Market Beat: Εβδομάδα αφομοίωσης μηνυμάτων από ΕΚΤ και τη νέα κυβέρνηση

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 09:41
UPD:09:42
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Τώρα όλοι περιμένουν τις κινήσεις για την εφαρμογή των μέτρων που θα φέρουν την έκρηξη στην ανάπτυξη. Ώστε να «υποψιαστούν» οι θεσμικοί τη δέσμευση της κυβέρνησης για επιτάχυνση. Δεν είναι απαραίτητο συνεπώς να μετρηθεί πρώτα το ΑΕΠ του τρίτου και τέταρτου τριμήνου για να προσελκυστούν φρέσκα κεφάλαια. Χρειάζεται όμως, να θεωρήσουν σαφή τη χάραξη της πορείας των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Το πώς θα διαβάσουν την οικονομική και πολιτική ατζέντα ως τις 10 Αυγούστου, θα αποτελέσει τον κεντρικό διαμορφωτή της τάσης, για αυτόν τον ασυνήθιστα δραστήριο Ιούλιο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αγορές την περασμένη βδομάδα με παράξενο τρόπο ξεκαθάρισαν τις προσδοκίες των θεσμικών. Καθώς μια ομιλία του προέδρου της Fed John Williams, στη μέση της, αύξησε τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 30-31 Ιουλίου. Αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές επέστρεψαν τα κέρδη αυτά την Παρασκευή, με τις μετοχές της Wall Street να πέφτουν, αφού η Fed της Νέας Υόρκης σχολίασε ερμηνευτικά τα σχόλια του Williams, λέγοντας ότι η ομιλία του δεν αφορούσε δυνητικές ενέργειες πολιτικής κατά την επικείμενη συνάντηση της Fed. Οι προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση μειώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση της Wall Street Journal ότι η Fed θα μειώσει τα ποσοστά κατά 25 μονάδες βάσης αυτό το μήνα και ενδέχεται να κάνει περαιτέρω περικοπές στο μέλλον δεδομένης της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη και των εμπορικών αβεβαιοτήτων.

Σήμερα οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχωρούν συντονισμένα κάτω από το βάρος της απογοήτευσης από τον αποκλεισμό μιας επιθετικής πολιτικής από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων των Η.Π.Α. αυξήθηκαν από την μεγαλύτερη πιθανότητα μιας μικρότερης περικοπής επιτοκίων. Αλλά όλα αυτά αποτελούν ένα περιβάλλον στη ροή των ειδήσεων στο οποίο τα Tweets του Προέδρου Τραμπ θα αποτελέσουν μοχλό διαμόρφωσης της διάθεσης για ρίσκο.

Από την αρχή της χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη τις αναπόφευκτες εκλογικές αναμετρήσεις στο 2019 η στήλη υποστηρίζει την πιθανότητα οι ελληνικές αξίες να αντιμετωπιστούν κατά διαστήματα σχετικά ανεξάρτητα από την ατμόσφαιρα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Εκεί την τρίτη βδομάδα οι πιέσεις προκάλεσαν απώλειες στους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες αφού δίπλα στις ανησυχίες για το εμπόριο, την τεχνολογία και τις δασμολογήσεις, προστέθηκε ένα άλλο στοιχείο πολιτικής αβεβαιότητας. Μια πιθανή παρέμβαση στην αγορά νομισμάτων.

Η μετριοπαθής ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε, αποδίδεται στο επιλεκτικό ενδιαφέρον και την εναλλαγή πρωταγωνιστών με τζίρους που, λόγω σύγκρισης με άλλα χρόνια, χαρακτηρίζονται από τους εγχώριους αναλυτές ικανοποιητικοί. Ο μέσο ημερήσιος στη βδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 71,1 εκατ. ευρώ. Η εκτίμησή μας είναι πως σημαντικό μήνυμα για την δεδομένη εποχή δίνεται και από το ύψος του τζίρου των προσυμφωνημένων συναλλαγών, με τον μέσο ημερήσιο στο κατακαλόκαιρο πάνω από τα 16,2 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2016 ο ΓΔ, με τη σύνθεση που είχε τότε και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα, βρισκόταν στη ζώνη μεταξύ των 530 -570 μονάδων. Τον Ιούλιο του 2017 είχε σκαρφαλώσει στη ζώνη ανάμεσα στις 820 και 850 μονάδες και το 2018 βρέθηκε εντός της ζώνης 740 και 770 μονάδων. Αμέσως μετά, από

τον Αύγουστο του 2018, ξεκίνησε η πτωτική αλυσίδα των πέντε τελευταίων μηνών της περυσινής χρονιάς. Στην εξέλιξή της ορίστηκε δυο φορές ο πυθμένας για τον μέσο όρο, στις 593 στις 20 Νοεμβρίου και στις 597 στις 28 Δεκεμβρίου. Ποιος λοιπόν θα πίστευε, ότι η διπλή εγγραφή του πυθμένα για το ζόρικο 2018 θα ήταν η απόλυτη τεχνικά ένδειξη για μια άνοδο διαρκείας με μεσο-μακροπρόθεσμο χαρακτήρα; Και όμως, η αγορά έγραψε ανώτερο έτους στις 900,31 μονάδες στις 8 Ιουλίου, μια σκληρή τεχνικά οροφή, γύρισε χαμηλότερα ως τις 838 – 840 τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του και κατέληξε στις 868. Η αγορά βρίσκεται στο μέσο της διακύμανσής της αυτό το μήνα.

Μετά την πρώτη βδομάδα του 2019 σημειώναμε: «Η ανάγκη σύνδεσης των επενδυτικών κριτηρίων με το τοπικό οικονομικό γίγνεσθαι, είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Η αναγνώριση του διαφορετικού ρόλου που μπορεί να έχει το χρηματιστήριο σε μια καλοσχεδιασμένη ανάκαμψη, είναι ο δρόμος που θα φέρει ενέργειες ενισχυτικές του κύρους του διεθνώς. Αυτού του είδους οι προκλήσεις αξίζει το 2019 να βρουν ευήκοα ώτα στο οικονομικό επιτελείο, της όποιας ελληνικής κυβέρνησης διαχειριστεί τις μοίρες μας, τη χρονιά που η αβεβαιότητα διεθνώς θα μεγαλώνει. Η δική μας ωστόσο περίπτωση, λόγω της χρεοκοπίας και της αναγκαστικής υποταγής σε μέτρα εξασφάλισης των δανειστών, μπορεί και χρειάζεται να διαφέρει. Αρκεί η εικόνα της χώρας να αποτυπώνει τη βεβαιότητα, πως μετά τα μνημόνια, έρχονται μέτρα για την ανάπτυξη υπέρ των οικονομικών συμφερόντων της Ελλάδας».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Με επιφυλάξεις υποδέχονται τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου υποχώρησαν συντονισμένα. Με τους επενδυτές να δίνουν μεγάλο βάρος στις κινήσεις των ισχυρότερων Κεντρικών Τραπεζών στον κόσμο, που είναι προγραμματισμένες να εκδηλωθούν αυτή τη βδομάδα με την ΕΚΤ και την επόμενη με την Fed.

Οι αιτίες της επιπλέον επιφύλαξης σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays κρύβονται στην εμφανή απογοήτευση του Προέδρου Trump από το «ισχυρό δολάριο». Θυμίζοντας την ταχεία αντίδρασή του στο twitter όπου, σχολιάζοντας την απλή πρόταση περί των νέων κινήτρων της ΕΚΤ από τον Μάριο Ντράγκι στην Σίντρα της Πορτογαλίας, χρησιμοποίησε την λέξη «άδικο». Πυροδοτώντας την εικασία για πιθανή παρέμβαση στην αγορά νομισμάτων.

Πιθανή αστάθεια και στο FX

Αν τα επιτόκια της Fed δεν αποδειχθούν αρκετά για να μειώσουν την ισχύ του δολαρίου, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να παρεμβαίνει μονομερώς στην αγορά συναλλάγματος. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει την εξουσία να το πράξει και το έκανε στο παρελθόν.

Εντούτοις, σε σύγκριση με τους ημερήσιους όγκους της αγοράς συναλλάγματος, η ικανότητα του είναι πολύ περιορισμένη και οι περιπτώσεις στις οποίες η επίσημη εξωχρηματιστηριακή παρέμβαση κατάφερε να ανατρέψει την τάση στην αποτίμηση του δολαρίου, αφορούσαν σε συντονισμένη πολυμερή δράση που έφερε την επιτυχία. Αλλά από την Barclays υπογραμμίζουν στο σχόλιό τους, ότι μια μονομερής κίνηση από τις

ΗΠΑ, θα μπορούσε να δημιουργήσει αυξημένη αστάθεια στο πεδίο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Τονίζοντας, ότι δίπλα στις ανησυχίες για το εμπόριο, την τεχνολογία και τις δασμολογήσεις, προστέθηκε ένα άλλο στοιχείο πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει συνηθίσει να επικρίνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Παρασκευή ανέφερε ότι η «λανθασμένη» απόφαση της κεντρικής τράπεζας είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν οι Αμερικανοί υψηλότερα επιτόκια από άλλα έθνη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όμως πρέπει να διατηρήσει την οικονομία με σταθερό ρυθμό. Ο κ. Trump όρισε στην προεδρία της, τον Jerome H. Powell, και τρεις από τους τέσσερις άλλους ιθύνοντες στη Fed, αλλά οι ηγέτες αυτοί εγκρίνονται από τη Γερουσία και λειτουργούν ανεξάρτητα από τον Λευκό Οίκο. Ενώ ο κ. Trump δεν έχει καμία σχέση με τους 12 προέδρους των παραρτημάτων της Fed σε διάφορες πολιτείες, οι οποίοι επιλέγονται από περιφερειακούς εκπροσώπους. Η Fed είναι μονωμένη από την πολιτική με βάση το σχεδιασμό για τη λειτουργία της και την ανάδειξη των στελεχών της, έτσι ώστε να μπορεί να λαμβάνει καλές μακροπρόθεσμες αποφάσεις αντί να ανταποκρίνεται σε εκλογικούς κύκλους. Η έλλειψη ελέγχου φαίνεται να τσαλακώνει την διαπραγματευτική ισχύ του προέδρου. Τακτικά κατακρίνει την πολιτική της Fed, κατηγορεί τον κ. Powell και τους συναδέλφους του για την αποδυνάμωση της οικονομίας και επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος Xi Jinping της Κίνας έχει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στην κεντρική του τράπεζα.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου έφερε σε όλους από τους δείκτες των ΗΠΑ που παρακολουθούμε, απώλειες. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -1,23%, στο 2019 αποδίδει +18,74%. Ο Dow, με πτώση -0,65%, στο 2019 κερδίζει +16,40%. Ο S&P400 με -1,18%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +16,50%. Ο δε Nasdaq, με υποχώρηση -1,18%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +22,78%, και ο Russell 2000 υποχώρησε -1,41% με ετήσια μεταβολή +14,78%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ήταν αμετάβλητος +0,04% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +11,60%. Ο DAX υποχώρησε -0,51%, ενώ στο 2019 κέρδισε +16,11%, ο CAC είχε μεταβολή -0,37% και στο 2019 αποδίδει 17,37%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,32%, στο έτος κερδίζει +7,38%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με βουτιά -2,44%, στο έτος κερδίζει +18,10%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,44%, με +17,71% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -2,44%, έχασε την άνοδο με το -0,08% φέτος. Ο χρυσός ενισχύθηκε +0,61%, στα 1426,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +11,33%. Με βουτιά -7,70%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 55,74 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +22,75%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,01%, στο έτος κερδίζει +8,35%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,37% και επίδοση στο έτος +2,61%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -1,03%, και αποδίδει στο έτος +6,29%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά ΄+1,03% και στο έτος +11,30%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,22% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +17,25%.

Η Fed θα δράσει οπωσδήποτε

Θεωρείται δεδομένο ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο στη συνεδρίαση της FOMC στις 30-31 Ιουλίου. Το κλασικό και εύκολο ερώτημα είναι, πόσο; Το σημαντικό όμως είναι αν αυτή η κίνηση θα έχει σημασία.

Στην χρηματιστηριακή αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τα επιτόκια της Fed έχει τιμολογηθεί με 100% πιθανότητα για μείωση 25 μονάδων βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Ακόμα, κάποιοι ποντάρουν στο ότι η Fed με πιο επιθετική στάση θα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης. Αρκετοί υπολογίζουν σε αυτή τη μείωση, γιατί δεν είναι δυνατό, με την εξάρτηση των χρηματιστηρίων από τις κινήσεις της, να εκπλήξει τις αγορές. Όχι γιατί πιστεύουνε αναγκαστικά ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται μια μείωση των επιτοκίων σε αυτό το σημείο.

Αλλά όσοι ακολουθούνε την Fed αρκετό καιρό ξέρουνε, ότι δεν θέλει να εισάγει μεταβλητότητα από έκπληξη την αγορά. Σε αυτή την περίπτωση, η έκπληξη θα προερχόταν γιατί δεν θα έκανε τίποτα. Άρα η Fed κάτι θα κάνει. Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν το 2000 από τον Πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης κ. Williams και τον συνάδελφό του Dave Reifschneider που αναφέρθηκαν σε ομιλία του την εβδομάδα που πέρασε από τον κ. Ουίλιαμς, μπορούν να αντληθούν συμπεράσματα, τα οποία ωστόσο προκάλεσαν θόρυβο. Καθώς αρχικά ερμηνεύτηκαν ως ένα σιωπηρό μήνυμα ότι η Fed πρόκειται να μειώσει το επιτόκιο των τρεχούμενων κεφαλαίων κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της FOMC στις 30-31 Ιουλίου. Ένας εκπρόσωπος της Fed της Νέας Υόρκης διευκρίνισε στη συνέχεια ότι ο κ. Ουίλιαμς δεν σκόπευε να προσφέρει τον οιονδήποτε υπαινιγμό για την επικείμενη πολιτική απόφαση της Fed.

Οι κυνηγοί της λεπτομέρειας δηλώσαν την έκπληξή τους για την έναρξη της ομιλίας του Williams, όπου εξομοιώνει τα οφέλη από το να εμβολιάζεται ένα παιδί, με το πώς σκέφτεται τη νομισματική πολιτική κοντά στο όριο των μηδενικών επιτοκίων, αφού τόνισε: «Είναι προτιμότερο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από το να περιμένετε να εξελιχθεί η καταστροφή». Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Fed κ. Powell, όταν ρωτήθηκε για την πιθανή πορεία της νομισματικής πολιτικής μετά τη συνάντηση της FOMC τον Ιούνιο, δήλωσε ότι μια ουγγιά πρόληψης μπορεί να αξίζει μια λίβρα θεραπείας.

