Της Έφης Τριήρη
[email protected]
H νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές προσείλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τις ομολογιακές αποδόσεις να υποχωρούν αργά αλλά σταθερά, παρασύροντας και τις υπόλοιπες αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια.
Η έκδοση του επταετούς προσείλκυσε 2,5 δισ.ευρώ, με αποτέλεσμα να καλυφθεί ο ετήσιος στόχος, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά πέντε περίπου φορές και με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,9%. Πρόκειται για την τρίτη έξοδο της χώρας μας στις αγορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σε μία προσπάθεια να επωφεληθεί από τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες, την ώρα που στην αρχή του έτους, οι αποδόσεις τόσο του 10ετούς όσο και του 7ετούς βρίσκονταν πάνω από το 4%. Αναλυτές της DZ Bank επεσήμαναν ότι η υψηλή ζήτηση για ελληνικό κρατικό χρέος θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε στο 2,22% με το spread στις 252 μονάδες βάσης. Στο ομόλογο με λήξη το 2024 και 2025, οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς στο 1,18% και 1,45% αντίστοιχα, ενώ στους κοντινούς τίτλους διαμορφώθηκε στο 0,72%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε και πάλι στα 14 εκατ. ευρώ.
Στην υπόλοιπη περιφέρεια, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και πορτογαλικών υποχώρησαν περίπου δύο μονάδες βάσης, ενώ στην Ιταλία διαμορφώθηκαν στο 1,61% με πτώση τριών μονάδων βάσης, κοντά στο χαμηλό τριετίας που άγγιξαν στις αρχές Ιουλίου. Οι ιταλικές αποδόσεις ακολουθούν καθοδική πορεία για έκτη διαδοχική εβδομάδα, έχοντας αποκλιμακωθεί περίπου 70 μονάδες βάσης από τις 18 Ιουνίου. Εάν καταφέρει να διαπεράσει πτωτικά το 1,576%, τότε η απόδοση του 10ετούς ιταλικού θα διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016. «Με τόσα πολλά κρατικά ομόλογα να έχουν τώρα αρνητικές αποδόσεις, είναι φυσικό μία απόδοση 10ετούς στο 1,6% να γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική στους επενδυτές» εκτιμά η Capital Economics.
Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς παρουσίασε κάποια νευρικότητα, μετά τα νέα στοιχεία του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ZEW που έδειξαν ότι το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της πολιτικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης γνώρισε τη μεγαλύτερη επιδείνωση από τον Ιούνιο του 2010. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθηκε προς στιγμή στο -0,282% για να επιστρέψει όμως εν συνεχεία στο -0,29%. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σηματοδότησε την επιστροφή σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.