ΧΑΑ - Συμφωνία για την ανάπτυξη της σερβικής χρηματιστηριακής αγοράς

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2001 15:27

Την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την άμεση έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στα χρηματιστήρια Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και Βελιγραδίου για την ανάπτυξη της σερβικής χρηματιστηριακής αγοράς, ανακοίνωσε σήμερα το ΧΑΑ. Πρώτο στάδιο της συνεργασίας είναι η εγκατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βελιγραδίου, του Ολοκληρωμένου Αυτόματου Ηλεκτρονικού Συστήματος (ΟΑΣΗΣ) του ΧΑΑ, καθώς και η εγκαθίδρυση θεσμικού πλαισίου (κατάρτιση κανόνων και κανονισμών λειτουργίας της αγοράς), με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης συναλλαγών στο Βελιγράδι.

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αυτή είναι χρήσιμη και για τις δύο αγορές. Για την ελληνική πλευρά εκτείνεται πέραν των εταιρειών του ομίλου ΕΧΑΕ, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση στη σερβική αγορά ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, αναδόχων και θεσμικών επενδυτών.

Ταυτόχρονα, η συνεργασία εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου ΕΧΑΕ για επέκταση και δραστηριοποίηση στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, σε όρους παροχής τεχνογνωσίας, συνεργασιών και ανάπτυξης και ενοποίησης αγορών.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ των Χρηματιστηρίων Αξιών Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, καθώς την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα υψηλόβαθμων στελεχών των δύο χρηματιστηρίων.

Επιδίωξη είναι, εντός του 2002, να λειτουργήσει η διασύνδεση των δύο χρηματιστηρίων, όπου επενδυτές των δύο χωρών θα δύνανται να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις δύο αγορές και να εκτελούν αγοροπωλησίες μετοχών.

Την τρέχουσα περίοδο εξετάζονται θέματα τεχνικών διασυνδέσεων, διαδικασίας διεξαγωγής και εκκαθάρισης συναλλαγών, θεματοφυλακής και κανονιστικού πλαισίου. Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν το έργο τους με στόχο να οριστικοποιήσουν τον τρόπο διασύνδεσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2002.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα