Ρέγκλινγκ: Η ανάπτυξη σημείο - κλειδί για χρέος και πλεονάσματα

«Θετική επί της αρχής η μείωση των φόρων, αλλά θα πρέπει να δούμε τον αντίκτυπο στα έσοδα»
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 10:27
UPD:10:29
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοιχτό διατηρεί ο επικεφαλής του ESM το θέμα του αφορολόγητου, συστήνοντας διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος στα έσοδα, από την πιθανή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Η ανάπτυξη είναι το σημείο κλειδί όταν βλέπουμε τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αφήνοντας παράθυρο για επανεξέταση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το ζήτημα δεν είναι της παρούσης.

«Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι θα ακολουθούν το συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο ιδιαίτερα όταν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2020. Στον ESM σχεδιάζουμε με προοπτική 40 ετών και θα συνεχίσουμε να συντάσσουμε έκθεση βιωσιμότητας χρέους όπου μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ανάπτυξη, δημοσιονομικά μέτρα, δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να μελετώνται συνολικά. Και αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία του χρόνου. Ωστόσο, δεν είναι της στιγμής» ανέφερε.

Σημείωσε παράλληλα πως «δεν υπήρξε κάποια αμφισβήτηση» και πρόσθεσε πως αντίθετα, «υπήρξε επιβεβαίωση ότι φέτος και το επόμενο έτος, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα διατηρηθούν».

Ερωτηθείς πάντως αν μπορεί η σχετική συζήτηση να γίνει στο μέλλον, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε καταφατικά. Όπως είπε, «το μέλλον είναι διαφορετικό από ότι πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο επειδή πολλά δεδομένα άλλαξαν. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε προς ποια κατεύθυνση. Η ανάπτυξη είναι το σημείο κλειδί όταν βλέπουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Γι’ αυτό πάντα δίνουμε έμφαση από την πλευρά του ESM».

Ανέφερε ακόμη πως «έχουμε τα ίδια συμφέροντα με την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό να ενισχυθεί η ανάπτυξη».

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε θετική επί της αρχής τη μείωση των φόρων προσθέτοντας ότι πρέπει να μελετηθούν οι τρόποι, με τους οποίους θα επιτευχθεί.

«H κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους το οποίο, επί της αρχής, είναι θετικό καθώς αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Για εμάς, το ερώτημα είναι τι είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τι όχι. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής» παρατήρησε.

Το ερώτημα, όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, είναι πώς χρηματοδοτείται καθώς αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα, όταν οι συντελεστές μειώνονται.

Σημείωσε ακόμη πως ένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης «καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος» είπε, προσθέτοντας πάντως πως δεν έγιναν λεπτομερείς συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση επ’ αυτού, καθώς «είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό».

Όπως διευκρίνισε, «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν το Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς».

«Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επίσης ότι θα λάβουμε αναλυτικές πληροφορίες τις επόμενες ημέρες και αυτό αποτελεί θετικό σημάδι για το επίπεδο συνεργασίας» πρόθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα