Bayer: Αντιμέτωπη με 18.400 προσφυγές εξαιτίας της γλυφοσάτης

«Κληρονομιά» από την εξαγορά της Monsanto
Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 12:30
UPD:12:51
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Έχει ήδη καταδικαστεί τρεις φορές για την εμπορία της γλυφοσάτης, του ευρέως φάσματος ζιζανιοκτόνου, και ο δρόμος για την επίλυση των νομικών προβλημάτων της Monsanto είναι πολύ μακρύς. Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Bayer, θυγατρική του οποίου είναι πλέον η Monsanto, ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει περίπου 18.400 προσφυγές στη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για τη γλυφοσάτη, η οποία σύμφωνα με τους ενάγοντες τους προκάλεσε σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο.

«Έως τις 11 Ιουλίου 2019 κατατέθηκαν στις ΗΠΑ περίπου 18.400 αγωγές σε σχέση με το προϊόν προστασίας για τις καλλιέργειες, την γλυφοσάτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Bayer. Τον Απρίλιο ο αριθμός των ίδιων υποθέσεων ήταν 13.400.

Ο γερμανικός κολοσσός που εφηύρε την ασπιρίνη εξαγόρασε πέρσι, έναντι 66 δισ. δολαρίων την αμερικανική Monsanto, την εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας, με σκοπό να τροφοδοτήσει τον έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη. Έκοτε ωστόσο, αναφέρει η Monde, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κύμα δικαστικών υποθέσεων εις βάρος του.

Στις πρώτες υποθέσεις που εκδικάστηκαν, ένορκοι σε κατώτερα δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ των εναγόντων θεωρώντας ότι το λέμφωμα Non Hodgkin, μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα, προκλήθηκε από προϊόντα που περιέχουν γλυφοσάτη, περιλαμβανομένου του πιο γνωστού ζιζανιοκτόνου της Monsanto, του Roundup.

Οι ετυμηγορίες επανεξετάστηκαν, αλλά απλώς μειώθηκε το ύψος των αποζημιώσεων. Οι επικεφαλής της εταιρείας εκτιμούν ότι οι επιστημονικές αποδείξεις είναι με το μέρος τους και ότι θα αθωωθούν στα αμερικανικά εφετεία που δεν έχουν σώμα ενόρκων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα