Το μήνυμα ότι «η επιχείρηση δεν καταρρέει, ούτε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» έστειλε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης.
Μιλώντας στην 23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, που διεξάγεται στο Λαγονήσι, παρέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία:
Η ΔΕΗ μείωσε το χρέος της κατά 212 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος και κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ συνολικά από το 2015. Επιπλέον, επένδυσε 750 εκατ. ευρώ το 2018 και θα έχει επενδύσει 790 εκατ. ευρώ το 2019. Η Standard & Poors διατήρησε σταθερή, με θετική προοπτική, την αξιολόγηση της επιχείρησης.
Τα νούμερα αυτά διαψεύδουν τις δηλώσεις περί κατάρρευσης της ΔΕΗ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υποστήριξε ο κ. Ανδριώτης. Όπως είπε, τα -κατά τα άλλα- υπαρκτά οικονομικά της προβλήματα είναι διαχειρίσιμα και για την αντιμετώπισή τους η εταιρεία έχει εκπονήσει από κοινού με τη McKinsey 5ετές επιχειρησιακό πλάνο «το οποίο ήδη υλοποιείται».
Σημαντικό πρόβλημα, αναγνώρισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, προέκυψε από τις ζημίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, τις οποίες απέδωσε σε παράγοντες όπως η εκτόξευση των τιμών για την εξάρτηση από τον άνθρακα και η αύξηση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Κατανοούμε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μετακυλήσει στους πολίτες το κόστος που ενίοτε προκύπτει για τη ΔΕΗ, ωστόσο, αν αυτό είχε συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2018, θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση της επιχείρησης, γεγονός που θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους, τόνισε ο κ. Ανδριώτης.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται σήμερα μια ενίσχυση της ρευστότητάς της, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του κόστους για τη λειτουργία της δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα τιμολόγια και αυτό «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη».
«Η ΔΕΗ θα πρέπει να κρατήσει τα περιουσιακά στοιχεία της και να αφεθεί να λειτουργήσει ως επιχείρηση, χωρίς τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι επενδυτές δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, το απέδωσε αφενός στην πολιτική συγκυρία και αφετέρου στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε ως δυνητική λύση απεμπλοκής την πώληση του 51% μαζί με το μάνατζμεντ, με προοπτική εξαγοράς και του 49%.
Συμπερασματικά, ο κ. Ανδριώτης έστειλε δύο μηνύματα. Πρώτον, προς την Κομισιόν, η οποία -όπως είπε- έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη σκληρότητα την επιχείρηση: «Να εξετάσει τις προτάσεις μας προσεκτικά και αν είναι δυνατόν να συμφωνήσει με αυτές». Δεύτερον, προς το πολιτικό σύστημα: «Να στηρίξει τη ΔΕΗ και να λάβει σοβαρά υπόψη ότι μια ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός».
naftemporiki.gr