Η διαφορά υπάρχει και μεγαλώνει

Τα εισερχόμενα δεδομένα παραμένουν σε διάσταση, καθώς η παγκόσμια αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης και του εμπορίου αντιπαραβάλλεται με την ισχυρή αμερικανική κατανάλωση, που τροφοδοτείται από υγιή δυναμική στο πεδίο του εισοδήματος και απασχόλησης. Εν τω μεταξύ, οι αγορές αναμένουν σθεναρά τις περικοπές των επιτοκίων από την Fed και την ΕΚΤ τους προσεχείς μήνες, ενώ οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων χαλαρώνουν επίσης.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας όχι για να μειώσει, αλλά να προετοιμάσει το έδαφος για ένα ολοκληρωμένο πακέτο κινήτρων το Σεπτέμβριο. Υπάρχουν όπως αναφέραμε εικασίες σχετικά με το αν θα μπορούσε να αποφασιστεί παρέμβαση στο FX, εάν οι μειώσεις της Fed δεν πετύχουν μια υποτίμηση από τα σημερινά (εμπορικά σταθμισμένα) υψηλά για το δολάριο. Παρόλο που δεν είναι επικείμενη, μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια αφού θα διαμηνύσει ότι ο «πόλεμος» για την εμπορική πολιτική - που σήμερα βρίσκεται σε μια δύσκολη στο να επιτευχθεί εκεχειρία - έχει διευρυνθεί και στην πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το ΑΕΠ της Κίνας του 2ου τριμήνου επιβραδύνθηκε όπως αναμενόταν. Στοιχεία υψηλότερης συχνότητας υποδηλώνουν αύξηση τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, αλλά

συνολικά, αυτό δεν θα ισοδυναμεί με εκ νέου επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η συναίνεση των αναλυτών αναμένει άνοδο 6,0%, για το σύνολο του έτους, στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Η επικείμενη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου, η οποία ακολουθεί παραδοσιακά μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ, θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτική αντίδραση της Κίνας. Ο πρωθυπουργός Li έδωσε ήδη ορισμένες ενδείξεις αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα έκανε χρήση μέτρων, τόσο δημοσιονομικών όσο και νομισματικών για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι όμως πιο σημαντικό κατά την γνώμη μας ότι η ηγεσία μπορεί επίσης να υποδείξει πώς σχεδιάζει να απαντήσει - ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ΗΠΑ στις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις. Αλλού, οι οικονομίες που εκτίθενται στο παγκόσμιο εμπόριο συνέχισαν να δείχνουν σημάδια αδυναμίας: πιο αρνητικό κλίμα στη γερμανική έρευνα ZEW, απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης και ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις της εμπορικής έντασης Κορέας-Ιαπωνίας.

ΧΑ

Θετική εβδομάδα με κινήσεις σκοπιμότητας

Η μετριοπαθής ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε, αποδίδεται στο επιλεκτικό ενδιαφέρον και την εναλλαγή πρωταγωνιστών με τζίρους που, λόγω σύγκρισης με άλλα χρόνια, χαρακτηρίζονται από τους εγχώριους αναλυτές ικανοποιητικοί. Ο μέσο ημερήσιος στη βδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 71,1 εκατ. ευρώ. Η εκτίμησή μας είναι πως σημαντικό μήνυμα για την δεδομένη εποχή δίνεται και από το ύψος του τζίρου των προσυμφωνημένων συναλλαγών, με τον μέσο ημερήσιο στο κατακαλόκαιρο πάνω από τα 16,2 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη σύνοδος φάνηκε σαν συνέχεια των δυο πτωτικών του τέλους της δεύτερης βδομάδας του μήνα. Ήταν συνεπώς φυσικό, το ελάχιστο της Δευτέρας να γίνει κατώτερο της βδομάδας. Με τον ΓΔ να κλείνει με απώλειες -0,82%, καθώς έφθασε στις 851,28 από 858,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2114,23, από 2130,28 στις 12/7, με μεταβολή -0,75%. Εντυπωσίασαν, η ανεξαρτησία της τάσης έναντι των διεθνών αγορών και οι επιλεκτικές πιέσεις στις ΤΙΤΚ, ΟΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όπως επίσης οι μικρές απώλειες στον τραπεζικό δείκτη -0,50%, σε σύνοδο πτωτική με μικρό rebound στο τέλος. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ και ήταν ο χαμηλότερος της βδομάδας. Η δεύτερη συνεδρίαση, είχε σαν αποτέλεσμα την σταθεροποίηση των τιμών μετά τη διόρθωση από την πρόσκρουση στις 900 μονάδες. Η αγορά με υψηλή μεταβλητότητα εμφάνισε πάνω από 10 αλλαγές πρόσημου. Την άνοδο του ΓΔ κατά +0,54%, που έφθασε στις 855,91 μονάδες με τον 25άρη στις 2118,84 και κέρδη +0,22%, καθόρισε το rebound στο δεύτερο μέρος, στο οποίο συνέβαλλαν οι μεταβολές των Τραπεζών (+1,13%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,939 εκατ. ευρώ και βελτιώθηκε σημαντικά η εικόνα των blue chip, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 6 τη Δευτέρα) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 18).

Την Τετάρτη οι συναλλαγές έφεραν μια ποιοτική διαφορά, αφού ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,41% και έφθασε στις 868,01 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2151,68 με μεταβολή +1,55%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,380 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 25,167 εκατ., με την Αθήνα να εξακολουθεί την ανεξάρτητη έναντι των ευρωπαϊκών αγορών πορεία της. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,76%), ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, πέρασε πάλι πάνω από τα 58 δις ευρώ, στα 58,376 για την ακρίβεια. Την Πέμπτη ανέβηκε στα 58,462 δις, καθώς ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα

+0,30% και έφθασε στις 870,58 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2156,79 με μεταβολή +0,24%. Η σύνοδος εμφάνισε τον υψηλότερο τζίρο, αφού διαμορφώθηκε στα 89,774 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 36,170 εκατ. ευρώ. Συνέχισαν δε να επηρεάζουν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,28%), ενώ πτώση είχε ο FTSEM -0,40%, μετά από αλυσίδα 3 ανοδικών κλεισιμάτων με τα δυο άνω του +2%. Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι πιέσεις δυνάμωσαν μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των σειρών Ιουλίου και στην ουσία, είχαμε την αναίρεση των ώθησης από την Πέμπτη. Έτσι, με τζίρο στα 69,402 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 10,086 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,32% και έφθασε στις 867,81 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2151,12 με μεταβολή -0,26%. Η εβδομάδα έφερε άνοδο +1,10% στον ΓΔ, +0,98% στον 25άρη και +5,11% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Ιουλίου να διαμορφωθεί στο -0,08% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -3,30% και ο FTSEM κερδίζει +5,02%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +41,50%, +33,74% και +42,98% αντίστοιχα.

Με αφορμή την σχεδόν μηδενική μεταβολή του μέσου όρου για τον Ιούλιο, θεωρήσαμε χρήσιμη την παρατήρηση των μηνιαίων μεταβολών των μετοχών που εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, των blue chip. Βέβαια ο 25άρης χάνει -3,30% και οι μετοχές του με της ίδιας τάξης μεταβολή είναι τα ΕΛΠΕ -3,46% και η ΤΕΝΕΡΓ -3,25%, αμφότερα έχουν επιδόσεις έτους χαμηλότερες των βασικών δεικτών και η ΒΙΟ -3,03% που στο 2019 υπεραποδίδει.

Στα blue chip με απώλειες πάνω από -4,5% βρίσκονται οι μετοχές, που διαμόρφωσαν την υποχώρηση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έναντι του μέσου όρου. Είναι οι ΕΕΕ -12,28%, ΠΕΙΡ -8,62% και ΑΛΦΑ -6,82% που στο έτος υπεραποδίδουν, ΣΑΡ -5,51%, ΟΤΕ -4,62% με υποαπόδοση στο 2019. Με απώλειες στο μήνα με τα δεδομένα των πρώτων τριών εβδομάδων από -0,5% ως -2% έχουμε τις ΕΤΕ -2,07%, ΕΥΡΩΒ -1,73%, ΜΟΗ -0,89% και ΑΡΑΙΓ -0,49% με τις ετήσιες αποδόσεις των δύο τελευταίων κατώτερες του μέσου όρου. Στα κερδισμένα του Ιουλίου έχουμε τα περισσότερα blue chip και μάλιστα, το 61,50% από αυτές υπεραποδίδει στο 2019. Είναι ΔΕΗ +17,46%, ΤΙΤΚ +14,45%, ΜΥΤΙΛ +10,94%, ΟΛΠ +7,73%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,26%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,95%, ΦΡΛΚ +6,59%, ΜΠΕΛΑ +4,71%, ΛΑΜΔΑ +4,66%, ΤΕΝΕΡΓ +2,41%, ΑΔΜΗΕ +0,97%, ΟΠΑΠ +0,81%.

«Ισχυρή ήταν η παρουσία των Ξένων κεφαλαίων, στην πρώτη μετεκλογική συντονισμένη προσπάθεια εξόδου της Χώρας στις Αγορές. Το ίδιο συνέβη και στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, κατά την οποία η συμπίεση της απόδοσης και το ενδιαφέρον υπερκάλυψης, δείχνουν μια συντονισμένη κίνηση υπέρ των Ελληνικών χρεογράφων». Παρατηρούσε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec σχολιάζοντας τις εκτός ταμπλό εξελίξεις.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Αισιοδοξία αποτυπώνουν στη νέα κυρίαρχη σειρά (Αυγούστου) στα ΣΜΕ

Στη εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουλίου ενισχύθηκαν οι όγκοι των ΣΜΕ κάθε τύπου, και στα options του 25άρη, ο οποίος ενισχύθηκε +0,98%. Είχαμε αύξηση, κατά +208%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του, που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά +8,80%, των ανοικτών θέσεων. Ξεκίνησε η έκθεση για τον Σεπτέμβριο, εκτινάχθηκε για τον Αύγουστο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2151,12 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς έναντι του δείκτη, 23,75 μονάδων.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 39.595 συμβόλαια, καταλήγοντας με 15.827 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 3765 ΣΜΕ, ενώ της νέας κυρίαρχης ανήλθε στα 3921 από 606 ΣΜΕ τη δεύτερη βδομάδα του Ιουλίου και της επόμενης (Σεπτεμβρίου) σε 219. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Αυγούστου κατέληξαν σε 15.732 από 1.487 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 249.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον αυξήθηκε ελαφρά, καθώς στα calls είχαμε μέσο όγκο 181 συμβολαίων από 137 την προηγούμενη και στα puts 137 από 122 οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 4/3.

Η εβδομάδα έφερε άνοδο +1,10% στον ΓΔ, +0,98% στον 25άρη και +5,11% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Ιουλίου να διαμορφωθεί στο -0,08% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -3,30% και ο FTSEM κερδίζει +5,02%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +41,50%, +33,74% και +42,98% αντίστοιχα.

Οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται, κυριαρχώντας στις εταιρικές πράξεις της ατζέντας της ερχόμενης εβδομάδας.

Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 θα διαπραγματεύεται η μετοχή του ΟΛΠ (€0,424) και της ΕΚΤΕΡ (€0,04) την ερχόμενη Δευτέρα. Την Τρίτη 23/7 ακολουθεί η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου (€0,10) της Fourlis, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η ταυτόχρονη έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών της Τιτάν σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Χωρίς το μέρισμα (€0,043) θα διαπραγματεύονται οι Μύλοι Κεπενού την Τετάρτη. Στο τριήμερο 22 – 24 Ιουλίου αναμένεται να τρέξει η δημόσια προσφορά για το ομόλογα των Επιχειρήσεων Αττικής, έκδοση η οποία αναμένεται να αντλήσει 125 – 175 εκατ. ευρώ από την Αγορά. Η ανακοίνωση της τελικής έκβασης της δημόσιας προσφοράς θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., στις 29 Ιουλίου.

Η ΕΧΑΕ ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων εξαμήνου την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Ανδρομέδα.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ

Με ρυθμό αστραπής (για τα Ελληνικά δεδομένα) κινείται η νέα κυβέρνηση. Ακόμα δεν έχουν γίνει προγραμματικές δηλώσεις και έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση των Υπουργείων και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων. Η έκδοση νέου 7ετους ομολόγου, το οποίο κατάφερε να φέρει χρήματα με επιτόκιο 1,90%, ήταν απόρροια της ταχύτητας. Η διαδικασία χρησιμοποίησε τις υπάρχουσες δομές του Κράτους, ενισχύοντας τη έννοια της συνέχειας του Κράτους (μην ξεχνάμε σε άλλες Χώρες το Κράτος τρέχει ακόμα και όταν δεν υπάρχει Κυβέρνηση, για μεγάλα χρονικά διαστήματα).

Το σημαντικό όμως της υπόθεσης είναι ότι εκμεταλλευτήκαμε παραγωγικά, την ευφορία που έφερε η εκλογή μιας νέας σταθερής Κυβέρνησης στην Αγορά ομολόγων, για να ρίξουμε το επιτόκιο βάσης. Αν αναλογιστούμε πως οι προβλέψεις των Δανειστών για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θεωρούν πως η Χώρα θα δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 4%, τώρα που αυτό πέφτει (και ελπίζουμε να συνεχίσει να πέφτει), η διαπραγμάτευση γίνεται ευκολότερη. Επίσης διευκολύνεται ο δανεισμός των Τραπεζών με χαμηλότερα επιτόκια, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανάπτυξη χωρίς δανεισμό, δεν γίνεται.

Χρηματιστηριακά επίσης βελτιώθηκε η κατάσταση.

Τα κύρια θέματα για την Οικονομία και την ανάπτυξη, παραμένουν τα “κόκκινα” δάνεια, οι Αποκρατικοποιήσεις και ο Αναπτυξιακός Νόμος. Παρόλα αυτά, έμφαση αναμένεται να δοθεί και στη χρησιμοποίηση των Δομών, που προσφέρει ένα Χρηματιστήριο στην προσέλκυση κεφαλαίων (equity financing).

Ήδη οι Θεσμοί, έχουν συνδυάσει πολλές μορφές επιδοτήσεων, κυρίως αυτό που αποκαλείται πακέτο Junker, με τη χρήση Χρηματιστηριακών Δομών και Εποπτευόμενων Φορέων. Χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζα (EBRD), έγιναν με τη μορφή ομολογιακών εκδόσεων, ενώ η διάθεση των κεφαλαίων του πακέτου προϋποθέτει την ύπαρξη Φορέων, αδειοδοτημένων και εποπτευόμενων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, οι πολυμετοχικές επενδύσεις σε ακίνητα με τη μορφή ΑΕΕΑΠ(Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), φαίνεται να προτιμούνται από τους Ξένους Επενδυτές, έστω και αν η τελευταία Κυβέρνηση πενταπλασίασε τη φορολογία τους.

Ήδη η Αγορά φαίνεται να αξιολογεί και την επίδραση που θα έχουν τα μέτρα της νέας Κυβέρνησης σε κλάδους της Οικονομίας ή / και σε συγκεκριμένες εταιρείες και τοποθετείται ανάλογα. Ένας από τους κλάδους που φαίνεται να αξιολογείται είναι ο Κατασκευαστικός, όπου ξεκινάει κάποια κινητικότητα.

Τεχνικά, αντίσταση υπάρχει στις 880 μονάδες, όπου θα χρειαστεί σημαντικός τζίρος για να ξεπεραστεί και ίσως και κάποιος χρόνος. Αν αυτό συμβεί, επανερχόμαστε στα θετικά σενάρια, που δίνουν στόχο τις 1.000 μονάδες. Προς τα κάτω στηρίξεις υπάρχουν στις 850, 835 και 812 μονάδες.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS

Στο βραχυχρόνιο πεδίο ο Γενικός Δείκτης αποτυπώνει στο ημερήσιο chart ένα ‘Megaphone Pattern’, όπου έχει ως άνω σημείο αναφοράς τις 927 μονάδες και ως κάτω σημείο τις 848 μονάδες περίπου. Συνήθως, βάσει στατιστικής, τέτοιοι σχηματισμοί θεωρούνται σαν ένδειξη συσσώρευσης, με ευρείες εντεινόμενες χρονικές διακυμάνσεις. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό θεωρείται σχηματισμός συνέχισης της υπάρχουσας τάσης, με αυξητική πίεση διαφυγής. Πέραν του σχηματισμού το επίπεδο εκείνο το οποίο ο Γενικός δεν θα πρέπει να περάσει με καθοδικό “θόρυβο” είναι αυτό που εκτείνεται μεταξύ των 835 με 820 μονάδων.

Σταθεροποιητικά κινείται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δίχως, μέχρι τώρα, να διαθέτει τη θέληση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του πάνω στην αντίσταση των 2200 μονάδων. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στη βραχυχρόνια ανοδική γραμμή τάσης των 2110 μονάδων και στην περιοχή των 2084 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος το ημερήσιο κλείσιμο πάνω από τις 730 μονάδες, αφήνοντας έτσι αλώβητο το διαγραμματικό “φράγμα” στήριξης των 730 με 700 μονάδων. Μένει να δούμε στην επόμενη εβδομάδα την ποιότητα των όποιων ‘καυσίμων’ διαθέτει, για μία ‘βόλτα’ προς το όριο των 800 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και η εναλλαγή πρωταγωνιστών, ήταν η αιτία πίσω από την μετριοπαθή ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε. Οι τζίροι διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, τηρουμένων των εποχικών δεδομένων του Χ.Α.,

ενώ η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις και την συντήρηση της παρακολούθησης της Αγοράς.

Τα νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς αύριο ξεκινάει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, όπου θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες αναφορές και χρονοδιαγράμματα για το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, της επιτάχυνσης του έργου του Ελληνικού, των συστημικών πλάνων μείωσης των “κόκκινων” δανείων και της μείωσης της φορολογίας.

Η πολιτική και οικονομική ατζέντα παρουσιάζει πυκνή ροή γεγονότων έως τις 10 Αυγούστου, οπότε και θα διακόψει προσωρινά τις εργασίες της η Βουλή, περίοδος που υπό κανονικές συνθήκες είναι χαρακτηριστικά αδρανής.

Ισχυρή ήταν η παρουσία των Ξένων κεφαλαίων, στην πρώτη μετεκλογική συντονισμένη προσπάθεια εξόδου της Χώρας στις Αγορές. Τόσο η υπερκάλυψη του επταετούς ομολόγου, όσο και η τιμολόγηση στο χαμηλότερο επιτόκιο για Ελληνική έκδοση σε ευρώ, επιβεβαίωσαν το αυξημένο ενδιαφέρον ανάληψης Ελληνικού ρίσκου, από ισχυρούς ποιοτικούς Επενδυτές του εξωτερικού.

Το ίδιο συνέβη και στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, κατά την οποία η συμπίεση της απόδοσης και το ενδιαφέρον υπερκάλυψης, δείχνουν μια συντονισμένη κίνηση υπέρ των Ελληνικών χρεογράφων.

Είναι ένα ιδιαίτερα θετικό δείγμα γραφής των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε ότι αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων, αρκεί η εκτέλεση να ακολουθήσει την θέληση, όπως αυτή διατυπώνεται στα πρώτα βήματα της νέας Κυβέρνησης. Μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των τελευταίων χρόνων ήταν η έλλειψη προσβάσεων σε αγοραστές, ή το χαμηλό ενδιαφέρον σε εγχειρήματα μείζονος σημασίας. Η αύξηση του ενδιαφέροντος δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα ισορροπίας, βελτιώνοντας αποτιμήσεις, έσοδα και δημιουργώντας, ενδεχομένως, δημοσιονομικό χώρο.

Ήδη το χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου και οι μειωμένοι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές, έχουν αλλάξει τα επίπεδα δίκαιης αποτίμησης της Αγοράς.

Ομολογιακές εκδόσεις με κουπόνια κοντά στο 3% έχουν αποκτήσει αγοραστικό κοινό και στην Οργανωμένη Αγορά του Χ.Α., όχι μόνο επειδή Πανευρωπαϊκά είναι δύσκολο να βρει κανείς τέτοιες αποδόσεις, αλλά επειδή έχει εμπεδωθεί μια εικόνα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, στην βάση των νέων προσδοκιών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε επαφή με τα πρόσφατα φετινά υψηλά, έχοντας σαφώς αποφορτιμένους τους ταλαντωτές και με μικρό αλλά σταθερό βηματισμό ανακατέλαβε τις 850 μονάδες. Το βραχυπρόθεσμο σκαλοπάτι συσσώρευσης που διαμορφώθηκε μεταξύ 830 και 840 μονάδων λειτούργησε ως βατήρας ανόδου, εκτονώνοντας προς τις 880 μονάδες.

Η δυναμική σαφώς έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον σε τίτλους που έχουν τον πρώτο λόγο για την κίνηση του Δείκτη, δεν είναι ομοιόμορφο. Παρόλα αυτά τα κομβικά επίπεδα στήριξης δεν παραβιάστηκαν, ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως στήριξη και μένει μόνο ο MACD, ο οποίος λόγω χρονικών αποκλίσεων παραμένει πουλημένος.

Η δημιουργία του επόμενου “βατήρα ανόδου” φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση, καθώς τα βήματα από εδώ και στο εξής θα είναι πιο επιλεκτικά για τους αγοραστές. Η ολοκλήρωση της συσσώρευσης που αναμένουμε θα δώσει το έναυσμα για την

αναμέτρηση με τα φετινά υψηλά των 900 μονάδων, στα οποία οι αιρέσεις των συναλλακτικών όγκων θα διαμορφώσουν και τις πιθανότητες νέας διαφυγής.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 22/7, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν μετά την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου από το Ιράν.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε στις 9:15 δική μας ώρα κατά -0,41% στις 527,83 μονάδες. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3% κάτω από την επίδραση της επιστροφής στις πιο μετριοπαθείς απόψεις για την πολιτική της Fed και από τις επιφυλάξεις πριν από την περίοδο ανακοίνωσης της κερδοφορίας των εγχώριων εταιριών που ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης Shanghai Composite μειώθηκε αρχικά κατά -1,1% και στις 9:15 χάνει -0,88%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,85% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχανε 0,1% που αργότερα έγινε +0,01%.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αυξήθηκαν για λίγο προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας μετά από τα σχόλια υπέρ χαλάρωσης του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams. Αυτά αύξησαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 30-31 Ιουλίου.

Αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές επέστρεψαν τα κέρδη αυτά την Παρασκευή, με τις μετοχές της Wall Street να πέφτουν, αφού η Fed της Νέας Υόρκης σχολίασε ερμηνευτικά τα σχόλια του Williams, λέγοντας ότι η ομιλία του δεν αφορούσε δυνητικές ενέργειες πολιτικής κατά την επικείμενη συνάντηση της Fed.

Οι προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση μειώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την αναφορά της Wall Street Journal ότι η Fed θα μειώσει τα ποσοστά κατά 25 μονάδες βάσης αυτό το μήνα και ενδέχεται να κάνει περαιτέρω περικοπές στο μέλλον δεδομένης της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη και των εμπορικών αβεβαιοτήτων.

Η πιθανότητα περικοπής κατά 50 bps έχει σχεδόν εξαφανιστεί μετά την έκθεση της WSJ και την προσπάθεια της Fed της Νέας Υόρκης να μετριάσει τις προηγούμενες παρατηρήσεις του Williams. Σημείωσε σήμερα ο Kenji Yamamoto, οικονομολόγος της Daiwa Securities.

Το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων των Η.Π.Α. αυξήθηκαν από την μεγαλύτερη πιθανότητα μιας μικρότερης περικοπής επιτοκίων.

Ο δείκτης δολαρίου DXY έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων ήταν σταθερός στις 97,179 μονάδες μετά την άνοδο κατά 0.4% την Παρασκευή.

Η απόδοση των 10 ετών ΗΠΑ επέκτεινε τα μέτρια κέρδη της Παρασκευής και ανέβηκε στο 2,056%. Ωστόσο, η μεγάλη πτώση των αγορών μετοχών περιόρισε την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Στα βασικά εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε κατά 1,4% στα 63,35 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από κέρδος περίπου 0,9% την Παρασκευή.

Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν κατέλαβε την Παρασκευή ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο στον Κόλπο, αφού η Βρετανία κατέλαβε ένα ιρανικό σκάφος νωρίτερα αυτό το μήνα, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις κατά μήκος μιας ζωτικής σημασίας διεθνούς πετρελαϊκής οδού. Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ προχώρησαν ψηλότερα κατά 0,95% στα 56,15 δολάρια.

Ο χρυσός υποχώρησε από το υψηλό των έξι ετών καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε και οι προσδοκίες για μια βαθιά μείωση του επιτοκίου από την Fed ανακλήθηκαν.

Ο χρυσός spot διαπραγματεύθηκε στα 1.427,94 δολάρια την ουγγιά μετά από τα 1.452,60 την Παρασκευή, η ανώτερη τιμή από τον Μάιο του 2013.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα