ΒΡ: 22% υψηλότερα κέρδη από την αύξηση των τιμών ενεργείας

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 09:44

ΑΥΞΗΣΗ 22%, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, που εξισορρόπησαν τη μείωση της παραγωγής από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους τυφώνες στις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών στον κόσμο, BP Plc.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,69 δισ. δολ. από 3,01 δισ. δολ., κατά την αντίστοιχη προηγούμενη χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τα κέρδη, εξαιρουμένων των αλλαγών στην αξία των αποθεμάτων της, αυξήθηκαν 26%, φθάνοντας τα 4,43 δισ. δολάρια. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της BP, John Browne, έχει υποσχεθεί να επιστρέψει κεφάλαια που δεν χρησιμοποιήθηκαν και προήλθαν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, στους μετόχους.

Η μείωση της παραγωγής και το κόστος που προκλήθηκε από τις ζημίες με το πέρασμα των τυφώνων Dennis, Katrina και Rita, διατήρησαν την ανάπτυξη των κερδών ίση με την αντίστοιχη της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας της ΒΡ, Exxon Mobil Corp., η οποία στις 30 Ιανουαρίου είπε ότι το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της σημείωσαν αύξηση 27%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 10,7 δισ. δολαρίων.

Η παραγωγή πετρελαίου και αερίου της ΒΡ ήταν 4,02 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το τρίμηνο, χαμηλότερα κατά 1,8% από 4,095 εκατ. βαρέλια, το προηγούμενο έτος. Το τέταρτο τρίμηνο η παραγωγή της Exxon μειώθηκε 0,9%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Royal Dutch Shell Plc, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης στις 2 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι την ίδια περίοδο τα κέρδη της μειώθηκαν 2%, αποτέλεσμα της χαμηλότερης κατά 8,9% παραγωγής.

Οι μετοχές της ΒΡ έκλεισαν χθες στα 665,5 πένες η μία, 7,5% υψηλότερα μέσα στο έτος. Οι μετοχές της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, αναρριχήθηκαν 10%, το 2006. Από τους 36 οικονομικούς αναλυτές που παρακολουθούν την ΒΡ, οι 27 εισηγήθηκαν την αγορά των μετοχών. Εξι, εισηγήθηκαν «hold» και τρεις εισηγήθηκαν «sell».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα