Περού: Στα υψηλότερα επίπεδα 10 μηνών ο πληθωρισμός

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 11:10

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 10 μηνών, αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στο Περού, αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των φρούτων, των λαχανικών και των εισιτηρίων στα λεωφορεία.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5%, μετά την άνοδό τους 0,42% τον Δεκέμβριο και 0,07% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της χώρας. Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε 1,9% τον Ιανουάριο, από 1,5% που ήταν τον Δεκέμβριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά την αυριανή της συνεδρίαση, με στόχο τη μείωση της αύξησης του πληθωρισμού, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Τους δύο τελευταίους μήνες η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5%, στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών και στο 4,25%. Τα μέλη της ανησυχούν, ότι η υποχώρηση του εθνικού νομίσματος, σολ, σε ποσοστό 5,8% το πεντάμηνο μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, τροφοδότησε τον πληθωρισμό. Το σολ ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες κατά 4,4% από τις 13 Ιανουαρίου, φθάνοντας στα 3,308 σολ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Τα τρόφιμα οδήγησαν στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, μετά την άνοδο κατά 1,1%. Οι τιμές εισιτηρίων λεωφορείων αυξήθηκαν 8,6%, ενώ των φαρμάκων σημείωσαν αύξηση 0,5%.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πληθωρισμός να κυμανθεί φέτος από 2% έως 2,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα