Γ. Στουρνάρας: Επενδυτικό χάσμα και brain drain οι μεγαλύτερες προκλήσεις

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 10:57
UPD:11:07
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O δρόμος για την πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι μακρύς και δύσκολος προειδοποιεί ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Fortune. O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνει πως αν και έχει υπάρξει πρόοδος στα δημοσιονομικά, το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα, οι προκλήσεις που κληροδότησε η κρίση είναι βαρύτατες. Οι κυριότερες εξ αυτών είναι τo brain drain και η απουσία επαρκών επενδύσεων. 

«Τα πράγματα είναι πια πολύ καλύτερα. Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί, το τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφάλαια. Βεβαίως υπάρχει η κληρονομιά της κρίσης, που είναι το εξαιρετικά υψηλό χρέος, το brain drain και το επενδυτικό χάσμα. Αυτά τα προβλήματα θα επιμείνουν για αρκετά χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στο αμερικανικό περιοδικό.

Ερωτηθείς για σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ο κεντρικός τραπεζίτης, σημειώνει: «Έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη από ξένες άμεσες επενδύσεις. Για να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις. Επενδύουμε σήμερα μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20%». 

Κληθείς να σχολιάσει εάν η ελληνική οικονομία έχει ξεφύγει τον κίνδυνο, απαντά: «Οπωσδήποτε όχι. Μία χώρα που έχει μόλις βγει από τη λιτότητα οφείλει να είναι προσεχτική». Αναγνωρίζει ότι τα χρόνια της λιτότητας ήταν πολύ επώδυνα για πολλούς Έλληνες και σημειώνει πως εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτοί που έμειναν είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περισσότερο από 25% θυμίζει. «Αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό και θυμίζει την Μεγάλη Σύνθλιψη των ΗΠΑ τις δεκαετίες 1920 και 1930, ενώ διήρκησε περισσότερο στην Ελλάδα» αναφέρει.

Εκφράζει πάντως την ελπίδα ότι η χώρα θα καταφέρει να φέρει πίσω ορισμένους από τους ταλαντούχους Έλληνες, που εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Αυτό, όπως τονίζει, δεν πρέπει να γίνει στο μακρινό μέλλον, αλλά άμεσα, με υψηλότερη ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καλούς μισθούς. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα