Γαλλία: Οι κολοσσοί του Διαδικτύου στο επίκεντρο της G7

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 13:23
UPD:15:58
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Η αυξανόμενη δύναμη των κολοσσών του Διαδικτύου θα βρεθεί στο επίκεντρο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους έξω από το Παρίσι, παρά τις διαφωνίες τους όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο φορολόγησής τους.

Στόχος της Γαλλίας είναι να αξιοποιήσει την προεδρία της κατά τη διήμερη συνεδρίαση στην πόλη Σαντιγί, προκειμένου να πετύχει ευρεία συναίνεση για τη διασφάλιση της ελάχιστης φορολόγησης των εταιρειών.

Οι κυβερνήσεις της G7 ανησυχούν ότι οι διεθνείς φορολογικοί κανόνες που ισχύουν εδώ και δεκαετίες έχουν φθάσει στα όριά τους με την ανάδειξη της Facebook και της Apple, οι οποίες εγγράφουν κέρδη σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή ανεξάρτητα από την πηγή των εσόδων τους.

Την περασμένη εβδομάδα το Παρίσι αψήφησε τον Αμερικανό πρόεδρο, ψηφίζοντας την επιβολή φόρου στα έσοδα που αντλούν οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου στη Γαλλία, παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα εκκινήσει έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικούς δασμούς.

«Η Γαλλία είναι ένα κυρίαρχο έθνος και θα συνεχίσει βέβαια να αποφασίζει ως κυρίαρχο έθνος για όλα τα φορολογικά θέματα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ την παραμονή της G7.

«Ας εργαστούμε λοιπόν κατά τη διάρκεια της G7 σχετικά με αυτό το βασικό ζήτημα της ψηφιακής φορολογίας, γιατί αυτό είναι για εμάς ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσουμε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Η Γαλλία έχει θέσει ως προτεραιότητα για τους υπουργούς της G7 στο Σαντιγί την αναζήτηση μιας φορολογικής συμφωνίας επί της αρχής, με την εισαγωγή ενός ελάχιστου φόρου επί των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα η φοροδιαφυγή.

Παρίσι: Το Libra δεν είναι ακόμη βιώσιμο

Κοινό έδαφος αναμένεται να βρεθεί πιο εύκολα μεταξύ των υπουργών και των κεντρικών τραπεζιτών που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, στο θέμα των ψηφιακών νομισμάτων.

Η ανακοίνωση της Facebook ότι σχεδιάζει να λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από ρυθμιστικούς φορείς, κεντρικούς τραπεζίτες και κυβερνήσεις που επιμένουν ότι πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συναλλαγών και των δεδομένων των χρηστών.

«Σήμερα δεν υπάρχουν οι συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει αυτό το νόμισμα, το Libra, όπως προτείνεται από τη Facebook», δήλωσε σήμερα ο Λεμέρ, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε να έχουμε νομίσματα συναλλαγών με την ίδια ισχύ και τον ίδιο ρόλο όπως τα νομίσματα των κρατών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός «Υπάρχει μια ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη για ισχυρές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για αυτό το σχέδιο και προς το παρόν δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις από το σχέδιο Libra», πρόσθεσε.

Η Γαλλία έχει ζητήσει από τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να συστήσει μια ομάδα δράσης της G7 προκειμένου να εξετάσει τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Libra. Ο Κερέ αναμένεται να παρουσιάσει μια προκαταρκτική μελέτη στους υπουργούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες κατά τη συνεδρίαση στη γραφική πόλη του Σαντιγί, βόρεια του Παρισιού.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε ότι η ομάδα δράσης είναι πιθανόν να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε κάτι που θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα ρυθμιστικών αρχών, πέραν των χωρών της G7, δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία το Libra. «Εάν στόχος είναι να χρησιμοποιείται παγκοσμίως το Libra, οι χώρες πρέπει να επιδιώξουν μια διεθνώς συντονισμένη απάντηση», δήλωσε ο Κουρόντα. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί μόνο μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της G7».

Εκτός της επίσημης ατζέντας, οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συζητήσουν τους πιθανούς διαδόχους της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Μνούτσιν και κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί πρόκειται να συναντήσουν τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, του οποίου το όνομα κυκλοφορεί ως πιθανού διαδόχου της Λαγκάρντ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα