Αμεση αποστολή στοιχείων για τις ΔΕΚΟ

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 09:56

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ συλλογή και αποστολή στοιχείων για τις ΔΕΚΟ, από όλα τα υπουργεία ζητεί, με επείγουσα εγκύκλιό του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο της εφαρμογής το νόμου για τις ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα τα υπουργεία καλούνται να υποβάλουν έως τις 10 Φεβρουαρίου 2006 κατάλογο των Δημοσίων Επιχειρήσεων που εποπτεύονται από το κάθε υπουργείο και έχουν τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, καθώς και πλήρη οικονομικά στοιχεία για κάθε επιχείρηση.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, τονίζεται στην εγκύκλιο, είναι απαραίτητα στην Υπηρεσία μας για την πραγματοποίηση της καταγραφής των Δημοσίων Επιχειρήσεων και τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων για κάθε ΔΕΚΟ. Ειδικότερα τα στοιχεία που πρέπει αν υποβληθούν, από τα υπουργεία για κάθε ΔΕΚΟ είναι:

* Ιδρυτικός Νόμος και Καταστατικό

* Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου

* Τελευταίες ελεγμένες Οικονομικές Καταστάσεις.

Παράλληλα καλούνται να αποστείλουν τα οικονομικά στοιχεία των δημοσίων επιχειρήσεων για τα έτη 2004 (απολογιστικά), 2005 (εκτιμήσεις) και 2006 (προϋπολογισμός) που αφορούν στα ακόλουθα οικονομικά μεγέθη:

* Έσοδα - Έξοδα - Αποτέλεσμα Χρήσης

* Επιχορήγηση Δημοσίου (με διάκριση σε Τακτικό προϋπολογισμό και ΠΔΕ)

* Επενδύσεις

* Δανεισμό

* Ανεξόφλητα Υπόλοιπα Δανείων

* Απασχόληση.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας εμφανίζεται αποφασισμένο να εφαρμόσει κατά γράμμα τις διατάξεις του νόμου για τις ΔΕΚΟ, παρά τις όποιες αντιδράσεις εκδηλωθούν.

Ωστόσο οι κρίσιμες ημερομηνίες για την εφαρμογή του είναι:

- Έως τις 27 Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των ζημιογόνων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων για τις αλλαγές στους κανονισμούς προσωπικού και τις συλλογικές συμβάσεις. Οι συζητήσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 27 Απριλίου 2006, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση.

- Οι ΔΕΚΟ οφείλουν έως τις 27 Ιουνίου 2006 πρέπει να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους, στις διατάξεις του νέου νόμου.

- Έως τις 27 Σεπτεμβρίου οι ΔΕΚΟ πρέπει να καταρτίσουν και να αποστείλουν στη διυπουργική επιτροπή τους νέους κανονισμούς λειτουργίας, υιοθετώντας τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

- Καλούνται να υποβάλουν στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια, οι ΔΕΚΟ που δεν έχουν ακόμα υποβάλει.

- Οι ΔΕΚΟ υποχρεούνται να καταρτίσουν εντός εξαμήνου Χάρτα υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές, η οποία θα εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή, το περιεχόμενο της οποίας θα αποτελεί ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα