Της Εφης Τριήρη
[email protected]
Σε μία ακόμη ένδειξη της μεγάλης ζήτησης των επενδυτών για υψηλότερης απόδοσης χρέος, η ιταλική δημοπρασία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, οδηγώντας σε πτώση το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη δευτερογενή αγορά.
Η Ιταλία κατέβαλε την πιο χαμηλή απόδοση σε επταετές ομόλογο στη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών στη δημοπρασία, χάρη στην ισχυρή ζήτηση των επενδυτών, που διψούν πλέον για αποδόσεις, τη στιγμή που αυξάνεται η αναλογία των κρατικών ομολόγων σε ευρώ με αρνητική απόδοση, περίπου το ήμισυ έχουν απόδοση κάτω από το μηδέν. Στη δημοπρασία των τριετών, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,49%, περίπου στο ήμισυ από το 1,05% που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία στα μέσα Ιουνίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018. Την Τρίτη, η Ιταλία είχε προχωρήσει σε έκδοση 50ετούς, με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά πέντε φορές την προσφορά.
Στη δευτερογενή αγορά, οι ιταλικές αποδόσεις υποχώρησαν έως πέντε μονάδες βάσης σε ολόκληρη την καμπύλη των ομολόγων, τη στιγμή όμως που στην υπόλοιπη Ευρωζώνη κινήθηκαν ανοδικά. Η απόδοση στο 10ετές ιταλικό υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 1,71%, με αποτέλεσμα το spread με το αντίστοιχο γερμανικό να αποκλιμακωθεί κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, στις 197.
Εκτός από την ανάσα που πήρε από την απομάκρυνση της απειλής πειθαρχικών μέτρων από τις Βρυξέλλες λόγω υπερβολικού χρέους, η Ιταλία ευνοήθηκε και από τις φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προβεί σύντομα σε νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της. Από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού έχει υποχωρήσει περίπου 40 μονάδες βάσης, τη στιγμή που η απόδοση του 10ετούς γερμανικού και γαλλικού έχει αυξηθεί κατά τρεις και δύο μονάδες βάσης, αντίστοιχα.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,26%, γνωρίζοντας μία ημέρα νωρίτερα τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Απρίλιο. Από το ιστορικό χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού έχει αυξηθεί 14 μονάδες βάσης.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, υπήρξε μία σταθεροποίηση στις αποδόσεις μετά την ανοδική διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 63 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού περιορίστηκε οριακά στο 2,23% με το spread στις 250 μονάδες βάσης, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2024 και 2025 οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 1,20% και 1,45% αντίστοιχα. Στα κοντινά με λήξη το 2022, η απόδοση βρέθηκε στο 0,70%.