Σε περαιτέρω ανάπτυξη στοχεύει ο όμιλος Chipita

Στα 510,2 εκατ. ευρώ έφτασε ο τζίρος το 2018, με αύξηση 10,67%
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 09:51

Ο όμιλος αποτελείται από τη μητρική εταιρεία Chipita SA που εδρεύει στην Ελλάδα, η οποία συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα σε συνολικά 72 θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες και κοινοπραξίες.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Έχοντας ξεπεράσει το 0,5 δισ. ευρώ πωλήσεων, ο όμιλος Chipita στοχεύει φέτος σε περαιτέρω ανάπτυξη «επενδύοντας» στη ενδυνάμωση της ήδη ισχυρής γκάμας προϊόντων, εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα την ευελιξία στις αγορές που έχει παρουσία, ενώ παράλληλα προχωρά σε κινήσεις βελτίωσης της αποδοτικότητας μέσω περιορισμού του λειτουργικού κόστους. 

Αιχμή του δόρατος αποτελούν οι αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο τόσο η ελληνική αγορά όσο και η αμερικανική προβλέπεται να εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα μετά και την καλή επίδοση της περσινής χρήσης. 

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της εγχώριας αγοράς, η διοίκηση της Chipita εκτιμά ότι φέτος η δραστηριότητα στην Ελλάδα θα συνεχίζει «την εξαιρετική επίδοση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην οικονομική έκθεση της χρήσης του 2018. Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται επίσης στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και τις ΗΠΑ, στη Ρωσία και την Ουκρανία. 

Στην Τουρκία, η σημαντική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος καθώς και το ρευστό πολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον περιορίζουν την ανεύρεση λύσεων για βελτίωση των πωλήσεων και της οικονομικής απόδοσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο τίθενται οι εμπορικές προσπάθειες για την αύξηση των πωλήσεων στην τοπική αγορά αλλά και των εξαγωγών. Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ομίλου τον περασμένο Μάιο αποφάσισε την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας στη θυγατρική εταιρεία Chipita Gida (Τουρκία) έναντι ποσού 4,1 εκατ. ευρώ. 

Σε επενδυτικό επίπεδο, η έναρξη του νέου εργοστασίου στη Σλοβακία -που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει κεφάλαια πέραν των 60 εκατ. ευρώ- τοποθετείται το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ στην Πολωνία φέτος αναμένεται να αποτυπωθούν οι πρώτες αποδόσεις μετά την ολοκλήρωση του πλάνου διπλασιασμού της παραγωγής και μεγέθους της μονάδας, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει και στην εικόνα που θα εμφανίσει φέτος η κερδοφορία του ομίλου. 

Μεξικό
Μετά την καταστροφή της γραμμής παραγωγής κρουασάν της Chipita Mexico Bakeries, η οποία παρήγαγε κρουασάν για την κοινοπραξία του Μεξικού CCP Productos, στις 2 Ιανουαρίου λόγω πυρκαγιάς στις εργοστάσιο της PANOVO στο Μεξικό, η τροφοδοσία της κοινοπραξίας με κρουασάν θα συνεχιστεί από θυγατρική εταιρεία του Ομίλου. Ωστόσο, η αναπόσβεστη αξία της γραμμής κατά της 31 Δεκεμβρίου 2018 ήταν 2,5 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της υποχρέωσης της PANOVO για την ασφαλιστική κάλυψη της γραμμής αναμένεται ότι ο όμιλος θα αποζημιωθεί για αυτή τη ζημιά. 

Εισαγωγή σε ταμπλό
Σε ό,τι αφορά την εικόνα των αποτελεσμάτων του 2018 επηρεάζεται από το υψηλό κόστος προετοιμασίας της διπλής εισαγωγής στα Χρηματιστήρια Λονδίνου και Αθηνών που επιδίωξε πέρυσι η Chipita. Όπως επισημαίνει στην έκθεση, «έξοδα ποσού 7,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε μη επαναλαμβανόμενα έξοδα συμβούλων για την προετοιμασία της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας», η οποία, ωστόσο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον από τη διοίκηση. 

Η αναβολή εισόδου στο βρετανικό ταμπλό αποδόθηκε στη χρονική συγκυρία, στη μεταβλητότητα και στην εν γένει αναστάτωση που επικρατούσε τον περσινό Ιούνιο στις αγορές. 

«Οι νέες εκδόσεις που μπήκαν το τελευταίο διάστημα δεν πήγαν καλά. Οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε λίγο χώρο, παρά το γεγονός ότι κάναμε πολύ μεγάλη προετοιμασία» σημείωσε τότε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σπ. Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας ότι «εκεί που έχουμε φθάσει (σ.σ.: σε επίπεδο προετοιμασίας), εάν αποφασίσουμε την εισαγωγή μας, ο χρόνος που απαιτείται επί της διαδικασίας έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο που χρειαζόταν στην αρχή».  

Οι επιδόσεις 
Σχετικά με την εικόνα των μεγεθών του Ομίλου κατά την περσινή χρήση, τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση κατά 10,67% έναντι του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 510,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχου ύψους αύξηση εμφάνισαν τα EBITDA τα οποία ανήλθαν σε 75,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 19,7 εκατ. ευρώ έναντι 23,8 εκατ. ευρώ το 2017. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους το 2018 διαμορφώθηκαν σε 20,8 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ το 2017. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος αποτελείται από τη μητρική εταιρεία Chipita SA που εδρεύει στην Ελλάδα, η οποία συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα σε συνολικά 72 θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες και κοινοπραξίες. Κατά την περσινή χρήση ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων του ομίλου ενισχύθηκε κατά 2,2% στους 11.990. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα