Χρηματιστήρια: Εμπορικός πόλεμος και μεταποίηση στην Ευρώπη έστειλαν διφορούμενα μηνύματα

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 21:03
UPD:21:03
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Τα διφορούμενα μηνύματα αποπροσανατόλισαν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να μην καταγραφούν ξεκάθαρες τάσεις στα χρηματιστήρια, μία ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ κι ενώ οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο του 2019 και οι προβλέψουν «πέφτουν βροχή».

Στη Wall Street οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών με τις οποίες επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο του Λευκού Οίκου στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα για νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων, οδήγησε τον τεχνολογικό Nasdaq σε νέο σπάσιμο του ιστορικού υψηλού ρεκόρ του και τον S&P 500 σε εδραίωση πάνω από τις 3.000 μονάδες.

Ο Dow Jones από την άλλη κατέγραφε ενδοσυνεδριακά απώλειες, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των δεικτοβαρών Boeing και Caterpillar.

Στην Ευρώπη την ατμόσφαιρα επισκίασαν τα απογοητευτικά προκαταρκτικά στοιχεία για τη μεταποίηση τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, που υποχώρησε σε χαμηλό 79 μηνών, όταν στη Γερμανία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 χρόνων.

Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν πτόησαν το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης από το να κλείσει με άνοδο 0,26%, με τη μετοχή της Deutsche Bank να είναι από τις λιγοστές χαμένες της χθεσινής συνεδρίασης μετά τις ζημίες 3,15 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2019.

Κέρδη 0,57% κατέγραψε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, βοηθώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να μείνει αλώβητος (+0,05%), από τη στιγμή που Λονδίνο και Παρίσι έκλεισαν με πτώση 0,73% και 0,22% αντίστοιχα.

Μεγάλη συντριβή 25,91% υπέστη η μετοχή της Aston Martin, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των πωλήσεων των πολυτελών αυτοκινήτων της για το 2019 έως και 1.000 μονάδες. 

Στην Ασία η αναγγελία της επίσκεψης των Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο για το νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων σκόρπισε αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα στα κυριότερα χρηματιστήρια να καταγράψουν μία επικερδή συνεδρίαση.

Τα χρηματιστήρια του Τόκιο, της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν κέρδη 0,41%, 0,80% και 0,20% αντίστοιχα, με αυτό της Σεούλ να αποτελεί εξαίρεση και να κλείνει με απώλειες 0,91%. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα