Ινδονησία: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 11:37

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας τα βασικά επιτόκια δανεισμού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, προκειμένου να περιορίσει τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο διοικητής της, Burhanuddin Abdullah και τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διατήρησαν τα επιτόκια για το λογαριασμό πωλήσεων στο 12,75%, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τράπεζας, Halim Alamsyah, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στη Τζακάρτα. Την κίνηση είχαν προβλέψει οκτώ από του 11 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, μάλλον ήταν η χαμηλότερη σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών, καθώς η αύξηση των τιμών των καυσίμων και του κόστους δανεισμού, μείωσαν την κατανάλωση. Εξι αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο, βοήθησαν το εθνικό νόμισμα της χώρας, τη ρουπία, να ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και να περιορίσουν τον πληθωρισμό στο 17% τον Ιανουάριο, από τα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών του 18,4%, που είχε αναρριχηθεί τον Νοέμβριο.

Η ρουπία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 30 Αυγούστου, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει σε άνοδο των επιδοτήσεων καυσίμων και σε έλλειμμα τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση διπλασίασε τις τιμές των καυσίμων τον Οκτώβριο και τα βασικά επιτόκια δανεισμού της Κεντρικής Τράπεζας βοήθησαν στην ανάκαμψη.

Φέτος η ρουπία έχει σημειώσει άνοδο 6,7% και είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοξη μεταξύ των νομισμάτων, μετά το ρεάλ της Βραζιλίας. Το νόμισμα της Ινδονησίας υποχώρησε 0,1%, στα 9.225 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:49 μ.μ. σήμερα στη Τζακάρτα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα