ΔΝΤ: Αντιμετωπίζει έλλειμμα, προβληματίζει ο ρόλος Βραζιλίας, Αργεντινής

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 12:50

ΔΥΟ από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του έχασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τον περασμένο μήνα, αφήνοντας τον δανειστή να διευρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να ανανεώσει τα ερωτήματα που αφορούν το ρόλο του στην παγκόσμια οικονομία.

Τις έξι τελευταίες εβδομάδες, η Βραζιλία κατέβαλε νωρίτερα οφειλή 15,5 δισ. δολ. και η Αργεντινή εξόφλησε χρέος 9,5 δισ. δολ. δύο χρόνια πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία, κλείνοντας τους λογαριασμούς του πρώτου και του τρίτου σε μέγεθος οφειλέτη του ΔΝΤ, αντιστοίχως.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ζημία στα κέρδη του ΔΝΤ και ωθεί στην πρόβλεψη για μείωση κατά περίπου 40% τη χρήση που λήγει τον Απρίλιο. Το έλλειμμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι μεγαλύτερο των 116 εκατ. δολ. φέτος, ενθαρρύνοντας τις κριτικές που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μειώσει τον δανεισμό και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη χορήγηση οικονομικής καθοδήγησης.

Το ΔΝΤ ενδέχεται να επενδύσει μέρος των αποθεμάτων του καθώς ψάχνει τρόπους να ισορροπήσει τη μείωση των καθαρών του κερδών, δήλωσε ο Thomas Dawson, εκπρόσωπος του διευθύνοντας συμβούλου του ΔΝΤ, Rodrigo de Rato.

Με ρίζες στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την προαγωγή της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, το ΔΝΤ τυπικά δίνει δάνεια σε χώρες που οι δανείστριές τους αναλαμβάνουν τις αλλαγές της οικονομικής πολιτικής, όπως της προσαρμογής του ισολογισμού πληρωμών ή της μείωσης του πληθωρισμού.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν αυτές οι συνθήκες έγινα λιγότερο δημοφιλείς στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, όπου οι λαοί κατηγορούν τη χώρα τους για την οικονομική κρίση από τις αλλαγές που επέβαλε το ΔΝΤ. Και οι χώρες αυτές δεν είναι οι μόνες.

Το Πακιστάν, ο τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης του ΔΝΤ, τώρα που βγήκε η Αργεντινή από τη λίστα του, έχει χρέος 1,51 δισ. δολ. και λέει ότι επιδιώκει να το εξοφλήσει, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή του από αυτό. Η Ουκρανία, ο τέταρτος μεγαλύτερος οφειλέτης, είπε το 2004 ότι προφανώς θα μειώσει οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια, ενώ τον περασμένο μήνα η Σερβία, που οφείλει στο ΔΝΤ περίπου 874 εκατ. δολ., είπε ότι δεν πρόκειται να δανειστεί περισσότερα.

Πριν από ένα χρόνο η Ρωσία εξόφλησε νωρίτερα το χρέος της ύψους 3,3 δισ. δολ. στο ΔΝΤ, μετά από επτά χρόνια συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης. Το 2003 η Ταϊλάνδη εξόφλησε τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, δύο χρόνια νωρίτερα.

Όταν το ΔΝΤ δανείζει μία χώρα, συνήθως επιβάλλει αλλαγές στις οικονομικές της πολιτικές, που συνήθως δεν είναι καλοδεχούμενες από τους πολίτες της, δήλωσε ο οικονομολόγος Desmond Lachman, ο οποίος ήταν 24 χρόνια με το ΔΝΤ και τώρα είναι ένας από τους επικεφαλής του American Enterprise Institute, στην Ουάσινγκτον.

«Αυτό επιδρά πολύ καλά στις πολιτικές αυτών των χωρών», συμπλήρωσε ο Lachman, επισημαίνοντας: «Το να εξοφλούν οι χώρες νωρίτερα τα χρέη τους, δηλώνει ανεξαρτησία».

Εξι χώρες εισήλθαν στο βασικό πρόγραμμα δανεισμού του ΔΝΤ τη χρήση που έληξε τον Απρίλιο του 2005 και δανείστηκαν περίπου 1,7 δισ. δολ., το μικρότερο ποσόν από το 1975. Το ποσόν ανέκαμψε φέτος μετά την χορήγηση δανείου ύψους 10 δισ. δολ. στην Τουρκία, ένα από τα δύο μόνο δάνεια που χορήγησε την τρέχουσα χρήση το ΔΝΤ, ύψους πλέον του 1 δισ. δολαρίων.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του τη χρήση του 2006, ανέρχεται σε 116 εκατ. δολ., έναντι 26 εκατ. δολ., μετά την πρόωρη εξόφληση των χρεών της Βραζιλίας της Αργεντινής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα