Χρηματιστήρια: Ανασφάλεια πριν από τη συνεδρίαση της Fed

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 20:51
UPD:20:53
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Στην τελευταία στροφή πριν από την διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινάει αύριο, κατά την οποία είναι εξαιρετικά απίθανο να μην μειώσει  τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σήμερα οι επενδυτές επέδειξαν μία ατολμία, στην έναρξη μίας ιδιαίτερα κρίσιμης εβδομάδας.

Πέραν της συνεδρίασης της Fed, αύριο ξεκινάει και ο νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας ο οποίος επίσης ολοκληρώνεται την Τετάρτη, απουσία όμως αισιοδοξίας στους επενδυτικούς κύκλους ότι θα υπάρξει πρόοδος από τις διαπραγματεύσεις.

Στη Wall Street οι S&P 500 και Nasdaq κινήθηκαν χαμηλότερα, «ζαλισμένοι» από τα νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ της Παρασκευής, σε αντίθεση με τον Dow Jones που ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη.

Στην Ευρώπη οι βρετανικές μετοχές πρόσφεραν τα στηρίγματα στον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείσει με οριακή άνοδο 0,03%, σε ένα αρνητικό κατά τα άλλα κλίμα.

Η βύθιση της βρετανικής στερλίνας, ήταν το «πάτημα» για το χρηματιστήριο του Λονδίνου να σκαρφαλώσει σε υψηλό 11 μηνών και να κλείσει με κέρδη 1,82%.

Την ώθηση όμως ο FTSE 100 την πήρε από τη μετοχή της εταιρείας διαχείρισης του Χρηματιστήριο του Λονδίνου που έκανε άλμα 15,34%, μετά την ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να εξαγοράσει την εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων Refinitiv αντί του ποσού των 27 δισ. δολαρίων, αλλά και από τη μετοχή της Just Eat που εκτινάχθηκε κατά 22,72% μετά τη συμφωνία για εξαγορά της από την ανταγωνίστρια Takeaway έναντι 10,1 δισ. δολαρίων.

Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,02%), Παρίσι (0,16%) και Μιλάνο (0,59%).

Στην Ασία τα χρηματιστήρια δεν ξεκίνησαν με τον ιδανικότερο τρόπο την εβδομάδα, με τους επενδυτές να μην εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στις σινο-αμερικανικές εμπορικές συνομιλίες, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

Παράλληλα οι εντάσεις στον κόλπο του Ορμούζ, αλλά και οι συνεχιζόμενες επεισοδιακές διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, διατηρούν σε κατάσταση συναγερμού τις ασιατικές αγορές.

Πτώση κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Τόκιο (0,19%), Σανγκάη (0,12%), Χονγκ Κονγκ (1,03%) και Σεούλ (1,78%, διέγραψε χθες όλα τα κέρδη για το 2019).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα