Πρωτοβουλίες για πιο φιλικές υπηρεσίες προς τους πολίτες

Κυβερνητικό στοίχημα η απλούστευση διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 12:11
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση η απλούστευση και οι φιλικές υπηρεσίες του Δημοσίου προς τον πολίτη, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του Δημοσίου. 

Όπως ανέφερε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «απλούστευση των διαδικασιών δεν είναι μόνο η ψηφιοποίησή τους. Είναι μια παλέτα ενεργειών που σκοπό έχουν να μετασχηματίσουν πλήρως την εμπειρία του πολίτη όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο». Με αυτόν τον στόχο, λοιπόν, το υπουργείο θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας. 

Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μητρώου διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου, προσβάσιμο από τους πολίτες, ώστε να ξέρουν ποιες διαδικασίες ισχύουν και για ποια υπόθεσή τους, καθώς και την έναρξη οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς επιχειρήσεις και πολίτες, παρόμοιο με εκείνο που είχε «τρέξει» το 2014 ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός πρωθυπουργός με τον ΟΟΣΑ.

Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ξαναφέρνει στο προσκήνιο τα ΚΕΠ, τα οποία θα ενδυναμώσει και θα εκσυγχρονίσει. «Τα ΚΕΠ είναι από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του ελληνικού κράτους και γι’ αυτό απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν παραμεληθεί. Ξαναφέρνουμε στο προσκήνιο αυτόν τον εξαιρετικό θεσμό. Τον ενδυναμώνουμε και τον αξιοποιούμε. Στο πλαίσιο αυτό θα κάνουμε μια εκ νέου αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν, θα ξαναδούμε το πλαίσιο λειτουργίας τους ώστε να το εκσυγχρονίσουμε. Θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές τους στα πρότυπα των καλύτερων δομών εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα» ανακοίνωσε ο κ. Πιερρακάκης.

HELLENIC PARLIAMENT TV

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε επίσης ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης θα είναι αποτύπωση όλων των γραφειοκρατικών βημάτων για πολίτες και επιχειρήσεις.

Απέναντι στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα αντιτάξει τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, έναν πρακτικό οδηγό που θα προσδιορίζει στόχους μετρήσιμους της ψηφιακής στρατηγικής. Η Βίβλος θα επικαιροποιείται ετησίως προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης, θα υποστηρίζει τις προτεραιότητες ψηφιακής στρατηγικής και θα ακολουθεί τις θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Αναφερόμενος στις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα αφορούν βελτιώσεις σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου που υλοποιούνται σε 3-12 μήνες, από ομάδες στελεχών του δημόσιου τομέα, των εταιρειών που τα υποστηρίζουν και ομάδες εξειδικευμένων στελεχών.

«Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτελεί επίσης η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σημείο. Για τον σκοπό αυτό δημιουργείται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο» είπε ο υπουργός.

Επενδύσεις σε δίκτυα 5G
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους, ενώ αναφέρθηκε και στα ασύρματα δίκτυα. Όπως είπε, το νομοσχέδιο αδειοδότησης των κεραιών είναι κορυφαίας σημαντικότητας για τις επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα, ειδικά όσον αφορά τα επερχόμενα δίκτυα 5G και γι’ αυτό «ένα χρονίζον θέμα τριών δεκαετιών θα κλείσει τάχιστα ακόμα πιο βελτιωμένο, ώστε με συντεταγμένο και απόλυτα προβλέψιμο τρόπο να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς όφελος τον πολιτών». Σχετικά με τα δίκτυα 5G, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, «οριοθετώντας το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα, ενώ στο τέλος του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς».

Σχετικά με τα ΕΛΤΑ, ο υπουργός είπε ότι «η εταιρεία δείχνει να έχει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, απόρροια έλλειψης ιδιαίτερης μέριμνας και αποφασιστικότητας αρκετών ετών».   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα