Ομόλογα: Οι πολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη «φρέναραν» τις αποδόσεις

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 20:51
UPD:20:51
EPA/ARNE DEDERT

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Ίδια εικόνα με τη συνεδρίαση της Δευτέρας παρουσίασε η αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν εν μέσω εντάσεων που παρατηρούνται σε πολιτικό επίπεδο, αντισταθμίζοντας τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έφερε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και το όριο των κυβερνητικών δαπανών τα επόμενα 2 χρόνια.

Η συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ με τους Δημοκρατικούς απέτρεψε ένα νέο κλείσιμο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αρκετή για τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, έχει περιβάλει τους επενδυτές με μία αίσθηση πολιτικής αστάθειας κι ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε ιδιαίτερη κινητικότητα στη συνεδρίαση με τις συναλλαγές να ανέρχονται στα 22 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα να τη συγκεντρώνει το καινούργιο 7ετες ομόλογο με 5 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοσή του έπεσε στο 1,63%.

Η απόδοση του 3ετούς τίτλου έπεσε στο 0,68%, αυτού με λήξη το 2024 στο 1.05%, ενώ στο 1,31% διαμορφώθηκε η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2025.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,04% από 2,10% τη Δευτέρα, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 244 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο -0,34%.

Περαιτέρω αποκλιμάκωση για τον αντίστοιχο τίτλο της Ιταλίας με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, μετά τις αναφορές ότι επίκειται συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο ιταλικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά και του Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Μεγάλης Βρετανίας, διαμορφούμενη στο 0,68%, μετά την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργός της χώρας, ένας από τους φανατικά υπέρμαχους μίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα