Ταϊλάνδη: Χαμηλότερη η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 13:08

ΜΕ χαμηλότερο ρυθμό από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, αυξήθηκε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός της Ταϊλάνδης, μειώνοντας τις πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι τιμές καταναλωτή, αυξήθηκαν 5,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του 5,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, στο Web site του. Κατά μέσον όρο, οκτώ οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι τιμές θα σημειώσουν αύξηση 6,1%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης υπερτριπλασίασε τα επιτόκια τους 17 τελευταίους μήνες, για να περιορίσει τον πληθωρισμό, καθώς ανοδικά κινήθηκε το κόστος των καυσίμων.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από τον Οκτώβριο όταν είχε σημειώσει άνοδο 6,2%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1998. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη φορά που ο πληθωρισμός αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό του 6%.

Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός έδειξε ότι ο έλεγχος της κυβέρνησης κατάφερε να περιορίσει την άνοδο των τιμών στα λαχανικά, τα φρούτα και τα άλλα τρόφιμα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τον Σεπτέμβριο το υπουργείο πρόσθεσε 30 προϊόντα, όπως το αλάτι, το σκυρόδεμα και τις λευκές χυλοπίτες στη λίστα των αγαθών για τα οποία οι παραγωγοί τους πρέπει να πάρουν έγκριση για την αύξηση των τιμών, ανεβάζοντας το σύνολό τους στα 150 προϊόντα.

Η επόμενη σύσκεψη της Βank of Thailand για τα επιτόκια θα γίνει στις 2 Μαρτίου.

Οι τιμές του δομικού πληθωρισμού, σημείωσαν άνοδο 2,5% τον Ιανουάριο. Τον Δεκέμβριο σημείωσαν αύξηση 2,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα