Ρυθμιστής τα νοικοκυριά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού

Το «στοίχημα» των κινήτρων για εμπροσθοβαρή τακτοποίηση οφειλών και αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ
Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 17:02
UPD:17:02

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Όσο μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών καταφύγει στη λύση της προκαταβολής, τόσο μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας θα υπάρξει στον φετινό προϋπολογισμό και μάλιστα «εδώ και τώρα», πριν δηλαδή επανέλθουν οι θεσμοί στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση επί της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Όσο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό έως και 30%, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών εισπραξιμότητας του φόρου -ο σχετικός συντελεστής διαμορφώθηκε πέρυσι μόλις στο 74%- και με αυτό τον τρόπο να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος από τη φορολογική ελάφρυνση. Για να υλοποιηθεί όμως όλο αυτό το σχέδιο, θα πρέπει τα νοικοκυριά να έχουν «ζεστό χρήμα». Η ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας συμπίπτει χρονικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την καταβολή όλων των βασικών φόρων της φετινής χρονιάς (ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και του ΦΠΑ για το β’ και το γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς που ενσωματώνει όλο τον τζίρο της καλοκαιρινής περιόδου).

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε η υποχρέωση καταβολής πρόσθετων φόρων της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (επιπλέον της παρακράτησης που έχει ήδη γίνει στους μισθωτούς), ενώ στα 4 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η φορολογική επιβάρυνση και για τα νομικά πρόσωπα. Στα φυσικά πρόσωπα, τα 3 δισ. ευρώ βαραίνουν συνολικά τρία εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις για να αποπληρώσουν τον φόρο:

1. Να ακολουθήσουν την «παραδοσιακή οδό» καταβάλλοντας τρεις διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι αύριο, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

2. Να κάνουν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας πληρώνοντας σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ο φόρος πιστώνεται αυτόματα από την τράπεζα στον λογαριασμό του Δημοσίου και ουσιαστικά μεταφράζεται ως εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου (σ.σ.: στη συνέχεια ο οφειλέτης έχει να κάνει με την τράπεζα και αν χάσει την προθεσμία μίας δόσης φορτώνεται με τόκους).

3. Να εντάξουν τη βεβαιωμένη οφειλή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, η οποία πλέον δέχεται και τις βεβαιωμένες πέραν των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Για το οικονομικό επιτελείο δεν είναι τόσο σημαντικός ο τρόπος που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν, αλλά το αν θα αυξηθεί ο συντελεστής εισπραξιμότητας.

Και φέτος, βεβαιώθηκε ποσό αντίστοιχο με το περσινό (περίπου 3 δισ. ευρώ), αλλά πέρυσι είχε εισπραχθεί μόλις το 70% του βεβαιωθέντος ποσού. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στον ΕΝΦΙΑ.

Πέρυσι βεβαιώθηκαν 2,7 δισ. ευρώ στα φυσικά πρόσωπα και φέτος θα βεβαιωθούν 570 εκατ. ευρώ λιγότερα. Ακόμη και αν τα εκκαθαριστικά εκδοθούν μέσα στον Σεπτέμβριο (που πλέον είναι και το πιθανότερο) η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, το οικονομικό επιτελείο θέλει να ανεβάσει τον συντελεστή εισπραξιμότητας από το 74% που ήταν πέρυσι κοντά στο 80%, ώστε να περιορίσει και το τελικό δημοσιονομικό κόστος κάτω από τα 470 εκατ. ευρώ (σ.σ.: τα 265 εκατ. ευρώ είχαν ήδη ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό από πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ 205 εκατ. ευρώ είναι το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος που έχει εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό).

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, η 1η δόση του οποίου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, και τον ΕΝΦΙΑ που θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο, υπάρχει και ο ΦΠΑ του β’ τριμήνου, που θα πρέπει επίσης να πληρωθεί μέχρι αύριο. Ο συγκεκριμένος ΦΠΑ αφορά τον Ιούνιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και το β’ τρίμηνο για τις επιχειρήσεις που διατηρούν το απλογραφικό σύστημα. Την εικόνα μέχρι το τέλος του έτους συμπληρώνει ο ΦΠΑ του γ’ τριμήνου (θα καταβληθεί έως το τέλος Οκτωβρίου) και τα τέλη κυκλοφορίας του 2020. Συνολικά, από αύριο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρωθεί το 60% των φορολογικών εσόδων της χρονιάς, με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

Οι 120 δόσεις

Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε αυξημένες εισπράξεις μέσα από τη διαδικασία των 120 δόσεων. Τα κίνητρα είναι πλέον πολλά για τους οφειλέτες, οι οποίοι με την υποβολή της αίτησης μπορούν:

1. Να αποδεσμεύσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι φορολογούμενοι θα περιμένουν τις τελικές διευκρινίσεις μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης. Ωστόσο, η ερμηνεία που δίδεται είναι ότι με την ένταξη στις 120 δόσεις (και την πιστή καταβολή των δόσεων) οι οφειλέτες θα μπορούν αυτόματα να αποδεσμεύουν τον λογαριασμό τους. Η οριζόντια διάταξη που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση (για σταδιακή αποδέσμευση του λογαριασμού με το ποσό που θα ξεμπλοκάρεται να είναι από 3 έως 4,5 φορές μεγαλύτερο της μηνιαίας δόσης) θα εξακολουθήσει να ισχύει, αλλά θα αφορά όσους ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση ή όσους χάσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

2. Να διαγράψουν ακόμη και το σύνολο των προσαυξήσεων, είτε προπληρώνοντας ένα μέρος του χρέους είτε μειώνοντας τον αριθμό των δόσεων σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ορίζει η πλατφόρμα.

3. Να ανακτήσουν το δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, πληρώνοντας το χρέος τους ακόμη και σε μεγάλο αριθμό δόσεων. Αυτό αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο κυρίως για τις επιχειρήσεις.

Με την αρχική έκδοση της ρύθμισης, το Δημόσιο είχε εισπράξει περί τα 170 εκατ. ευρώ. Μετά τις αλλαγές και με δεδομένο και το κίνητρο της προκαταβολής, διατυπώνονται πλέον αισιόδοξες προβλέψεις ότι οι εισπράξεις θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Το σενάριο να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων (σ.σ.: απαιτείται απλή υπουργική απόφαση) είναι ανοικτό και θα εξαρτηθεί από την πορεία υποβολής των αιτήσεων.   

Με πρόστιμα από αύριο οι δηλώσεις φορολογίας

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων μόλις κατά μία ημέρα αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις που θα υποβληθούν στο σύστημα TAXISnet με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2019 δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες. Κανονικά η προθεσμία έληγε χθες, αλλά λόγω των αρρυθμιών που παρουσιάστηκαν από το πρωί στο σύστημα ΤΑΧΙSnet αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι και σήμερα Τρίτη 30 Ιουλίου.

Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα εκτιμάται ότι είχαν υποβληθεί συνολικά πάνω από 6,15 εκατομμύρια δηλώσεις και απέμεναν ακόμη άλλες 150.000. Σημειώνεται ότι μέχρι αύριο Τετάρτη θα πρέπει να έχει καταβληθεί από τους φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ, ακόμη και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως, μπορεί να βρεθούν όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο.    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα