ΥΠΟΙΚ: Εντός δημοσιονομικών στόχων οι φοροελαφρύνσεις

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 07:04
UPD:09:41
INTIME NEWS/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Tου Θάνου Τσίρου
[email protected]

Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και οι προωθούμενες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών από τη νέα κυβέρνηση δεν θα τους θέσουν υπό αμφισβήτηση, ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, βάζοντας την τόνωση της ανάπτυξης στην κορυφή των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Σταϊκούρας εξειδίκευσε τη «συνταγή» των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ και απαρίθμησε τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Φρόντισε όμως να στείλει το μήνυμα στους οφειλέτες ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία θα είναι η μοναδική λύση για όσους δημιουργήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από το εδώ και στο εξής.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει και το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για να μειώσει ταχύτατα το απόθεμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Έθεσε ως στόχο την ταχύτατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει την άμεση κατάθεση του αιτήματος για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των οφειλών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κίνηση η οποία θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του χρέους μειώνοντας το κόστος εξυπηρέτησής του.

HELLENIC PARLIAMENT TV

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση:

1ος άξονας:
Μεγέθυνση της οικονομίας

Η αύξηση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και ο κ. Σταϊκούρας τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι η υψηλότερη ανάπτυξη θα πρέπει να συνδυαστεί με βελτίωση της σύνθεσης του πλούτου και με έμφαση στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Γι' αυτό «όλες οι πολιτικές, δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και θεσμικές, θα είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αυτών των στόχων».

2ος άξονας:
Δημόσιες δαπάνες

Ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε τη σημασία της αξιολόγησης των δημοσίων δαπανών, των επενδύσεων, των έργων και των πολιτικών, όπως επίσης και τη διενέργεια επισκοπήσεων δαπανών, σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε ότι θα αναθεωρηθούν οι οροφές δαπανών σε όλα τα υπουργεία ώστε να κινούνται σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, ενώ ανακοίνωσε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα εκτελείται πλέον κανονικά.

3ος άξονας:
Φορολογικό σύστημα

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την κλίμακα υπολογισμού των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ:

* για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η μείωση θα είναι 30%
* για 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 27%
* για 70.000 μέχρι 80.000 ο συντελεστής περιορίζεται στο 25%
* για 80.000 μέχρι 1.000.000 μειωτικός συντελεστής 20%
* για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, έκπτωση 10%.

Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση, υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 3% από 5% που είναι σήμερα. Παρουσιάζοντας και τα μέτρα για τις επιχειρήσεις (ένταξη όλων των επιχειρήσεων με οφειλές έως και ένα εκατ. ευρώ), ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η αυτή η ρύθμιση θα είναι η τελευταία. Ανέφερε όμως ότι «μετά θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην πάγια ρύθμιση.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε εκτενή αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, προαναγγέλλοντας ότι με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο, θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων. Από όλα τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Τόνισε ότι θα ενσωματωθούν στη φορολογική νομοθεσία τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, και ότι θα θεσπιστούν φορολογικά μέτρα ενίσχυσης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για την αγορά παιγνίων, με έμφαση στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό.
 
4ος άξονας:
Τραπεζικό σύστημα

«Προγραμματική δέσμευσή μας είναι οι τράπεζες να αποτελέσουν, εκ νέου, μοχλό ανάπτυξης, μέσω της επανεκκίνησης χρηματοδότησης, με υγιή όμως τρόπο, επιχειρήσεων και νοικοκυριών» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας «κλειδί» την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. «Έτσι, εκτός των στόχων που έχουν ήδη τεθεί στα τραπεζικά ιδρύματα και οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και τα δύο συστημικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

5ος άξονας: Αποκρατικοποιήσεις

«Προγραμματική δέσμευσή μας είναι η επιτάχυνση του συμφωνηθέντος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα ενταχθεί σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. «Θεωρούμε ότι οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας όταν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο, διεξάγονται υπό όρους απόλυτης διαφάνειας και ενσωματώνουν την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Δεν τις θεωρούμε μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων. Αλλά κυρίως ως καταλύτη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
 
6ος άξονας:
Ακίνητη περιουσία

Τέσσερις είναι οι πυλώνες παρεμβάσεων όπως τους απαρίθμησε ο υπουργός Οικονομικών:

* Μείωση των φορολογικών βαρών, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την αναθέρμανση της αγοράς.
* Μείωση των διοικητικών βαρών, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
* Λήψη μέτρων θεσμικής θωράκισης της αγοράς ακινήτων, με στόχο την ωρίμανση και την αναβάθμισή της στα μάτια της επενδυτικής κοινότητας.
* Ανάδειξη της αξίας της δημόσιας περιουσίας, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης αδρανών και απαξιωμένων περιουσιακών στοιχείων.
 
7ος άξονας: Σχέσεις με τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων

«Θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ενάρετος κύκλος, με χαμηλό κόστος δανεισμού, με υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, με διόγκωση των επενδύσεων, με τόνωση της ρευστότητας και με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα ενισχύει διαρκώς την αξιοπιστία της χώρας, κάτι που θα συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αλλά και στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Πακέτο μέτρων 31 εκατ. ευρώ για το Μάτι

Σε ένα πακέτο άμεσων παρεμβάσεων για το Μάτι προχωρά η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων: μέσα στον Αύγουστο θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατομμύρια ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής και καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

* Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλαγούν για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

* Όσοι έχουν βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

* Ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών.

Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ.Γ. της κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέτας.

Τέλος, πρόκειται να ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Στόχος είναι να γίνει μέσα σε έναν χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα