή εκτίμησή τους ότι οι συλλογικές συμβάσεις αντανακλούν ένα τραπεζικό σύστημα περασμένων εποχών.

Η ΟΤΟΕ μετά το πρώτο σοκ και την αμηχανία που προκάλεσε η συντονισμένη κίνηση των τραπεζιτών, αντέδρασε έντονα και προανήγγειλε ουσιαστικά έναν «ανένδοτο πόλεμο» κατά της απόφασης αυτής.

Η πρώτη κίνηση ήταν να συγκληθεί σύσκεψη των μελών του προεδρείου με τους νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας.

Η άποψη που εκφράστηκε ήταν ότι η απόφαση δεν είναι νόμιμη και ότι υπάρχουν νομικά ερείσματα για να προσβληθεί. Η θέση αυτή βασίζεται στο εθιμικό δίκαιο που έχει καθιερωθεί για δεκαετίες, με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η οποία παρά το γεγονός ότι δεν ήταν επίσημα χαρακτηρισμένη ως εργοδοτική οργάνωση, συμμετείχε πάντα στη διαπραγμάτευση και στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων με εκπροσώπους της, τους οποίους πάντως όριζαν κάθε φορά οι Τράπεζες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα