Προειδοποιητικές βολές στον νομισματικό πόλεμο

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 13:42
REUTERS/Denis Balibouse

Η ελβετική κεντρική τράπεζα λαμβάνει τα πιο αποφασιστικά μέτρα εδώ και δύο χρόνια, με στόχο να βάλει φρένο στην ανατίμηση του φράγκου, εν αναμονή των μειώσεων επιτοκίων από την αμερικανική Fed και την ΕΚΤ. Aυτό υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η WSJ.  

Το φράγκο λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, με αποτέλεσμα να ανατιμάται έναντι του δολαρίου και το ευρώ, ειδικά τώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν στείλει σήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η ανατίμηση όμως πλήττει τις ελβετικές εξαγωγές και λειτουργεί ως τροχοπέδη της ανάπτυξης. 

Υπό τις συνθήκες αυτές η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας άρχισε την περασμένη εβδομάδα να πουλάει φράγκα στην αγορά, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί όψεως, που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να διατηρούν τα αποθέματά τους στην κεντρική τράπεζα, να αυξηθούν κατά 1,7 δισ. φράγκα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το καλοκαίρι του 2017. 

«Αυτό μοιάζει με παρέμβαση. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από την περίοδο των γαλλικών εκλογών το 2017, όταν είχε παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για τελευταία φορά η ελβετική κεντρική τράπεζα» επισημαίνει στην WSJ o Tόμας Φλέρι, στρατηγικός αναλυτής της UBS Wealth Management. H ίδια η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας. 

Nα σημειωθεί ότι εάν η ΕΚΤ επιβεβαιώσει το σενάριο που την θέλει να μειώνει το καταθετικό επιτόκιο τον Σεπτέμβριο, η ελβετική κεντρική τράπεζα αναμένεται να ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο. Ο Φλέρι της UBS προβλέπει μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, που θα οδηγήσει το βασικό ελβετικό επιτόκιο στο -1%. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα