HΠΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,1%, στη «σκιά» του εμπορικού πολέμου

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 18:53
UPD:18:55
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο κυμάνθηκε πάνω από τις προβλέψεις, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, αν και οι ασθενέστερες επιχειρηματικές επενδύσεις και οι εξαγωγές φέρεται να οδηγούν τη Fed σε μείωση των επιτοκίων.

Το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 2,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εμπορίου, πάνω από τις προβλέψεις για 1,8%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5% και προσέφεραν τη μεγαλύτερη ώθηση σε μια δεκαετία. Οι μη κερδοσκοπικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,6% για την πρώτη πτώση από το 2015 και το real estate μειώθηκε για έκτη συνεχόμενη περίοδο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τη Fed για τη διατήρηση της «σφιχτής» για τα γούστα του. «Δεν είναι κακό δεδομένου ότι έχουμε το μεγάλο βάρος της «άγκυρας» Federal Reserve τυλιγμένο γύρω από το λαιμό μας», σημείωσε.

Η έκθεση αναδεικνύει πως ο Τραμπ - ο οποίος επανειλημμένα ζήτούσε χαμηλότερα επιτόκια - απολαμβάνει σημάδια σταθερής οικονομίας ενώ ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα συνεχίζεται και προκαλεί αβεβαιότητα στις παγκόσμιες επιχειρήσεις. Τα αναθεωρημένα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία απέτυχε το στόχο ανάπτυξης 3% του Τραμπ το 2018, την ώρα που τα προηγούμενα στοιχεία έδειχναν πως μπορούσε να επιτύχει αυτό το στόχο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 0,1%. Η συνολική ανάπτυξη σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 2,3%, ο ασθενέστερος ρυθμός σε δύο χρόνια.

Οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες τους για μεγάλες αγορές όπως αυτοκίνητα, καθώς και για τρόφιμα και είδη ένδυσης.

Η οικονομία συνεχίζει να υποστηρίζεται από τη χαμηλή ανεργία και την αύξηση των εισοδημάτων, αλλά η επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως και οι αβεβαιότητες για τους εμπορικούς δασμούς, επηρέαζαν τις προοπτικές.

Επίσης, ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης σημείωσε άνοδο 2,3% στο β΄ τρίμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση 0,4% στο α΄ τρίμηνο. Οι δομικές τιμές σημείωσαν άνοδο 1,8%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα