Χρηματιστήρια: Μουδιασμένο ξεκίνημα εν αναμονή των συνεδριάσεων των ΕΚΤ και Fed

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 20:33
UPD:20:36
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Στην τελική ευθεία για ένα 10ήμερο ορόσημο για τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναφορικά με το πώς θα διαμορφώσουν τη νομισματική τους πολιτική το επόμενο διάστημα (η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και η Fed στα τέλη του μήνα), οι αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα μουδιασμένα μεν, με θετικό πρόσημο δε, καταγράφοντας υποτονικά κέρδη κι ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο του 2019.

Στη Wall Street τη μικρή κινητικότητα στις αμερικανικές μετοχές δεν ήταν ικανή να την κάμψει ούτε η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία απηύθυνε έκκληση στη Fed να προχωρήσει σε επιθετική μείωση των επιτοκίων κι ενώ αναμένονται με μεγάλη αγωνία μέσα στην εβδομάδα τα αποτελέσματα των Facebook, Amazon και Google.

Στην Ευρώπη οι αναλυτές εμφανίστηκαν πιο σκεπτικοί αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη, καθώς σε poll του Reuters η πλειοψηφία τους σύγκλινε προς απόφαση από τους αξιωματούχους της για άμεσα μέτρα χαλάρωσης (ακόμα και την ανακοίνωση νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης ανέφεραν) και επιτοκιακή μείωση τον Σεπτέμβριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος, κλείνοντας με άνοδο 0,03%, εν μέσω των εξελίξεων στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit και τη θύελλα που έχει προκαλέσει σε πολιτικό επίπεδο.

Ανάλογη εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφοντας αδύναμα κέρδη: Φρανκφούρτη 0,24%, Λονδίνο 0,06%, Παρίσι 0,26%, Μιλάνο 0,44%.

Στην Ασία οι αγορές εμφανώς επηρεασμένες από την νέα ένταση στα στενά του Ορμούζ, κινήθηκαν πτωτικά.

Στο χρηματιστήριο της Σανγκάης έκανε ντεμπούτο ο καινούριος δείκτης STAR, στον οποίο θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, σε μία προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τη χρηματιστηριακή παρουσία των κινεζικών εταιρειών, αλλά και να προσφέρει κίνητρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Alibaba και η Tencent, να επιστρέψουν από τις αγορές της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ, αντίστοιχα.

Κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης η συνολική ενίσχυση των 16 μετοχών εκτοξεύθηκε στο 136%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα