Στα πρόθυρα ύφεσης η Βρετανία

Στασιμότητα στην ανάπτυξη και κίνδυνοι από Brexit χωρίς συμφωνία
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 17:37
REUTERS/Toby Melville

Από την έντυπη έκδοση 

Εικόνα στασιμότητας παρουσιάζει η οικονομική ανάπτυξη στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ υπάρχουν 25% πιθανότητες η κρίση του Brexit να έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε χθες το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), προειδοποιώντας παράλληλα ότι υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας, δεδομένου ότι οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία έχουν ανέβει σχεδόν στο 40%.

Ο Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα, έχει δηλώσει ότι θα εντείνει τις προετοιμασίες για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, προκειμένου να αναγκάσει την Ε.Ε. να προχωρήσει σε αλλαγές σε αυτήν που πρότεινε η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και καταψήφισε 3 φορές το βρετανικό Κοινοβούλιο. 

Το NIESR εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και αν υποχωρήσει και κατά το γ’ τρίμηνο, τότε θα πρόκειται για την πρώτη ύφεση της Βρετανίας μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

«Οι προοπτικές μετά τον Οκτώβριο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει να αποχωρήσει από την Ε.Ε., είναι πράγματι πολύ θολές με την πιθανότητα σοβαρής κάμψης στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία», αναφέρεται στην έκθεση του ινστιτούτου.

Το NIESR αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας το 2019 και το 2020 στο 1,2% και 1,1%, έναντι 1,4% και 1,6% προηγούμενης εκτίμησης αντίστοιχα.

«Δεν διαφαίνεται αισθητή ανάπτυξη για κάποια χρόνια, αν έχει προηγηθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του NIESR Τζατζίντ Τσάντα σε συνέντευξη Τύπου. Ακόμα κι αν ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας πετύχει μία συμφωνία για ένα ήπιο Brexit, πιθανόν να υπάρξει πλήγμα στα δημοσιονομικά, υπογραμμίζει το NIESR.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα