Market Beat: Εβδομάδα αφομοίωσης μηνυμάτων από τη Fed και το νομοθετικό έργο εδώ

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 09:48
UPD:09:49
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν την εβδομάδα που θα παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις τους τρεις σημαντικές Κεντρικές Τράπεζες, των ΗΠΑ της Ιαπωνίας και της Αγγλίας. Στην Αθήνα ωστόσο οι τιμές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ των εκλογών και από την στατιστική αν διατηρηθούν πάνω από τις 880 το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί και η ανοδική τους ορμή. Ακόμα και οι εγχώριοι αναλυτές που δεν έχουν πειστεί απόλυτα, παραδέχονται πως η εικόνα της αγοράς αφήνει υποσχέσεις για ανοδική συνέχεια. Τους γεννά επιφυλάξεις το διεθνές κλίμα περισσότερο, παρά οι εξελίξεις στο εσωτερικό.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο οι δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών βίου την ώρα που η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια και να περάσει σε πολιτικές χαλάρωσης. Σε μια οικονομία που, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ισχυρές, καλπάζει. Ενώ δηλαδή οι Κεντρικοί Τραπεζίτες διαπιστώνουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και την μετρούν τόσο υψηλά που σχεδιάζουν μέτρα, οι αποτιμήσεις των μετοχών ανεβαίνουν.

Σε πολλές εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής επιβλήθηκαν αλλαγές που νομοτελειακά οδηγούν στο ορισμό μιας νέας κανονικότητας. Τις προκαλεί η αλληλεπίδραση της πολιτικής με το περιβάλλον γενικά, το κλίμα ειδικά, σε συνδυασμό με τον εμπορικό προστατευτισμό, που μπορεί να γίνει τεχνολογικός πόλεμος, ή έπη μαχών στις αγορές νομισμάτων. Σε αυτό το καζάνι που αυτές τις μέρες βράζει κυριολεκτικά, προσπαθούν να «βάλουν τάξη» οι Κεντρικές Τράπεζες. μέσω της νομισματικής πολιτικής τους. Ενώ δεν θα ορίζαμε ως ήπιο το μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων. Οι εγχώριοι αναλυτές όταν ειδοποιούν για αυξημένα αντανακλαστικά στο κατακαλόκαιρο για τα παραπάνω ανησυχούν.

«Η Αγορά αναμένει τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης που θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως επίσης και τις κρίσεις που θα διατυπώσουν οι διάφοροι Οίκοι αξιολόγησης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μετά την επιτυχία της έκδοσης 7ετους ομολόγου με χαμηλό επιτόκιο και την πτώση των spreads, επίσης αναμένουμε τις Τράπεζες να προσπαθήσουν να δανειστούν με χαμηλότερα επιτόκια. Όλα αυτά θα δώσουν το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Αγοράς και αναμένονται να είναι προς τη θετική κατεύθυνση». Σημείωσε ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta sec υπενθύμισε ότι αν και ο Ιούλιος τελειώσει με κέρδη για τον μέσο όρο θα υπάρξει φέτος μετά από πολλά χρόνια αλυσίδα επτά ανοδικών μηνών για το ΧΑ: «Τα γεγονότα που έρχονται μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική πιστοληπτική αξιολόγηση (Fitch “BB-“, σταθερή προοπτική) και θα βάλει την Αγορά σε μια εγρήγορση, με προφανείς αποδέκτες τις Τραπεζικές μετοχές. Η πρόσφατη υπερκάλυψη της έκδοσης του 7ετους ομολόγου, καθώς και η αποκλιμάκωση ρεκόρ του επιτοκίου του 10ετους, δείχνει ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη αισιοδοξία και αν μη τι άλλο καλύτερη προοπτική».

Επτά στους επτά ανοδικούς μήνες έχει χρόνια η αγορά να εμφανίσει και το σημαντικότερο είναι ότι οι ισχυροί θεσμικοί επιβάλλουν συστοιχίες συνεδριάσεων ανάλογες εκείνων που είχαν οδηγήσει στην κορύφωση του Μαΐου.

Τότε με συνοπτικές διαδικασίες ο ΓΔ  σκαρφάλωσε 100 ψηλότερα από τις 730. Τώρα από τις 840 μονάδες θα βρεθεί με βάση τη στατιστική προϊστορία στις 940, τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2015.  Μπορεί να οφείλεται στις Τράπεζες η εξαιρετική επίδοση της αγοράς μας αλλά αυτό το μήνα αξίζει να προσέξουμε ότι οι νικητές και στυλοβάτες της μικρής ανόδου (+2,56%) του ΓΔ δεν είναι τραπεζικά blue chip. Με διψήφια άνοδο τρεις συνεδρίες προ του τέλους του Ιουλίου συναντάμε: ΓΕΚΤΕΡΝΑ +18,00%, ΔΕΗ +46,14%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +12,78% ΜΥΤΙΛ +10,15% και ΤΙC (ΤΙΤΚ) +14,45%. Από την άποψη της τρέχουσας ανοδικής ορμής, δέκα blue chip σημείωσαν ανώτερο εβδομάδας που έγινε και ανώτερο τελευταίων 12 μηνών για τα εννέα. Όσο για τον δείκτη FTSEM, το +7,31% στον Ιούλιο, με αυξημένο τζίρο τα λέει όλα.

Με την έναρξη διαπραγμάτευσης των εταιρικών ομολόγων των Επιχειρήσεων Αττικής, ανοίγει η αυλαία της εβδομάδας. Από πλευράς αποτελεσμάτων η CNL Capital παίρνει την σκυτάλη μετά την ΕΧΑΕ και ανακοινώνει εξάμηνο την Τρίτη, μετά την λήξη της συνεδρίασης. Την Τετάρτη είναι η σειρά της Τιτάν να ανακοινώσει εξάμηνο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας. Χωρίς το δικαίωμα στο split των δωρεάν μετοχών (3:1) θα διαπραγματεύεται η Quest στις 30/7, ενώ οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Την Παρασκευή θα αποκοπεί το υπόλοιπο μερίσματος και το προμέρισμα από την μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ύψους 0,088 λεπτών ανά μετοχή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Ξεκινά εβδομάδα αποφάσεων από τρεις Κεντρικές Τράπεζες 

Στην εβδομάδα που πέρασε, η προσοχή των επενδυτών είχε εστιαστεί στην ΕΚΤ και τις αποφάσεις που θα παρουσίαζε ο Μάριο Ντράγκι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηριγμένη σε όλα τα όπλα που διαθέτει, θα χρησιμοποιήσει πληθώρα κινήτρων για να αποφύγει την κατάρα της «Ιαπωνικοποίησης». Δηλαδή μονιμότητα σε υποτονική ανάπτυξη, σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό και χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια. Ήδη είναι δεδομένη η ύφεση, όχι στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά στα κέρδη των εταιριών για δεύτερο τρίμηνο στη σειρά. Το φαινόμενο αυτό είχε να εμφανιστεί από τα μέσα του 2016 και οι αγοραίοι περίμεναν, να βρεθεί η ΕΚΤ μπροστά από τις εξελίξεις. Αφού τα πρώτα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου έδειξαν ότι η αύξηση των κερδών στο τρέχον έτος θα περιοριστεί στο 3%, ενώ στην αρχή του χρόνου η συναίνεση ανέμενε αύξηση λίγο κάτω από το 10%.

Μηνύματα από Εταιρικά αποτελέσματα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν δύο μήνες, οι αναλυτές ανέμεναν από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αναφέρουν αύξηση 3,6% στα κέρδη. Τώρα βλέπουν μείωση κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση. Αφού τα τρία τέταρτα των εταιρειών του S & P 500 έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις επί των κερδών μέχρι στιγμής αυτή τη περίοδο, με αντιδράσεις στην αγορά μετά την ανακοίνωση παρόμοιες με την Ευρώπη. Οι αγορές φαίνεται να παίρνουν τα αποτελέσματα υπόψη τους ανάλαφρα. Επενδύουν σε εταιρείες με κέρδη ανεβάζοντας τις τιμές μετοχών 1,5% -3%, αν τα κέρδη ξεπερνούν ή εκπληρώνουν τις ήδη μειωμένες εκτιμήσεις, ενώ όσες δεν τα καταφέρνουν δεν τιμωρούνται πολύ. Σχεδόν το ένα πέμπτο των εταιρειών της ευρωζώνης έχουν αναφέρει τριμηνιαία κέρδη μέχρι στιγμής και σχεδόν οι μισές, έχουν ξεπεράσει τη συναίνεση των αναλυτών. Αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός, ότι οι προσδοκίες μειώθηκαν σημαντικά, πριν από την δημοσίευση  των αποτελεσμάτων.

Να γιατί οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις αναπτυγμένες αγορές εμφάνισαν κέρδη και στη Wall Street ρεκόρ βίου, χωρίς τάση για ξεφόρτωμα σε μετοχικές αξίες. Αντίθετα, προεξοφλούν οι επενδυτές, τη βέβαιη υποχώρηση των ρυθμών στην παγκόσμια ανάπτυξη και στον αντίκτυπό της στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών. Η ΕΚΤ αποφάσισε να περιμένει, χρησιμοποιώντας απλά την αποστολή σειράς από μηνύματα για μέτρα χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο και απογοήτευσε, με αποτέλεσμα τις πιέσεις στις αγορές της ευρωζώνης την Πέμπτη, με εξαίρεση το ΧΑ. Παράλληλα, τρόμαξε με τη στάση της προσωρινά και όλους όσοι αναμένουν μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Αποφάσεις από Τρεις Κεντρικές Τράπεζες

Οι επενδυτές δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια στις 31 Ιουλίου για πρώτη φορά, σε βάθος χρόνου περισσότερο από μια δεκαετία. Για εβδομάδες, οι χρηματαγορές έχουν στοιχηματίσει σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ενώ οι πιθανότητες για μείωση κατά 50 μονάδες έπεσαν και έχουν εγκατασταθεί στο 25% περίπου, από το 60% στα μέσα Ιουλίου. Αλλά τα επιτόκια μπορεί να μην είναι το μόνο στοιχείο στη λίστα των αποφάσεων κατά τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης των αρμοδίων της Fed. Επί του παρόντος, ισχύει ακόμα η μείωση του ισολογισμού (λέγεται και ποσοτική σύσφιξη) από τον Οκτώβριο του 2017, η οποία μειώνει τα ποσά των 4,25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ομολόγων, που συγκέντρωσε η Fed μεταξύ του 2008 και του 2014. Αρκετοί, μεταξύ τους και κορυφαίες εταιρείες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, βρίσκονται στο στρατόπεδο εκείνων που πιστεύουν πως και η ποσοτική σύσφιξη τελειώνει τώρα.

Όμως, στην Ιαπωνία, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν ακόμη πιο δύσκολη δουλειά. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι διχασμένη σχετικά με το εάν θα χαλαρώσει ακόμα περισσότερο την νομισματική της πολιτική ή, θα μείνει αμέτοχη. Η μείωση του επιτοκίου φαίνεται να έχει νόημα, δεδομένου ότι οι εξαγωγές της Ιαπωνίας μειώνονται, είναι δεδομένη η έκθεσή της σε μια πιθανή επιβράδυνση της Κίνας και πιέζεται από μια ανεπιθύμητη δύναμη του νομίσματός της. Φυσικά διαθέτει μόνιμα χαμηλό πληθωρισμό.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες της Ιαπωνίας βασανίζονται ήδη από τα αρνητικά επιτόκια. Και πολλοί υποστηρίζουν ότι μένοντας η ΕΚΤ αδρανής αυτό το μήνα, προσφέρει στην BOJ κάποιο χώρο ώστε να χρησιμοποιήσει μόνο λέξεις, για να δείξει ότι δεν θα μείνει πίσω, όταν χρειαστεί πραγματικά μια νομισματική χαλάρωση.

Τις συνεδριάσεις της BOJ και της Fed θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας, την 1η Αυγούστου. Αναμένεται να κρατηθούν τα επιτόκια σε αναμονή, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής περιμένουν την εκκαθάριση της ομίχλης γύρω από το Brexit. Αλλά αναμένεται εκτός των επιτοκίων και η αποτύπωση των πολιτικών που χρειάζονται για την τρέχουσα ύφεση της βρετανικής οικονομίας. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρει το πώς θα μπορούσαν οι αρμόδιοι να ανταποκριθούν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μεταβατική συμφωνία, στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής του νέου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου έφερε σε όλους από τους δείκτες των ΗΠΑ που παρακολουθούμε, σημαντικά κέρδη. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +1,65%, στο 2019 αποδίδει +20,70%. Ο Dow, με οριακή άνοδο +0,14%, στο 2019 κερδίζει +16,57%. Ο S&P400 με άλμα +2,36%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +19,25%. Ο δε Nasdaq, με εκτίναξη +2,26%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +25,54%, και ο Russell 2000 ανέβηκε +2,01% με ετήσια μεταβολή +17,09%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,54% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +12,20%. Ο DAX ανέβηκε κατά +1,30%, ενώ στο 2019 κέρδισε +17,62%, ο CAC είχε μεταβολή +1,04% και στο 2019 αποδίδει 18,59%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας πήρε +0,60%, στο έτος κερδίζει +8,03%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με κέρδη +0,91%, στο έτος κερδίζει +19,18%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,60%, με +16,99% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -2,24%, έχασε την άνοδο με το -2,32% φέτος. Ο χρυσός υποχώρησε -0,56%, στα 1418,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +10,71%. Με άνοδο +0,75%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 56,16 δολάρια το βαρέλι.  Στο έτος γράφει κέρδη +23,67%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,89%, στο έτος κερδίζει +8,21%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,34% και επίδοση στο έτος +1,24%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -1,18%, και αποδίδει στο έτος +5,03%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -1,28% και στο έτος κερδίζει +9,87%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,70% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +18,07%.

Ο παράγων Κίνα

Οι επικεφαλής των εμπορικών διαπραγματευτών των ΗΠΑ και της Κίνας θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων την Τρίτη στη Σαγκάη, σε αυτό που επίσημα θα είναι ο 12ος γύρος των συναντήσεων τους. Με την εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου Trump τον Νοέμβριο του 2020 να μην είναι σε πλήρη εξέλιξη ακόμα και η Wall Street να φτάνει σε ρεκόρ υψηλών, ο Trump μπορεί να μην αισθάνεται μεγάλη πίεση για τη «μεγάλη όμορφη συμφωνία» που έχει υποσχεθεί. Αυτά τα έχουμε αναπτύξει σε σχόλιο τέλος Ιουνίου με τίτλο «Κλώτσησαν το τενεκεδάκι συναινετικά». Τώρα τα τονίζουν οι αρθογράφοι στα μεγάλα μέσα οικονομικής ενημέρωσης.  Αλλά οι αγορές θα εξακολουθήσουν να θέλουν κάτι.

Αυτό που δεν θέλουν να δουν είναι τα αξίας, επιπλέον 300 δισεκατομμύρια, προϊόντα υπό δασμολόγηση για την Κίνα, που επανέρχονται σαν ενδεχόμενο, ακολουθούμενα με αναπόφευκτα αντίποινα από το Πεκίνο. Οι μετοχές παγκόσμια εμφάνισαν άνοδο κατά περίπου 8% από τις αρχές Ιουνίου. Σε αυτό συνέβαλλαν οι κεντρικές τράπεζες με τις υποσχέσεις για πολιτικές χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον, αλλά και η απουσία ειδήσεων γύρω από εντάσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ Κίνας, που ψαλιδίζουν τη διάθεση για ρίσκο. Μια κακή έκβαση στην συνάντηση και μια αναβολή στη μείωση επιτοκίων από τη Fed μπορεί να τα διαταράξει όλα αυτά.

Τα πολλά χρέη και η επιβράδυνση της οικονομίας δεν είναι ένας καλός συνδυασμός. Αλλά αυτό ακριβώς αντιμετωπίζει η Κίνα. Μπορεί να αποδειχθούν αρκετά μεγάλα προβλήματα που ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σαν μοχλό πίεσης στις προσωπικές συναντήσεις τους με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He. Ο αριθμός των πτωχεύσεων και των προσημειώσεων στην Κίνα έχει εμφανίσει άλμα κατά το παρελθόν έτος, μια τάση που τρομάζει όποιον παρακολουθεί. Επειδή η χώρα διαθέτει μια αγορά εταιρικών ομολόγων ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 21 τρισεκατομμύρια δολάρια τραπεζικών δανείων, η οποία διπλασιάστηκε από τον Ιανουάριο του 2013. Το χρέος της Κίνας ενδέχεται να δυσκολευτεί να εξυπηρετηθεί εάν η κινεζική οικονομία συνεχίσει να επιβραδύνεται.

Το πραγματικό ΑΕΠ της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε στο 6,2% ετησίως, από 6,7% πέρυσι. Ομοίως, ο δείκτης Manufacturing Purchasing Managers μειώθηκε σε 49,4 τον Ιούνιο, ενώ οι νέες παραγγελίες επίσης μειώθηκαν κάτω από το 50 του δείκτη. Η S&P Global αναμένει ότι ο αριθμός των κινεζικών εταιρικών αθετήσεων θα αυξηθεί το τελευταίο μισό του έτους, καθώς η επιβραδυνόμενη κινεζική οικονομία και ο εμπορικός πόλεμος επιβαρύνουν σοβαρά τον πιστωτικό τομέα.

ΧΑ

Αποτίμηση της δύναμης της αισιοδοξίας

Χωρίς πολιτική απόχρωση στα σχόλιά τους ήταν οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών Οίκων για την κατάσταση της οικονομίας και συνεπώς, χωρίς ώθηση από κίνητρα προσωπικής ικανοποίησης. Σε γενικές γραμμές υπογράμμισαν τη στάση αναμονής, ώστε με σαφή δείγματα γραφής, ως προς το σεβασμό των δεσμεύσεων έναντι των Θεσμών, να αποφασίσουν για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η νέα κυβέρνηση ωστόσο, με τις κινήσεις της τις πρώτες μέρες, στο εσωτερικό δημιούργησε θετικές προσδοκίες. Με τα λίγα που κατάφερε να προσφέρει στο επίπεδο των χειροπιαστών αποτελεσμάτων. Η θέση της για τη ΔΕΗ, η στάση της στην υπόθεση της Κρέτα Φάρμ, καθώς και η κίνηση για έκδοση του 7ετούς ομολόγου, πιστώθηκαν θετικά στη συνείδηση των εγχώριων παραγόντων. Την τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου επίσης, ήταν σαφής η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και η εμφάνιση αρκετών ιδιωτών επενδυτών.

Ωστόσο ήταν το ιδιαίτερο κλίμα που επικράτησε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που επηρέασε περισσότερο τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων. Αυτές πέρασαν αρκετά χαμηλότερα από το 2%, αλλά η απογοήτευση από την στάση της ΕΚΤ τις ώθησε πάλι ψηλότερα στο 2,05% χονδρικά. Οι διαχειριστές ανέμεναν τη μείωση στα επιτόκια την Πέμπτη, λόγω επιδείνωσης των δεδομένων της Γερμανίας κυρίως, και η ΕΚΤ δεν άλλαξε τίποτε. Τρομάζοντας τις αγορές με τη σκέψη πως μπορεί και η Fed, για χίλιους λόγους παραπάνω, να αναβάλει την μείωση των δικών της το Σεπτέμβριο.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας είχαμε την εκτόνωση των πιέσεων, που σφράγισαν το τέλος της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,30%) και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,32% και έφθασε στις 864,99 από 867,81 μονάδες. Ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2140,75 από 2151,12 με μεταβολή -0,48%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,037 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,830 εκατ. Από την Τρίτη ξεκίνησε η ανοδική αλυσίδα, αφού πρώτα σημειώθηκε το κατώτερο στη βδομάδα που για τον ΓΔ ήταν οι 858,14 μονάδες. Στο κλείσιμο με κέρδη +0,54%, έφθασε στις 869,64 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2151,81, με μεταβολή +0,52%. Βαρίδι αποτέλεσαν οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,26%) ενώ οι μετοχές του FTSEM έκλεισαν με μεταβολή +1,73%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,745 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,290 εκατ.

Την Τετάρτη, τα ισχυρά χέρια της αγοράς διαμόρφωσαν την δυναμική που σφράγισε και τις υπόλοιπες συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, εγγραφή κατώτερου μέρας στην πρώτη ώρα και μέγιστου στο δεύτερο μέρος και κατόπιν ελεγχόμενη υποχώρηση. Για την απορρόφηση των ρευστοποιήσεων που προκαλούσε η διαπίστωση του τέλους της αναζήτησης οροφής. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,54% και έφθασε στις 874,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2157,49 με μεταβολή +0,26%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,515 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,123 εκατ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,97%) και οι ανοδικές ξεπέρασαν τις 60 με τις καθοδικές από 40 ως 50 όπως και στις επόμενες συνεδριάσεις. Την Πέμπτη επηρέασαν πάλι θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,38%), ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,707 εκατ. ευρώ με πακέτα στα 2,010 εκατ. και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,33% και στις 885,99 μονάδες με ανώτερο μέρας και εβδομάδας τις 892,37. Ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2191,84 με μεταβολή +1,59%, όταν ο FTSEM είχε μεταβολή -0,59%. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί πέτυχαν μια υπολογίσιμη άνοδο με τη βοήθεια των Τραπεζών (+0,96%). Αφού ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,53% στις 890,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2205,19 με μεταβολή +0,61%. Ο μέσος τζίρος έπεσε στα 64,4 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίηση από τα 58,325 την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξε στα 61,112 δις ευρώ. 

Η εβδομάδα έφερε άνοδο +2,64% στον ΓΔ, +2,51% στον 25άρη και +2,18% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Ιουλίου να διαμορφωθεί στο +2,56% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -0,87% και ο FTSEM κερδίζει +7,31%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +45,23%, +37,10% και +46,09% αντίστοιχα.

Το βασικό χαρακτηριστικό της στατιστικής εικόνας που διαμόρφωσε στα blue chip η περασμένη βδομάδα είναι η ένταση του ενδιαφέροντος για μετοχές εκτός του τραπεζικού μπλοκ που περιλαμβάνει στις νικήτριες (με επίδοση ανώτερη των βασικών δεικτών) τα: ΔΕΗ +24,41% (+46,14% τον Ιούλιο), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +10,33% (+18% τον Ιούλιο), ΕΛΠΕ +6,49% (+2,81% τον Ιούλιο), ΑΔΜΗΕ +5,74% (+6,76% τον Ιούλιο), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,15% (+12,78% τον Ιούλιο), ΕΤΕ +4,58% (+2,41% τον Ιούλιο), ΟΠΑΠ +3,83% (+4,67% τον Ιούλιο), και ΕΕΕ +3,61% (-9,11% τον Ιούλιο). Με μεταβολές κοντά στων δεικτών είχαμε: ΛΑΜΔΑ +2,97% (+7,77% τον Ιούλιο), ΦΡΛΚ +2,91% (+9,69% τον Ιούλιο), ΣΕΝΕΡ +2,82% (-0,52% τον Ιούλιο), και ΒΙΟ +2,52% (-0,58% τον Ιούλιο). Με απώλειες -0,71% μόνο η ΜΥΤΙΛ και +10,15% επίδοση τρέχοντα μήνα. Από 0% ως +1,8% ανέβηκαν οι ΕΥΡΩΒ +1,76%, ΟΛΠ +1,69%, ΣΑΡ +1,19%, ΜΠΕΛΑ +0,96%, ΤΕΝΕΡΓ +0,69%, ΑΡΑΙΓ +0,62%, ΑΛΦΑ +0,61%, ΟΤΕ +0,32%, ΠΕΙΡ +0,29%, ΜΟΗ +0,27%, ΕΧΑΕ +0,10%, και ΤΙC (ΤΙΤΚ) 0,00%.    

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Με αισιόδοξα στοιχήματα οι traders και αρκετά μεγάλη έκθεση

Στην εβδομάδα με κυριαρχία των νέων σειρών Αυγούστου, υποχώρησαν οι όγκοι των ΣΜΕ κάθε τύπου, αλλά ενισχύθηκαν στα options του 25άρη, που κέρδισε +2,51%. Είχαμε υποχώρηση, κατά -76%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του, που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά +7,58%, των ανοικτών θέσεων. Μεγάλωσε η έκθεση για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2205,19 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση 11,75 μονάδων του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς, έναντι του δείκτη.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 9.469 συμβόλαια, καταλήγοντας με 17.074 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της νέας κυρίαρχης ανήλθε στα 1467 από 3921 ΣΜΕ, ενώ της επόμενης (Σεπτεμβρίου) διαμορφώθηκε σε 427 από 219. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Αυγούστου κατέληξαν σε 16.759 από 15.578 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 315 από 249.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον αυξήθηκε ελαφρά, καθώς στα  calls είχαμε μέσο όγκο 145 συμβολαίων από 181 την προηγούμενη και στα puts 236 από 137 οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 3/5. Αρκεί να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή Στα calls του 25άρη λήξης Αυγούστου διαμορφώθηκε όγκος 85 συμβόλαια την προηγούμενη, για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 48 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 61 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 27 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες.

Χωρίς πολιτική απόχρωση στα σχόλιά τους ήταν οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών Οίκων για την κατάσταση της οικονομίας και συνεπώς, χωρίς ώθηση από κίνητρα προσωπικής ικανοποίησης. Σε γενικές γραμμές υπογράμμισαν τη στάση αναμονής, ώστε με σαφή δείγματα γραφής, ως προς το σεβασμό των δεσμεύσεων έναντι των Θεσμών, να αποφασίσουν για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η νέα κυβέρνηση ωστόσο, με τις κινήσεις της τις πρώτες μέρες, στο εσωτερικό δημιούργησε θετικές προσδοκίες. Με τα λίγα που κατάφερε να προσφέρει στο επίπεδο των χειροπιαστών αποτελεσμάτων. Η θέση της για τη ΔΕΗ, η στάση της στην υπόθεση της Κρέτα Φάρμ, καθώς και η κίνηση για έκδοση του 7ετούς ομολόγου, πιστώθηκαν θετικά στη συνείδηση των εγχώριων παραγόντων. Την τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου επίσης, ήταν σαφής η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και η εμφάνιση αρκετών ιδιωτών επενδυτών.

Ωστόσο ήταν το ιδιαίτερο κλίμα που επικράτησε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που επηρέασε περισσότερο τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων. Αυτές πέρασαν αρκετά χαμηλότερα από το 2%, αλλά η απογοήτευση από την στάση της ΕΚΤ τις ώθησε πάλι ψηλότερα στο 2,05% χονδρικά. Οι διαχειριστές ανέμεναν τη μείωση στα επιτόκια την Πέμπτη, λόγω επιδείνωσης των δεδομένων της Γερμανίας κυρίως, και η ΕΚΤ δεν άλλαξε τίποτε. Τρομάζοντας τις αγορές με τη σκέψη πως μπορεί και η Fed, για χίλιους λόγους παραπάνω, να αναβάλει την μείωση των δικών της το Σεπτέμβριο.

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 29/7, καθώς οι αγορές κινήθηκαν με τους επενδυτές σε μεγάλη αγωνία για μια πιθανή περικοπή των επιτοκίων των ΗΠΑ την εβδομάδα αυτή, με μεγάλη ανησυχία για το κατά πόσον η Federal Reserve θα σηματοδοτήσει  ακόμη περισσότερα.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ

Ξαναγυρίσαμε στα επίπεδα προ των εκλογών. Απορροφήθηκε το πρώτο κύμα πωλήσεων που είχε δημιουργηθεί από την αναστολή διαπραγμάτευσης του ΟΠΑΠ, αλλά κυρίως από όσους αγόρασαν βραχυπρόθεσμα, παίζοντας το γεγονός ότι θα εκλεγεί μια Κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις. Όταν αυτοί προσπάθησαν να πουλήσουν, ανακάλυψαν την θλιβερή Ελληνική πραγματικότητα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει κανένα βάθος, ικανό να απορροφήσει “κραδασμούς”.

Βασικός λόγος για το παραπάνω, είναι ότι το Χρηματιστήριο για πολλά χρόνια έχει αποτύχει στο κύριο ρόλο του, που είναι η χρηματοδότηση της Οικονομίας και αποτελεί απλώς ένα τόπο διαπραγμάτευσης, κυρίως για Επαγγελματίες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και η νέα Κυβέρνηση θα κληθεί να το υποστηρίξει. Θα έχει εξάλλου αρκετά κίνητρα για να το κάνει. Εκτός του γεγονότος ότι ένα ανθηρό Χρηματιστήριο βοηθά την ανάπτυξη, η Ευρώπη έχει συνδέσει κάποια χρηματοδοτικά πακέτα, όπως το πακέτο Junker, με το Χρηματιστήριο, λόγω της διαφάνειας που αυτό εξασφαλίζει, αλλά και για να τα αποσυνδέσει από τον στενό Κρατικό εναγκαλισμό.

Φυσικά, μέχρι στιγμής ο κύριος όγκος των χρημάτων που έχουν εισρεύσει στα ταμεία των Επιχειρήσεων από αυτό το πακέτο, είναι με τη μορφή ομολογιακών εκδόσεων, που και αυτές όμως είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Στο Χ.Α., είδαμε τις Τράπεζες πάλι να δυσκολεύονται να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα τιμών, ενώ είδαμε πολλές εταιρείες που μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, να δίνουν μεγάλα κέρδη. Το ίδιο συνέβη και για εταιρείες που αναμένεται να ωφεληθούν από τις Κυβερνητικές αποφάσεις, όπως η ΔΕΗ.

Την ίδια περίοδο, πολλές Εισηγμένες δίνουν μερίσματα, κάνοντας τους Μετόχους τους ευτυχείς, αν και η αποκοπή μερισμάτων έχει πτωτική επίδραση στους δείκτες, που δεν αναπροσαρμόζονται για τις αποκοπές.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, ξεπερνώντας τις 880 μονάδες ο Δείκτης (εφόσον αυτό διατηρηθεί για τρεις μέρες, ή συνοδευτεί με αύξηση του τζίρου), δίνει στόχο για ψηλότερα επίπεδα τιμών. Το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης θα είναι οι, περίπου, 1.000 μονάδες, αν και υπάρχουν μικρότερες αντιστάσεις στις 920 και στις 960 μονάδες.

Η Αγορά αναμένει τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης που θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως επίσης και τις κρίσεις που θα διατυπώσουν οι διάφοροι Οίκοι αξιολόγησης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μετά την επιτυχία της έκδοσης 7ετους ομολόγου με χαμηλό επιτόκιο και την πτώση των spreads, επίσης αναμένουμε τις Τράπεζες να προσπαθήσουν να δανειστούν με χαμηλότερα επιτόκια. Όλα αυτά θα δώσουν το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Αγοράς και αναμένονται να είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο  Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ο χρηματιστηριακός Ιούλιος και το επτάμηνο ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδριάσεις και από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί το σερί των θετικών μηνιαίων προσήμων του Γενικού Δείκτη από το ξεκίνημα της χρονιάς. Αν τελικώς ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 868,48 μονάδες το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, θα παραμείνει αλώβητος για έβδομο συνεχόμενο μήνα, φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά από τον Αύγουστο του 2012, έως τον Φεβρουάριο του 2013.

Τα γεγονότα που έρχονται μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική πιστοληπτική αξιολόγηση (Fitch “BB-“, σταθερή προοπτική) και θα βάλει την Αγορά σε μια εγρήγορση, με προφανείς αποδέκτες τις Τραπεζικές μετοχές. Η πρόσφατη υπερκάλυψη της έκδοσης του 7ετους ομολόγου, καθώς και η αποκλιμάκωση ρεκόρ του επιτοκίου του 10ετους, δείχνει ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη αισιοδοξία και αν μη τι άλλο καλύτερη προοπτική.

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις 10 Αυγούστου, λειτουργεί υποστηρικτικά σε μια συνολική αναβάθμιση των προβλέψεων, με βάση τους νέους φορολογικούς συντελεστές.

Τέλος, οι ανακοινώσεις της FED για τα Αμερικανικά επιτόκια (31/7), θα διαμορφώσουν διαθέσεις και τάση στο εξωτερικό, επηρεάζοντας ανάλογα και την Εγχώρια Αγορά, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται έτοιμος να πατήσει σε νέα φετινή κορυφή, αφού τον χωρίζει λιγότερο από 1% από τα υψηλά του 2019. Η αισιοδοξία των τεχνικών δεικτών συμπληρώθηκε από την επιστροφή σε ανοδική τάση και του MACD, μετά από ένα βραχυχρόνιο διάλλειμα ανάσας 13 συνεδριάσεων, το οποίο ξεκίνησε από τις 8 Ιουλίου.

Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έμεινε πιστός στην υποστήριξη της τάσης σε όλη την διάρκεια της διόρθωσης, η οποία φαίνεται να ακολουθεί το μοτίβο συνεδριάσεων που προηγήθηκαν της συνεδρίασης ορόσημο της 27ης Μαΐου.

Παρά την μείωση των συναλλαγών η εικόνα των συνεδριάσεων της εβδομάδας μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους αγοραστές, οι οποίοι δεν επέτρεψαν σε καμιά περίπτωση την είσοδο σε χαμηλότερα επίπεδα όσων πούλησαν τις μετοχές τους υψηλότερα, ή απλώς ανέμεναν χαμηλότερα επίπεδα για να τοποθετηθούν.

Η πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να δώσει σύντομα νέο υψηλό έτους, με ζητούμενο την διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα, προκειμένου η κατάκτηση των νέων υψηλών να έχει ορίζοντα κατάκτησης της επόμενης τοπικής κορυφής που βρίσκεται στις 950 μονάδες. Αν και οι ταλαντωτές υποστηρίζουν το νέο ανοδικό περιθώριο, η εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην διατήρηση της ανοδικής δυναμικής που έχει καταγραφεί, μετά την γρήγορη μετεκλογική διόρθωση.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν χαμηλότερα σήμερα Δευτέρα, καθώς οι αγορές κινήθηκαν με τους επενδυτές σε μεγάλη αφωνία για μια πιθανή περικοπή των επιτοκίων των ΗΠΑ την εβδομάδα αυτή, με μεγάλη ανησυχία για το κατά πόσον η Federal Reserve θα σηματοδοτήσει  ακόμη περισσότερα.

Οι Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές συναντώνται επίσης στη Σαγκάη αυτή την εβδομάδα για τις πρώτες προσωπικές συνομιλίες τους μετά την ανακωχή στην τελευταία σύνοδο του G20 τον περασμένο μήνα, αλλά οι προσδοκίες είναι χαμηλές για μια σημαντική πρόοδο.

Τα στοιχεία για το Σαββατοκύριακο έδειξαν μείωση στα κέρδη από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της Κίνας που συνάφθηκαν τον Ιούνιο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι ο εμπορικός πόλεμος θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

"Παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε μια περιορισμένη συμφωνία που όμως αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, όπως οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για αύξηση των εξαγωγών", ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays σε σημείωμα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,63%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,5% και στις 9:15 δική μας ώρα ήταν στο -0,29% με τον σύνθετο δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης στο -0,24%.

Τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P500 υποχωρούν  0,1%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα