Ομόλογα: Κόντρα στο ρεύμα κάτω από το 2% τα ελληνικά ομόλογα

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 20:48
UPD:20:55
REUTERS/JOHN SIBLEY

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Ανθεκτικά αποδείχθηκαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τις αποδόσεις τους σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, σε αντίθεση με αυτές των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, τα οποία διόρθωσαν μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία διατήρησε τα επιτόκιά της στα ίδια επίπεδα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωσή τους τουλάχιστον μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2020.

Ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αφενός μεν ανάφερε ότι οι κίνδυνοι για μία ενδεχόμενη ύφεση είναι περιορισμένοι, αφετέρου δε όμως επισήμανε ότι ο πληθωρισμός και η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, στέλνουν απογοητευτικά μηνύματα. 

Στην ΗΔΑΤ ακόμα και ο όγκος συναλλαγών ήταν επανάληψη της Τετάρτης διαμορφούμενος στα 44 εκατ. ευρώ,  εκ των οποίων τα 19 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα να τη συγκεντρώνει το 7ετες ομόλογο με 14 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου παρέμεινε κάτω από το 2% κλείνοντας στο 1,99%, σημειώνοντας όμως ενδοσυνεδριακά νέο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ κάνοντας ένα πέρασμα από το 1,97%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να κλείνει στις 238 μονάδες, εξαιτίας της ανόδου της απόδοσης του bund.

Ο 10ετής κρατικός τίτλος διαπραγματεύεται από την Τετάρτη χαμηλότερα από τον αντίστοιχο αμερικανικό, δείγμα πως τη δεδομένη στιγμή οι επενδυτές θεωρούν το ελληνικό ομόλογο αναφοράς πιο ελκυστικό από αυτό των ΗΠΑ.

Η απόδοση του καινούργιου 7ετούς ανέβηκε ελαφρώς στο 1,62% από 1,59%, ενώ οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου τίτλου με λήξη το 2022, του πενταετούς και αυτού με λήξη το 2025 παρέμειναν στο 0,65%, 1% και 1,30% αντίστοιχα.

Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ σημείωσε και το γερμανικό 10ετές με την απόδοσή του ενδοσυνεδριακά να πέφτει στο -0,42% πριν τελικά κλείσει στο -0,34%.

Ο 10ετής ιταλικός τίτλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχωρούσε κατά 11 μονάδες βάσης, για να κλείσει τελικά η απόδοσή του με άνοδο 5 μονάδων βάσης σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης διαμορφούμενη στο 1,55%.

Παρόμοια εικόνα και για τα περισσότερα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης με τις αποδόσεις τους να καταγράφουν άνοδο 5 με 6 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα