Υποχώρησε για δεύτερη ημέρα η τιμή του αργού

Μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι οι εξαγωγές δεν έχουν σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 10:57

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για δεύτερη ημέρα, μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι δεν θα διακόψει της εξαγωγές, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες θα μειωθούν στην περίπτωση μιας διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το Ιράν, η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο δεν έχει λόγο να σταματήσει τις πωλήσεις της στο εξωτεριό, ακόμη και εάν υπάρξει διαφωνία κατά τη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Kazem Vaziri-Hamaneh, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στη Βιέννη. Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε χθες να διατηρήσει την παραγωγή κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών, καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου υποχώρησε 42 σεντς, ποσοστό 0,6% φθάνοντας στα 67,50 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 3 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 67,53 δολ. το βαρέλι.

Χθες η τιμή υποχώρησε 43 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 67,92 δολ. το βαρέλι.

Η International Atomic Energy Agency θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στη Βιέννη αύριο, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν, τον μήνα που πέρασε άρχισε πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να στηρίξουν την παραπομπή.

Το Ιράν παρήγαγε 3,9 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως τον Δεκέμβριο, περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει την παραγωγή του στα σημερινά επίπεδα μέχρι την επόμενη σύσκεψη τον Μάρτιο, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi. Η αύξηση της ζήτησης δεν αφήνει περιθώριο για επιπλέον δυναμικότητα παραγωγής, σε περίπτωση που σταματήσουν οι φορτώσεις από το Ιράν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα