Alpha Bank: Οι παράγοντες συρρίκνωσης αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 18:05
UPD:18:07
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Τους παράγοντες συρρίκνωσης του περιθωρίου αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παραθέτει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank, αναφέροντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες, τις υψηλές προσδοκίες και τους δημοσιονομικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η αδύναμη συμβολή του διεθνούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης της Ευρωζώνης, αντανακλάται στην υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, στο διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον διαμορφώνονται ιδιαίτερα θετικές συνθήκες για το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους και την προοπτική περαιτέρω μείωσης του κινδύνου χώρας (sovereign risk). Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την προεξόφληση θετικών προσδοκιών για την πολιτική σταθερότητα και το μείγμα οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Παράλληλα, στο δελτίο αναλύονται οι παράγοντες που οδηγούν σε μείωση του κινδύνου χώρας, όπως αντανακλάται στην πορεία του περιθωρίου αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς και οι ευκαιρίες που, κατά συνέπεια, δημιουργούνται στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Όπως τονίζει η Alpha Bank, η συνεχιζόμενη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων μπορεί να αποδοθεί σε μία σειρά παραγόντων που δύναται να κατηγοριοποιηθούν είτε ως δομικοί / συγκυριακοί είτε ως εξωγενείς / ενδογενείς. 

Οι εξωγενείς παράγοντες που συνδέονται, σύμφωνα με το δελτίο, με τη διεθνή συγκυρία είναι οι ακόλουθοι: Πρώτον, οι πρόσφατες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι (18 Ιουνίου 2019) για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και πιθανή επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και η διαφαινόμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε επεκτατική νομισματική πολιτική συμπιέζουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

Δεύτερον, η επιλογή της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάληψη της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον επόμενο Οκτώβριο, δημιουργεί προσδοκίες διατήρησης της  χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των χαμηλών επιτοκίων επί μακρόν.

Και τρίτον, η αποφυγή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η ιταλική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες σχετικά με την πορεία του δημοσίου χρέους της (132% του ΑΕΠ), αναπροσαρμόζοντας το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για την Ιταλία στο 2,0% (από το 2,5%) για το 2019, μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και ενισχύοντας τα έσοδα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα