Δύο δισ. δέσμευσε η Sazka Group για τη δημόσια πρόταση

Στο 130% η απόδοση της μετοχής του ΟΠΑΠ από 1/3/2013
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 11:54
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ θα αξιολογήσει τη δημόσια πρόταση της Sazka Group διατυπώνοντας γνώμη μετά την έγκριση του πληροφοριακού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Από την έντυπη έκδοση 

Στην αύξηση του μεριδίου της Sazka Group στον ΟΠΑΠ εστίασε με σχετική ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του τσεχικού ομίλου Κάρελ Κόμαρεκ, στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Sazka Group προς τον Οργανισμό, επισημαίνοντας παράλληλα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της στήριξής του στον ΟΠΑΠ και τις δραστηριότητές του.

Όπως τόνισε ο κ. Κόμαρεκ, «είμαστε βέβαιοι ότι, χάρη στη σταθερή στήριξη και την ενεργό ενασχόλησή μας με τις δραστηριότητες της εταιρείας, έχουμε συμβάλει στη δημιουργία σημαντικής αξίας για όλους τους μετόχους του ΟΠΑΠ. Από την 1η Μαρτίου 2013, δηλαδή την ημέρα της ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, η συνολική απόδοση για τους μετόχους έχει ανέλθει σε 130% και συμπεριλαμβάνει καταβληθέντα μερίσματα συνολικού ύψους άνω του 1,4 δισ. ευρώ». Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «από την πλευρά μας επιδιώκουμε να αυξήσουμε το μερίδιό μας στον ΟΠΑΠ και θέλουμε να δώσουμε στους υπάρχοντες μετόχους την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη από την αξία που έχουν συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών. Μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η οποία υλοποιείται πλήρως σε μετρητά και είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, δεσμεύουμε κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την πρόταση αυτή».

Σημειώνεται ότι η Sazka Group έχει προσκομίσει βεβαίωση πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., με την οποία βεβαιώνεται ότι διαθέτει τα μέσα καταβολής σε μετρητά του προσφερόμενου ανταλλάγματος, που διαμορφώνεται στα 9,12 ευρώ ανά μετοχή και υπερβαίνει κατά 80% τη λογιστική αξία ανά μετοχή με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων της υπό εξαγορά εταιρείας σε ενοποιημένη βάση.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο ΟΠΑΠ γνωστοποίησε ότι παρέλαβε την προαιρετική δημόσια πρόταση της Sazka Group Α.S. και σύμφωνα με τον νόμο περί δημοσίων προτάσεων θα διορίσει χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Σημείωσε, επίσης, πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα αξιολογήσει την εν λόγω δημόσια πρόταση διατυπώνοντας γνώμη μετά την έγκριση του πληροφοριακού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον Οργανισμό και τις συνέπειες που έχουν γενικότερα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, σημειώνουν πως είναι πολύ νωρίς για την αξιολόγηση της πρωτοβουλίας από την πλευρά της Sazka Group και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν αναφορικά με τη χρηματιστηριακή παρουσία του ΟΠΑΠ, επισημαίνοντας ότι ιδιώτες και θεσμικοί θα μείνουν στη μετοχή της εταιρείας. Τονίζουν, παράλληλα, πως ο στρατηγικός στόχος του βασικού μετόχου θα φανεί μακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, «πέρα από την τεχνική ερμηνεία της ενέργειας αυτής, η σκοπιμότητα της τρέχουσας δημόσιας πρότασης θα κριθεί στη λήξη της».

Η διαδικασία δημόσιας πρότασης ξεκίνησε με την ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ, στους οποίους υποβλήθηκε ταυτόχρονα σχέδιο του πληροφοριακού δελτίου. Σημειώνεται ότι εν όψει της υποβολής της δημόσιας πρότασης, ο προτείνων και τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με τον προτείνοντα θα επιλέξουν να μη συμμετάσχουν στο τρέχον πρόγραμμα επανεπένδυσης, στο πλαίσιο του οποίου ο αριθμός μετοχών που δύναται να εκδοθεί είναι κατ’ ανώτατο 11.969.268.  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΠΑΠ



Σχολιασμένα