Χρηματιστήρια: Διεθνείς απώλειες με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό κλάδο

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 20:11
UPD:20:12
REUTERS/STAFF

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Το αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια συνεχίσθηκε για 3η διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο του 2019 και εν αναμονή των συνεδριάσεων της Fed και της ΕΚΤ κατά τις οποίες οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων.

Χθες ο τεχνολογικός κλάδος δέχθηκε μεγάλες πιέσεις στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, τόσο από το πρόστιμο 242 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. στην Qualcomm για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων πριν από μία δεκαετία (το δεύτερο πρόστιμο της Ε.Ε. στην αμερικανική κατασκευάστρια ημιαγωγών), όσο και από τα απογοητευτικά αποτελέσματα του Netflix για το β΄ τρίμηνο του 2019 (μειώθηκαν οι συνδρομές στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2011, ενώ οι συνδρομές από τον υπόλοιπο κόσμο ήταν πολύ κατώτερες των εκτιμήσεων).

Το Facebook και το κρυπτονόμισμα Libra που προτίθεται να κυκλοφορήσει, ήταν το κεντρικό θέμα στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία και χθες, αποσπώντας από τους μετέχοντες σε αυτή αρνητικά και καταδικαστικά σχόλια.

Στη Wall Street η αναμονή της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ουάσιγκτον – Πεκίνου στο πλαίσιο νέου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων δεν βοήθησε να αναστραφεί η αρνητική εικόνα που καταγράφεται στις αμερικανικές μετοχές από την Τρίτη.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Ευρώπη, καθώς οι αναφορές ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει προς τα κάτω το στόχο της για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης λίγο κάτω από το 2%, δεν λειτούργησαν ανασταλτικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,22%, με τον τεχνολογικό δείκτη να διαγράφει 1,57%, όντας ο πιο πληγωμένος κλάδος χθες.

Στην Ασία η αβεβαιότητα αναφορικά με την έκβαση του σινο-αμερικανικού πολέμου που έχει κατακλύσει τις αγορές, επηρέασε και χθες τα χρηματιστήρια.

Στο Τόκιο ο Nikkei έκανε βουτιά 1,97%, μετά τη νέα συρρίκνωση των εξαγωγών της Ιαπωνίας τον Ιούνιο κατά  6,7% για έβδομο διαδοχικό μήνα έναντι προβλέψεων για υποχώρηση 5,6%, με τις εισαγωγές να καταγράφουν πτώση 5,2%, έναντι προβλέψεων για υποχώρηση μόλις 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα